Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Doznajemo: TRI velika zagrebačka fakulteta donijela odluku o održavanju nastave – pripremite se za SVE kombinacije!

Apeli studenata za informacijama o načinu na koji će biti organizirana nova akademska godina, doprli su do malog broja zagrebačkih fakulteta...

27. kolovoza 2020 17:47
Doznajemo: TRI velika zagrebačka fakulteta donijela odluku o održavanju nastave – pripremite se za SVE kombinacije!

Doznajemo: TRI velika zagrebačka fakulteta donijela odluku o održavanju nastave – pripremite se za SVE kombinacije! Foto: MojFaks

Već tjednima, studenti i njihovi predstavnici u studentskim zborovima, vrše pritisak na matične fakultete i Ministarstvo znanosti i obrazovanja da što prije objave kako će nastava u sljedećem semestru biti organizirana. Već smo pisali kako nadležnost oko konačne odluke, institucije prebacuju jedna s druge.

...Doznajemo PREPORUKE za početak godine! Tijekom sastanaka Radne skupine, o studentima ni RIJEČI: \'Za fakultete je već sve razrađeno...\'...


Za portal MojFaks, specijalistica školske medicine Ivana Pavić-Šimetin i koordinatorica Radne skupine prošli tjedan kazala je da Hrvatski zavod za javno zdravstvo raspolaže napisanim i objavljenim Preporukama za preddiplomsku, diplomsku i poslijediplomsku nastavu na visokim učilištima (Sveučilišta, Veleučilišta i Visoke škole) s obzirom na epidemiju COVID-19 od 20. svibnja te da na njima treba minimalno poraditi da bi bile aktualne za novu akademsku godinu. Samo nekoliko dana nakon toga, na press-konferenciji Ministarstva znanosti i obrazovanja aktualni ministar Radovan Fuchs, fakultetima je dao odriješene ruke. Ministar Fuchs poručio je da "akademske ustanove imaju propisane epidemiološke smjernice i na njima je da organiziraju nastavu u skladu s time".

...Odluku prepustio fakultetima! Ministar Fuchs poručio: \'Imaju smjernice, mogu i sami organizirati nastavu!\'...


Zatim je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Igor Radeka u Novom danu N1 televizije, komentirao navedenu ministrovu izjavu i govorio o potrebi da Ministarstvo znanosti i obrazovanja donese smjernice za rad visokih učilišta, kao što su one donesene za škole.

"Potrebno je napraviti okvir kao što je napravljen i za vrtiće, osnovne i srednje škole. Okvira još nema, a žurba je jasna. Upute koje su za visoka učilišta u svibnju napravljena sada su neprimjenjive. Tamo piše da se nastava treba izbjegavati, a sada epidemiološka situacija govori da je sve spremno za povratak na visoka učilišta", rekao je Radeka.

...Nastava ipak uživo? Radeka poručio: \'Smjernice od svibnja NISU primjenljive, sve je spremno za povratak na fakultete!"...


Prije deset dana poslali smo upite prodekanima za nastavu zagrebačkih fakulteta s upitom o pripremama za nastavu u jesenskom semestru nove akademske godine, kao i načinu na koji će se izvoditi te hoće li sudjelovati u financiranju maski ako budu obavezne. Odgovorili su nam s Fakulteta strojarstva i brodogradnja i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, dok je FER danas na službenoj stranici objavio svoj plan nastave.

