Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Pravilnik o kojem ovih dana pričaju svi studenti: Znaš li pod kojim uvjetima možeš ostati bez subvencije na x-ici?

Zamislite da dođete u studentsku menzu, natrpate svoj pladanj omiljenom hranom, a na blagajni uslijedi šok jer ste upravo saznali da ste ostali bez subvencije na x-ici.

20. listopada 2016 18:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon toga okrenete se i pogledom tražite dobru dušu koja će vam izaći u susret sa svojom x-icom. Cijela situacija je jako neugodna...

Baš takvoj situaciji svjedočila je studentica S.L. na blagajni menze kad su dvije djevojke ispred nje na neugodan način doznale da su ostale bez subvencije. Ovih dana studentske grupe na društvenim mrežama prepune su upita kolega koji su se neugodno iznenadili kad su im x-ice u menzama odbijene i pokušavaju to riješiti u referadama svojih fakulteta. Što se zapravo dogodilo?

18 ECTS bodova – jesu li zbilja tako nedostižni?


Prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, studenti koji imaju manje od 18 ECTS bodova ne mogu ostvariti pravo na subvencioniranu prehranu. I dok je na društvenim mrežama u trenu rasprava krenula u smjeru ovih minimalnih 18 bodova i opravdavanja stava da studentima koji ih tijekom akademske godine ne steknu niti ne treba subvencionirati prehranu, drugi pak misle da pravo na povoljan obrok nikome ne bi trebalo uskratiti, dokle god je u statusu redovitog studenta.

Studentska prehrana u Republici Hrvatskoj regulirana je pravilnikom koji je na snazi od 2002. godine. Taj je pravilnik formalno regulirao sustav studentske prehrane koji je neformalno funkcionirao od polovice 1990-ih godina.

Pravilnik koji je trenutno "na tapeti" donesen je 2013. godine
(za vrijeme ministra Jovanovića), nadopunjen je 2014. godine, a iako je inačica iz 2014. godine službeno "istekla" u srpnju ove godine (kako je predviđeno tom inačicom Pravilnika, a u dokumentima koji se tiču svakog pojedinog grada u kojima je organizirana prehrana studenata), do donošenja novog Pravilnika vrijedi ovaj "stari".

Većina studenata nije upoznata s ovim Pravilnikom stoga se neugodno iznenade kad ostanu bez prava na subvencionirani obrok neispunjavanjem bilo kojeg kriterija navedenog u ovom dokumentu.

Iz Studentskog zbora kažu jedno, a iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta drugo


Spomenuta studentica S.L. je na Facebooku pokrenula raspravu kako bi potaknula studente na reakciju te prijedloge izmjene Pravilnika, a u tome nije bila sama. Naime, ova je tema u zadnjih nekoliko dana aktualna među mnoštvom studenata. Na njenu objavu reagirao je i član skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Petar Labrović koji je studentima poznat iz perioda kad je predstavljao ovo studentsko tijelo. Naime, Labrović tvrdi da oni iz Studentskog zbora već dvije godine traže izmjenu spornog Pravilnika. Iz MZOS-a pak – oprečne informacije.

"Službeni sastanak članova Ministarstva i Studentskog zbora se nije održao te nitko nije imao konkretne prijedloge izmjene Pravilnika. Moguće je da se neki njihov prijedlog i zahtjev zagubio kod službenika, ali sastanka s njima nije bilo", kaže zamjenik ministra obrazovanja, Srećko Tomas.

Studentica S.L. kaže kako za Pravilnik ne bi ni saznala da ju na to nije uputio njen prijatelj s pravnog fakulteta koji se inače bavi studentskim pitanjima.

"Studenti nisu upoznati s cijelom pričom, a oni koji su upoznati su to sigurno samoinicijativno \'kopali\'. Smatram da se to od nas studenata ne bi trebalo očekivati jer upravo zbog takvih stvari postoje institucije koje bi nas trebale zastupati, obavještavati i raditi na podizanju kvalitete studentskog života, kao što je Studentski Zbor. Međutim, nigdje na stranici SZZG-a nisam pronašla nikakvu obavijest o tome. Vidjela sam samo da je jučer obavijest, kao i Pravilnik, objavljen na stranici Pravnog fakulteta", tvrdi studentica.

Treba li Studentski zbog Sveučilišta u Zagrebu bolje informirati studente?


Zamjenik ministra Tomas apelira da se nezadovoljni studenti udruže i legalnim sredstvima, poput suradnje sa Studentskim zborom, iznesu svoje zahtjeve i prijedloge izmjena kada je Pravilnik u pitanju. Također kaže da je isti Pravilnik na snazi od njegovog donošenja te ništa novo još nije stupilo na snagu. Zbog ovoga je nespremnost i neinformiranost studenata o kriterijima dobivanja subvencije još neobičnija.

"Izmjena Pravilnika se može napraviti ako se studenti jave u Ministarstvo ili meni direktno. Bili bi uključeni u cijelu priču baš kao što su bili uključeni onda kada je tema bila državna stipendija", poručuje Tomas.

Studentica S.L. s druge strane smatra da Studentski zbor nije dovoljno angažiran kada su u pitanju obavještavanje studenata o njihovim pravima ili izmjene pojedinih Pravilnika koji utječu na sve studente. Budući da je prehrana u menzi studentima olakšanje i rješenje problema prehrane, ovaj problem bi se trebao hitno riješiti.

Iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu nam nitko nije odgovorio na pozive ni poruke kako bi prokomentirao ovaj slučaj, ali sudeći po Tomasovim riječima, Ministarstvo je spremno za izmjene u suradnji sa studentima i studentskim predstavnicima.

Također treba napomenuti da će iz MZOS-a uvažiti opravdane razloge zbog kojih student nije bio u mogućnosti sakupiti dovoljan broj bodova ili zadovoljiti neke druge kriterije, a kao što su smrtni slučaj u obitelji, bolest i sl.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock
Još vijesti