Ivana Petrić u Akademska četvrt

O da, naplaćuju i ispis! Trošak koji uvijek iznenadi studente: Saznajte koliko će vas koštati odlazak s fakulteta

Prilikom upisivanja fakulteta znamo da moramo izdvojiti određenu svotu novca za to baš kao i za studentske dokumente poput indeksa i iksice. Također, kada upisujemo neki fakultet ne razmišljamo o tome da ćemo prekinuti studij nakon primjerice dvije godine, a oni koji su se ispisali znaju da ni to nije besplatno.

8. studenog 2017 16:41
Novčanice

Novčanice Foto: Shutterstock

"Nema džabe ni kod stare babe" kaže stara narodna, a izgleda da to vrijedi i za fakultete kada je u pitanju ispisnica sa studija. Kada student svoje riječi o odustajanju od fakulteta pretvori u djelo i krene putem referade po ispisnicu mora biti spreman na plaćanje određene svote novca.

Nemaju svi fakulteti praksu naplaćivanja ispisa, ali mnogi imaju. Hladan tuš doživjeli su studenti koji nisu znali da ispisnicu i udaranje pečata u indeks moraju platiti, a mi smo istražili kakvo je stanje s cijenama ispisa s nekoliko zagrebačkih fakulteta poput ekonomije, prava, PMF-a, PBF-a, kao i ono na što trebate obratiti pažnju.

Ispis sa zagrebačkog Prava košta 150 kuna, a s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta čak 400 kuna


Studenti tvrde da je na pojedinim fakultetima ispis jedan cijeni upisa, baš kao što je slučaj s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom (PBF). Zato je dobro obratiti pažnju na ugovor koji potpisujete s fakultetom jer neki od njih imaju cijenu ispisa samo ondje, ne i na internetu. Bivša studentica PBF-a, sada studentica PMF-a, kaže da ju je neugodno iznenadilo što je morala platiti 400 kuna za ispisnicu.

"Prilikom prijelaza i ispisa s PBF-a, morala sam ispis platiti 400 kuna, što je apsurdno jer sam time dobila žig u indeks da sam ispisana i svoje dokumente koje sam popunjavala prilikom upisa na PBF. Kad sam pitala što je potrebno donijeti za ispis, teta u referadi mi je rekla uplatnicu od 400 kuna. Nakon toga sam pitala za što je tih 400 kuna točno, a odgovor na to pitanje nisam dobila. Znači, ja plaćam njima da bih mogla ispisati faks na kojem nisam bila zadovoljna jer bez tog njihovog žiga od 400 kuna ne bi mogla predati papire na željeni faks, odnosno PMF na kojem je ispis stotinjak kuna. A to je i prihvatljivo za razliku od ovog apsurdnog iznosa na PBF-u. Nisam znala uopće , ali kolegica je godinu nakon mene isto prošla i išla je malo istraživati o tome i naišla je u onom ugovoru koji smo potpisali da upisu da je cijena ispisa jednaka cijeni upisa (400 kuna) ", ispričala nam je studentica.

...Koliko košta studentski život u većim hrvatskim gradovima? Najdetaljniji troškovnik za brucoše...


Studentica je bila u pravu u oba slučaja, a prvi je da je u cjeniku PBF-a navedeno da se ispis naplaćuje, ali prema potpisanom Ugovoru. Drugo, ispisnica s PMF-a zaista i košta 100 kuna. Pojedini fakulteti u svojim cjenicima uopće ne navode koliko košta ispis s fakulteta pa su zato studenti često i neugodno iznenađeni tom informacijom.

Primjerice, ispis s Pravnog fakulteta u Zagrebu košta 150 kuna i to je naznačeno u Odluci o cijenama.

Razgovarali smo i sa studentom iz Pule koji je ostao blago šokiran činjenicom da fakulteti u Zagrebu naplaćuju ispisnicu
. Zbog toga ga mu je školovanje u metropoli odbojno.

...Ove godine povoljnije kamatne stope: Evo koliko će vas koštati studiranje na kredit u Hrvatskoj...


...Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?...


"Nikad ne bih upisao Pravni fakultet u Zagrebu jer naplaćuju ispis s fakulteta. Znam da zvuči glupo, ali smatram da je to odraz odnosa fakulteta prema studentima, onako, kad si na dnu, odustaješ od studiranja, još moraš i to platiti. Do sada sam se ispisao s Veleučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Puli i nikad nisam platio ispis", rekao nam je student.

Studenti koji razmišljaju o ispisivanju sa studija ili su već donijeli konačnu odluku, trebaju se dobro raspitati koliki će im biti troškovi ispisnice. Osim toga, valja dobro otvoriti oči prilikom potpisivanja ugovora jer čini se da se fakulteti vode logikom da ako postoji trošak upisa na fakultet, da onda mora biti i trošak ispisa.