FSB od srpnja radi na pripremama


"Na FSB-u smo još u srpnju razmatrali opcije te krenuli s pripremom za online nastavu (sve kolegije iz zimskog semestra postaviti na fakultetski LMS te nabava dodatnih servera za Moodle sustav i sinkronu online nastavu webinar alatima), ali i razmatranje opcija kontaktne nastave pod epidemiološkim mjerama distance i dezinfekcije prostorija. Tu su razmatrane opcije nastave za sve studente, samo prve dvije godine ili samo brucoši. Nažalost, kontaktnu nastavu je uz trenutne mjere vrlo teško organizirati zbog nedostatka dovoljnog broja velikih dvorana i onda posljedično prekonormnog opterećenja nastavnika prvih godina zbog povećanja broja grupa/turnusa (u dvoranama s manje studenata zbog razmaka). Ovoga trenutka čekamo odluku/preporuke radne skupine ministarstva te našeg Sveučilišta, kako za oblik nastave koji je obavezan ili se preporučuje, tako i odluke vezane uz odgovarajuće razumijevanje svih ograničenja i odluke o odgovarajućoj podršci visokoškolskim ustanovama. Jednako tako vrijedi i za pitanje (su)financiranja maski. Vjerujemo da će biti jedinstvena odluka na razini RH od strane MZO, ili barem za nas na razini Sveučilišta u Zagrebu", kazao nam je prodekan za nastavu FSB-a, Goran Đukić.

PMF će brucošima obezbijediti maske!


"Za predstojeći zimski semestar PMF je razradio način održavanja nastave za svaki od tri moguća scenarija: kontaktni, on-line i kombinirani, ovisno o razvoju epidemiološke situacije. Pri tome ćemo nastojati u što većoj mjeri održavati kontaktnu nastavu, uz poštivanje strogih epidemioloških propisa. To se osobito odnosi na Laboratorijske vježbe i praktikume, koji se odvijaju u manjim nastavnim grupama te za koje je ishode učenja teško u potpunosti ostvariti nastavom \'na daljinu\'. Istovremeno se logistički pripremamo i za on-line nastavu, kako bismo je, po potrebi, mogli kombinirati s kontaktnom nastavom (npr. predavanja na kolegijima s velikim brojem upisanih studenata, nastava za studente u samoizolaciji) ili u potpunosti prijeći na nju u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije. Što se tiče zaštitnih maski, na PMF-u je u tijeku skupljanje ponuda za platnene zaštitne maske koje bismo nastojali osigurati \'brucošima\', a po mogućnosti i ostalim studentima", za MojFaks govori prof.dr.sc. Dubravka Hranilović, prodekanica za nastavu PMF-a.
 

FER želi što više kontaktne nastave


Putem službene stranici i društvenih mreža, FER je odlučio smanjiti neizvjesnost svojih studenata i objaviti planove i očekivanja za zimski semestar nadolazeće akademske godine. Kako ističu, njihova prva briga je zdravlje i sigurnost studenata i zaposlenika uz potpunu posvećenost osiguravanju strateških ciljeva i osiguravanju što je moguće više nastave u prostorima Fakulteta. Tako će se FER-ov pristup održavanju nastave temeljiti na tri načela: "sigurnost i dobrobit svih studenata i zaposlenika na prvom je mjestu, očuvanje integriteta nastavnog procesa (prenošenje i provjere znanja) i fleksibilnost u izvođenju nastave kako bi se moglo odgovoriti na predstojeće izazove koji se svakodnevno mijenjaju."

...Najesen opet svi s maskama u predavaonicama? Evo što nas čeka s početkom nastave ove akademske godine!...


“Nastava će se u pravilu održavati kao mješavina predavanja i vježbi u prostorima Fakulteta te online nastave. Nastava na Fakultetu provodit će se u skladu sa smjernicama i preporukama nadležnih državnih tijela. Online nastava provodi se putem sustava Microsoft Teams, Zoom, Moodle i sličnih", navodi se u objavi, a detaljne upute možete pronaći ovdje.

...Hoćete li i vi najesen na \'hibridna\' predavanja? Jedno domaće sveučilište odlučilo kako će izgledati NOVO LICE nastave na fakultetima...


I dok se u medijima i javnosti svakodnevno može čuti kako bi trebala izgledati nastava osnovnoškolaca i srednjoškolaca, o studentima rijetko tko govori. Ako je suditi po količini informacija koje među studentima kolaju na kapaljku i koje tako škrto pristižu sa njihovih matičnih institucija, mnogi će još neko vrijeme provesti u neizvjesnosti i iščekivanju.

Anja Zulić
foto: MojFaks