Ivana Petrić u Akademska četvrt

Pet friendly studentski domovi u Hrvatskoj? Provjerili smo hoće li studenti ikada moći sa svojim ljubimcima na studij

Kućne ljubimce volimo i teško se odvajamo od njih, a kada dođe vrijeme za preseljenje u drugi grad zbog studija, posebno nam je teško biti bez našeg (najčešće) četveronošca. Studenti koji žive u stanovima imaju bolje uvjete za držanje kućnih ljubimaca, ali ne i studenti u domu. U SAD-u se domovi sve češće studentima dopuštaju držanje životinja u sobama pa smo se zapitali hoće li i naši studenti moći činiti isto.

26. travnja 2018 17:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na stranim portalima, osobito američkim, sve češće se mogu pročitati vijesti o tome da studentski domovi dopuštaju studentima držati kućne ljubimce u sobi. Prije nekoliko dana izašao je članak na Washington Postu da na Sveučilištu Southeast Missouri studenti smiju povesti svoje ljubimce sa sobom u dom.

To se osobito odnosi na brucoše kako bi se lakše prilagodili životu u domu te prošli što bezbolnije kroz stres koji im uzrokuje preseljenje iz obiteljskog doma. Zamišljeno je tako da postoje određeni katovi u domu rezervirani isključivo za sobe studenata koji žele imati manju životinju sa sobom poput mačke, psa ili zamorca.


No, je li se o tako nečemu ikada pričalo u našim domovima? O toj temi razgovarali smo s voditeljima studentskog smještaja u Zagrebu, Splitu i Osijeku te saznali da se do sada nikada nije otvorila tema držanja kućnih ljubimaca u domu.

Ljubimci vjerojatno u naše domovima nikada neće ući


Voditeljica studentskog smještaja za zagrebačke studente, Ružica Posavec, tvrdi da njoj nije poznato da je dosad ikada bilo riječi o držanju kućnih ljubimaca u domu. No, napominje da u njihovom domskom redu stoji da je držanje životinja u sobi zabranjeno te da pokušaja "švercanja" životinja u sobu nije bilo.


via GIPHY


Marijan Bašić, voditelj studentskog smještaja u Studentskom centru Split, rekao nam je da sukladno Pravilniku o stjecanju svojstva korisnika i načinu i uvjetima korištenja usluga Studentskog centra Split nije dozvoljeno držanje kućnih ljubimaca, odnosno manjih životinja u sobi.

"Izrađujući godišnje planove upravljanja i prijedloge za unaprjeđenje studentskog standarda do sada nismo razmišljali o opcijama da se dopusti studentima odnosno stanarima studentskih domova držanje manjih životinja u sobama. Iskreno još nikada nismo dobili upit od strane studenata da im dozvolimo niti smo uvidjeli opravdan razlog za davanje dozvole za držanje manjih životinja u sobi. Do sada nikada nismo imali slučaj da su studenti tj. stanari studentskog doma pokušali 'prošvercati' malu životinju u sobu", kazao nam je Marijan Bašić.

U osječkim domovima je situacija ista i to nam je potvrdio Tomislav Knežević, voditelj smještaja u osječkom STUC-u. Kao i prethodni voditelji, i Knežević spominje domski red koji zabranjuje držanje životinja u sobi. Ističe da je jedan od osnovnih razloga higijena.

...Pet friendly akademska destinacija: Prvi fakultet u Hrvatskoj otvorio svoja vrata kućnim ljubimcima – izdana i prva pseća iksica!...


...Nije mu do politike nego do maženja: Studenti žele psa za predsjednika studentskog zbora...


"Osobno sam ljubitelj životinja i imam ih nekoliko kod kuće, no kako već godinama radim u studentskom domu sa sigurnošću vam mogu reći da bi efekt držanja životinja u domu bio iznimno negativan. Moje mišljenje je da ni pet friendly katovi zbog istih razloga nemaju smisla; ako ste živjeli nekad u domu vjerojatno vam je jasno da je u praksi neizvedivo ograničiti kretanje životinja samo na tim katovima. Jedino da se napravi cijeli pet friendly dom, koji bi imao sve uvjete za držanje životinja. Studenti, koliko znam, ni ne pokušavaju dovoditi životinje u dom, nisam se bar još susreo s takvim slučajem, ne zbog toga što se boje neke kazne, nego su svjesni ograničenog prostora u kojem privremeno žive i kojeg dijele s mnoštvom sustanara. Istraživanje koje se odnosi na brucoše da se lakše prilagode životu radije ne bih komentirao. Iz iskustva vam zato mogu reći da se brucoši koji dijele sobu s drugom osobom vrlo brzo prilagode životu u domu", komentirao je Tomislav Knežević.

Iz svega što su nam rekli voditelji domova, može se zaključiti da se praksa iz SAD-a, s pet friendly katovima u domu, neće preslikati na hrvatske domove. Po svemu što su voditelji naveli to se čini poprilično razumljivom odlukom.

Još vijesti