Mojfaks.hr u Akademska četvrt

500 kuna za papir i promociju koja se NEĆE ODRŽATI? Student sestrinstva: 'Nikad se nisam žalio ni na što, ali ovo je glupo...'

Svečana promocija predstavlja krunu završetka školovanja. No ovogodišnje generacije, uslijed pandemije koronavirusa, mogle bi ostati uskraćene za taj svečani događaj.

16. listopada 2020 15:34
500 kuna za papir i promociju koja se NEĆE ODRŽATI? Student sestrinstva: 'Nikad se nisam žalio ni na što, ali ovo je glupo...'

500 kuna za papir i promociju koja se NEĆE ODRŽATI? Student sestrinstva: 'Nikad se nisam žalio ni na što, ali ovo je glupo...' Foto: MojFaks

Dijeljen Europe pa tako i u Hrvatskoj brojke oboljelih od koronavirusa rastu, a uvode se i mjere koje bi spriječile daljnje širenje zaraze. Građani se pozivaju da nose maske, održavaju higijenu, drže razmak i izbjegavaju okupljanja u zatvorenim prostorima. S porastom broja slučajeva i među studentima, već nekoliko fakulteta prebacilo se u online sferu, dva tjedna nakon početka akademske godine.

Nastava na fakultetima u potpunosti ovisna o epidemiološkoj situaciji


Kao što je prije početka akademske godine najavljeno, uvjeti pohađanja nastave na fakultetima mogu se mijenjati ovisno o aktualnoj epidemiološkoj situaciji što znači da se predavanja mogu "seliti" iz predavaonica u dnevne boravke studenata i obratno.

No, nisu samo predavanja drugačija. I život u studentski domovima odvija se po novim pravilima po kojima studenti mogu zaboraviti na grupna partijanja u sobama i zajedničkim prostorijama poput čajnih kuhinja. Odlasci u menzu ne prolaze više bez maski i dezinficijensa, a i učenje u učionicama u mnogim domovima je zabranjeno. 


...Nema kapa, haljina ni fotkanja s roditeljima: Dva zagrebačka fakulteta otkazala promocije studenata...


Ni na Sveučilištu Sjever ne znaju zašto plaćaju promociju...


I dok su određene okolnosti jasno definirane i ograničene pravilima, druge pak nisu. Naime, iako su na snazi mjere koje ne preporučuju velika okupljanja ljudi na malom prostoru, naročito zatvorenom, studenti koji su ove godine trebali imati promociju i primiti diplomu zajedno sa svojim kolegama i članovima obitelji, još uvijek ne znaju hoće li se ova svečana predaja diploma održati ili ne. Unatoč tome, trošak promocije trebaju platiti.

Još početkom ožujka, promocije na fakultetima diljem Hrvatske odgođene su zbog pandemije koronavirusa. S poboljšanjem epidemiološke situacije i boljim vremenskim uvjetima, neke su se odvile na otvorenom, uz pridržavanje propisanih mjera.

Cijeli tjedan zove referadu, ali odgovora nema


No, kako nam student sestrinstva na Sveučilištu Sjever govori, problem je što sada opet ne raspolažu dodatnim informacijama o načinu održavanja promocije, kao ni onom hoće li ih uopće biti. 

...Open air diploma! Nije festival ni roštiljanje nego – bacanje kapica: Jedno hrvatsko sveučilište organiziralo dodjelu diploma na otvorenom...


"Cijeli tjedan pokušavam ustupiti u kontakt s referadom jer me zanimala daljnja procedura nakon obrane. Telefonski se nitko nije javio pa sam im se obratio mailom i dobio sam pdf privitak. Za promociju ništa ne pričaju, ali mi je gospođa iz referade poslala dokument u kojem piše daljnja procedura nakon obrane gdje stoji da trebamo platiti 500 kuna troškove obrane, promocije i izdavanja papira. Glupo mi je plaćati na neki način promociju za koju je izvjesno da je neće biti", govori naš sugovornik.

foto: privatna arhiva

Naš sugovornik završio je preddiplomski studij kao vanredni student. Kako nam govori, radio je za vrijeme faksa i nikada se nije žalio ni na što, ali mu sada ipak nije ugodno niti logično unaprijed platiti 500 kuna za troškove papira, diplome i promocije čije je održavanje upitno.

Ovaj trošak na većini fakulteta snose studenti. Tako za taj svečani dan, ovisno o fakultetu, treba izdvojiti od nekoliko stotina pa sve do 850 kuna. No u vrijeme neizvjesne situacije sa koronavirusom, prebacivanjem predavanja u online sferu, je li se trebalo nešto poduzeti i po pitanju promocija i njihovog troška?


U Puli platili, a dodjele diploma - nije bilo (kao ni povrata novca)


Podsjećamo, situacija našeg sugovornika na Sveučilištu Sjever nije izuzetak. Već smo pisali o studentima pulskog Sveučilišta koji za svoju svečanost, tiskanje diplome, akademsku kapu i ružu izdvajaju 400 kuna. Studenti koji su prošle godine završili trogodišnji studij na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" svečanu dodjelu diploma trebali su imati ove godine, međutim, iako su platili navedeni trošak - promocije nije bilo.

...\'Nećemo novce, imamo pravo na dodjelu diploma!\' Studenti uplatili 400 kuna za promociju koja se NEĆE ODRŽATI...


"Mi smo se svi već pomirili s činjenicom da nam dio novca neće biti vraćen, no i dalje smo ustrajni u odluci da se svečana promocija održi, kad god, pa makar i na proljeće 2021. Svakom studentu taj dan puno znači i smatram da imamo pravo na dodjelu", rekla je jedna studentica FET-a u razgovoru za Glas Istre.

Anja Zulić
foto: Shutterstock By hxdbzxy