Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Bez mobitela na hrvatskim fakultetima: Domaći studenti komentiraju kako bi preživjeli predavanja nakon zabrane

Teško je pobjeći od mobitela i uporabe istog u bilo koje doba dana i noći te na bilo kojem mjestu. Studenti u priči s mobitelima nisu iznimka jer se ponekad čini kao da im je taj uređaj srastao s rukom pa surfaju i 'skrolaju' tijekom predavanja, a nerijetko im mobitel služi i kao šalabahter na ispitima.

27. ožujka 2018 17:22
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako bi vam izgledao cijeli dan bez mobitela? Vjerojatno tu situaciju teško možete i zamisliti pa se postavlja pitanje: kako bi vam izgledala predavanja bez mobitela? Koliko izdržite sjedeći u fakultetskoj klupi, a da vam pogled ne padne na crni ekran mobitela na krilu?


Izvor: Unsplash

Ako je su vaši odgovori "teško" ili "nema šanse" vjerojatno ste prosječni hrvatski student koji dosadna predavanja krati društvenim mrežama ili gledajući memove. Da su mobiteli uzeli maha na fakultetima pokazuju i internetski članci u kojima piše da je "XY fakultet zabranio mobitele studentima na predavanjima". Najnoviji takav članak govori o Sveučilištu Jilin Huaqiao u sjeveroistočnoj Kini koje je zabranilo studentima korištenje mobitela na nekim predavanjima. Namjera je da se poboljša učinak studenata. No, što bi se dogodilo da se sličan scenarij odvije u Hrvatskoj? Kako bi na to reagirali naši studenti i koliko bi otpora pružili prema tome?

Odjel za matematiku Sveučilišta u Osijeku zabranio mobitele na ispitima


Studenti s osječkog Odjela za matematiku od veljače se na ispitima ne smiju služiti mobilnim uređajima što je određeno "Odlukom o zabrani korištenja mobitela". Odluku je donio pročelnik Odjela Kristian Sabo, a sve je to rezultat pritužbi nastavnika i suradnika Odjela na ponašanje i postupke studenata za vrijeme pisanih ispita.


Zgrada Odjela za matematiku i Odjela za fiziku u Osijeku... izvor: Wikipedia

"Za vrijeme pisanog ispita na klupi se smiju nalaziti samo stvari koje su eksplicitno dozvoljene za ispit. Torbe, knjige, mobitel, drugi komunikacijski uređaj i ostale stvari koje nisu eksplicitno dozvoljene za ispit student treba odložiti na vješalicu, odnosno stol kojeg je u tu svrhu pripremio dežurni nastavnik ili suradnik. Ako student ne poštuje pravilo iz točke I ove Odluke dežurni nastavnik ili suradnik udaljit će ga s ispita. U slučaju udaljenja pisani ispit studenta ocijenit će se ocjenom nedovoljan (1).

...Koristili ih umjesto kalkulatora – profesorima prekipjelo: Ovaj hrvatski fakultet zabranio je korištenje mobitela...


Dežurni nastavnik ili suradnik u takvom je slučaju obvezan u istom danu podnijeti u Ured pročelnika pisanu prijavu protiv studenta. Pravilnikom o stegovnoj odgovornosti studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku nedopušteno pružanje i primanje pomoći na ispitu, kao i upotreba nedopuštenih pomagala utvrđeni su kao povreda obveze za koje se u slučaju ponavljanja mogu izreći sljedeće stegovne mjere: zabrana polaganja ispita, privremeno isključenje sa studija i isključenje sa studija"
, stoji u tekstu Odluke o zabrani korištenja mobitela.

S ovim postupkom Odjela za matematiku sigurno bi se složilo već spomenuto kinesko Sveučilište Jilin Huaqiao s početka priče, a kako su ovu zabrani dočekali studenti matematike u Osijeku? O tome smo porazgovarali sa studentom M.V. s prve godine Odjela za matematiku. On smatra da kazne za nepoštivanje Odluke o zabrani korištenja mobitela nisu stroge jer smatra da se pod ispitom ipak neka pravila i ozbiljnost moraju poštovati.


