Anja Z u Akademska četvrt

Tko je sve online u Hrvatskoj? U posljednjih 5 dana, sve više sveučilišta donosi NOVE ODLUKE

Kraj prošlog tjedna obilježilo je stupanje na snagu i novih, strožih mjera radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, u sklopu kojih su iznesene i preporuke za sektor obrazovanja.

3. prosinca 2020 18:25
Tko je sve online u Hrvatskoj? U posljednjih 5 dana, sve više sveučilišta donosi NOVE ODLUKE

Tko je sve online u Hrvatskoj? U posljednjih 5 dana, sve više sveučilišta donosi NOVE ODLUKE Foto: MojFaks

Na početku nikad neizvjesnije akademske godine, konačna odluku o načinu održavanja nastave prepuštena je volji sastavnica sveučilišta, naravno uz poštivanje mjera propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U skladu s posljednjim mjerama, donesenima 27. studenog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdali su fakultetima novu preporuku za prelazak na online nastavu, osim onih studija koji podrazumijevaju izvođenje programa praktikuma, laboratorijskih vježbi i sl.

...Kraj nastave uživo? Semestar tek počeo, a sve više fakulteta prelazi na online predavanja...


Pojedini fakulteti diljem Hrvatske već su u prethodnim tjednima zbog pogoršanja epidemiološke situacije prešli na nastavu na daljinu. Neki su je čak provodili od početka godine, a pojedini su tek uslijed najnovijih preporuka odlučili predavanja prebaciti online. Donosimo najnoviji popis stanja na hrvatskim sveučilištima u kontekstu održavanja nastave.

Sveučilište u Zagrebu


Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu odluke o prelasku na online nastavu donose pojedinačno, a nakon uvođenja strožih mjera na nivou države, sve više sastavnica najvećeg sveučilišta ipak prelazi na daljinu.


...Ovo su BROJKE zaraženih po hrvatskim sveučilištima - zagrebačko Sveučilište NAJGORE! Još uvijek se ne prelazi na 100% online nastavu...


Podsjećamo, nastavu na daljinu i prije posljednjih preporuka u Zagrebu su održavali Filozofski fakultet, Medicinski fakultet, Fakultet organizacije i informatike. Nakon petka na tu odluku odlučili su se i Učiteljski fakultet, Šumarski fakultet, Kineziološki fakultet, Geotehnički fakultet, Fakultet političkih znanosti, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Ekonomski fakultet, Fakultet hrvatskih studija i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.

Sveučilište u Rijeci 


...Hoćete li i vi najesen na \'hibridna\' predavanja? Jedno domaće sveučilište odlučilo kako će izgledati NOVO LICE nastave na fakultetima...


Sveučilište u Rijeci bilo je prvo koje je još početkom ljeta obavijestilo studente da će se nastava najesen provoditi po tzv. hibridnom modelu nastave: kombinacijom online i uživo predavanja. Nakon uvođenja strožih mjera na nivou čitave države i rektorica Snježana Prijić Samaržija donijela je dopunu prošlih preporuka, prema kojoj se od  1. prosinca na riječkom Sveučilištu nastava organizira na daljinu.

Sveučilište u Dubrovniku


Sličnu odluku koja se također primjenjuje od utorka donijelo je i Sveučilište u Dubrovniku.

"Sveučilište u Dubrovniku od utorka, 1. prosinca 2020., prelazi na online način izvođenja nastave predavanja i seminara preko videokonferencijskih alata. Ovaj oblik nastave primjenjivat će se do novih preporuka, a najmanje do 15. siječnja 2021. godine. U prostorima Sveučilišta može se nastaviti izvođenje studentskih vježbi, praktična i laboratorijska nastava, a terenska nastava može se održati uživo na ranije predviđenim lokacijama. U izvođenju nastave uživo obvezna je primjena protuepidemijskih preporuka i razmak od najmanje dva metra između svih prisutnih u prostoriji uz redovito prozračivanje prostora, stoji u odluci dubrovačkog Sveučilišta", navodi se u odluci dubrovačkog Sveučilišta.

Sveučilište u Zadru


I Sveučilište u Zadru, kao i riječko i dubrovačko, donijelo je odluku o prelasku na online nastavu.
 
"Sukladno Nadopuni Preporuka za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19, uz primjenu protuepidemijskih mjera, donesenoj u petak 27. studenoga 2020., nastavne aktivnosti na Sveučilištu u Zadru izvode se na daljinu. Samo se u iznimnim slučajevima kao što su praktična nastava, studijske vježbe, laboratorijska nastava i terenska nastava, nastava može održavati u neposrednom obliku, uz strogo poštivanje protokola struke i primjenu protuepidemijskih mjera navedenih u uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja od 31. kolovoza 2020. Iznimke se ne odnose na održavanje jezičnih vježbi na filološkim studijima, koje se također trebaju održavati na daljinu", priopćili su sa Sveučilišta u Zadru.

Za sada posljednje sveučilište koje je posljednjih dana donijelo odluku o potpunom prelasku na online nastavu je Hrvatsko katoličko sveučilište.  

...Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!...


"Hrvatsko katolička sveučilište će cjelokupnu nastavu za studente izvoditi na daljinu putem platforme MS Teams. Iznimno, na predmetima na kojima studenti imaju vježbe nastavnici iste mogu izvoditi prema klasičnom modelu izvođenja nastave u malim grupama uz pridržavanje epidemioloških mjera. Nastava na daljinu je obvezna i održat će se prema ranije određenom rasporedu", stoji u odluci Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli


...Ovo Svečilište – prvo u Hrvatskoj – u POTPUNOSTI prelazi na online! Roditelji ogorčeni: \'Do kad će to trajati i moramo li nastaviti plaćati stanove iz kojih nam djeca odlaze?\'...


Odluku o potpunom prelasku na online nastavu pulsko sveučilište donijelo je još 20. listopada, nakon čega su sve sastavnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli započele s online nastavom. Ta odluka još uvijek je na snazi.

foto: MojFaks/V.S.