V.K. u Akademska četvrt

3000 studenata seli na stadion Maksimir: 3 zagrebačka fakulteta premještaju na novu lokaciju – evo i kada

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu preselio je svoja predavanja u dvorane kina CineStar, a Građevinski, Geodetski te Arhitektonski fakultet sele na Maksimir...

11. Siječnja 2022 11:14
Maksimir, maksimirski stadion, dinamo, dinamov stadion

Maksimir, maksimirski stadion, dinamo, dinamov stadion Foto: Shutterstock

Nakon razornih potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku prije više od godine dana, renovacija uništenih zgrada na spomenutom području i dalje na realizaciju.


>>>U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO<<<


Podsjetimo,nakon strašnih zagrebačkih potresa u ožujku, a onda i petrinjskih krajem prosinca, oštećeno je čak 113 zgrada fakulteta i akademija u Zagrebu, zgrada Učiteljskog fakulteta u Petrinji i Metalurškog fakulteta u Sisku, među ostalima. Od zagrebačkih su zgrada oštećeni i Rektorat Sveučilišta u Zagrebu te prostorije Pravnog fakulteta pa studenti svoja predavanja zasad slušaju u zamjenskom prostoru – u Branimir centru, u kino-dvoranama multipleksa CineStar.


>>>Predavanja u kinu? Studenti ovog fakulteta ove bi godine mogli 'preseliti' u CineStar<<<


Nova lokacija za 3 tisuće studenata


Prva tri kata sjeverne zgrade Dinamovog stadiona uskoro bi moglo naseliti nešto više od 3 tisuće studenata zagrebačkog Građevinskog fakulteta, Geodetskog fakulteta i Arhitektonskog fakulteta, barem privremeno.


Kako doznaje Jutarnji list od dekana Građevinskog fakulteta Stjepana Lakušića, preseljenje na stadion "Maksimir" bi se moglo dogoditi već oko ožujka.  "Još nije ništa realizirano, ali izgledno je da ćemo se tamo preseliti do ožujka. To je privremeno rješenje dok traju radovi na obnovi naše matične zgrade. Bude li sve išlo prema planu, u Maksimiru bismo trebali biti godinu dana, a onda se vratiti", potvrdio je dekan, koji je kazao kako je cijelu priču inicirao dekan Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić.


>>>ZABRANJEN ULAZAK! Krš i lom na zagrebačkom fakultetu: Zgrada 'otputovala' 10 centimetara, popadali dimnjaci... FOTO<<<


Navdno se razmatralo više opcija, ali se zgrada stadiona pokazala kao najbolje rješenje. S druge strane, Gradski ured za sport kaže kako sporna zgrada koju bi trebali naseliti studenti nije dio cjeline Dinamova stadiona koji je u zakupu sve do 2030. godine. "Imamo načelnu suglasnost Grada i Ministarstva obrazovanja, a ako to realiziramo, bit će potrebno napraviti sitne prenamjene kako bi se tamo mogla održavati predavanja", kaže dekan Baletić.


>>>Potresna ispovijest hrabre, mlade djevojke godinu dana nakon razornog potresa: 'Vratila sam se jača nego prije...'<<<


Prema stanju danas, fakulteti bi dijelili katove, u prizemlju i na prvom katu bili bi prostori Građevinskog i Geodetskog fakulteta, dok bi na na drugom i trećem katu prostorije koristili studenti Arhitektonskog fakulteta, a tamo bi bile i zbornice i crtaonice. Ukupno bi zgrada trebala primiti malo više od 3 tisuće studenata.


izvor: jutarnjilist.hr