Izvor: Unsplash

"Meni ne smeta Odluka jer ionako ne koristim mobitel tijekom ispita, a pod predavanjem rijetko. Jedino mi stvara pritisak da mobitel možda ne zazvoni iz torbe jer je kazna jedinica te pisana prijava protiv studenta"
, ispričao nam je student.

Nismo saznali koliko je puta profesor trebao uhvatiti nekog studenta s mobitelom tijekom ispita da se zabrani korištenje uređaja tijekom ispita, ali im je sigurno prekipjelo zbog učestalosti takvih pojava.

Mišljenja studenata podijeljena: stariji smatraju da mobitele treba izbaciti s predavanja, ali mlađi se ne slažu


Premda je možda teško zamisliti odlazak na predavanje bez mobitela ili situaciju da prije početka predavanja svi studenti moraju odložiti mobitel u neku kutiju na katedri, neki studenti s kojima smo razgovarali podržavaju zabranu mobitela. No, oni koji nisu za to imaju vlastite argumente. Zanimljivo je zapravo što su nam bivši studenti rekli da smatraju da mobiteli nemaju što tražiti na nastavi.

...Instalirati odmah: Ova aplikacija platit će vam da ne buljite u svoj mobitel na predavanjima...


"Podržao bih zabranu jer situacija u kojoj odrasloj osobi koja je izabrala nešto studirati treba zabrana da bi odslušala predavanje, seminar, vježbe ili bilo što drugo, govori više o toj osobi (tj. osobama) nego o samoj zabrani i instituciji koja ju donosi... Valja se podsjetiti da ne moraju svi studirati", kazao nam je jedan od bivših studenata Filozofskog fakulteta u Rijeci.


Izvor: Unsplash

Glas "za" zabrani mobitela daje i bivši student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Kaže da je inače protiv bilo kakvih zabrana, no smatra da su danas studenti "preopušteni", rijetko razmišljaju vlastitom glavom i da im je za sve potreban mobitel. Karikirano objašnjava da studenti samo bulje u mobitele pod vježbama i onda na ispitu plaču sa spikom "Ali to nismo radili na vježbama!".

"Zabrana mobitela bi bila mrak! Svi ostavimo mobitele na katedri i tko prvi krene po mobitel plaća pivo cijelom amfiteatru! Malo se šalim, ali iskreno nisam prije razmišljao o tome da bi se mobiteli mogli zabraniti na fakultetu. Ionako više ne koristim dotični uređaj tijekom predavanja, vježbi, ispita, kolokvija pa me zabrana ne bi baš ni dotaknula. No, mislim da je zabrana mobitela zapravo glupa ideja jer valja uvijek imati pristup mailu, a nije baš zgodno uvijek nositi laptop sa sobom", prokomentirao je student Fakulteta elektrotehnike, brodogradnje i strojarstva u Splitu.

...Ne znaš koliko dnevno visiš na mobitelu? Zna aplikacija Menthal!...


Studentica Geodetskog fakulteta u Zagrebu smatra da bi umjesto zabrane mobitela na predavanjima učinkovitije bilo da profesori ne drže predavanja govoreći sami sebi u bradu, a ne studentima. Isto tako studentica misli da bi studenti vrlo lako našli neku drugu zanimaciju koja ne uključuje mobitel kada bi se on zabranio. Slično razmišljanje ima i student psihologije iz Zagreba. M.Š. kaže da ne bi koristio mobitel na pojedinim predavanjima kada bi ona bila uistinu korisna.

"Ne znam koliko bi to bilo efikasno kada bi studenti na ovaj ili onaj način uspjeti prokrijumčariti mobitele na faks. Samo zato što bi u teoriji oni zabranili mobitele, mislim da ta zabrana ne bi bila od velike koristi", komentirao je student Medicinskog fakulteta u Osijeku.


Izvor: pfos.unios.hr

Neki studenti su rekli da ne bi ni dolazili na predavanja na kojima ne smiju imati mobitel u ruci, a neki su čak napomenuli da bi bilo odlično kada bi fakulteti dopuštali studentima da se više koriste laptopom tijekom predavanja. Kako god bilo, zabrane mobitela na hrvatskim fakultetima za sada nema (uz osječku iznimku i to tijekom ispita), ali studenti bi mogli češće predavanje provesti tako da ne "vise" na mobitelu.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock