Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Ukazale ne velike probleme ONLINE KOLOKVIJA: 'Meet me izbacio 5-6 puta, premalo je vremena, preopterećeni smo...'

Prošla akademska godina bila je izazov, kako za studente tako i za nastavno osoblje. Po prvi puta, svi uključeni u obrazovni sustav našli su se u okolnostima poptunog lockdowna i rada na daljinu. Iako su se svi nadali da će jesen proći u drugačijim okolnostima, situacija je još ozbiljnija no za vrijeme prvoga vala.

26. studenog 2020 15:49
Ukazale ne velike probleme ONLINE KOLOKVIJA: 'Meet me izbacio 5-6 puta, premalo je vremena, preopterećeni smo...'

Ukazale ne velike probleme ONLINE KOLOKVIJA: 'Meet me izbacio 5-6 puta, premalo je vremena, preopterećeni smo...' Foto: MojFaks

Jesen odmiče u skladu s najavama: virus se zbog popuštanja mjera i vremenskih okolnosti koje mu pogoduju proširio agresivnije nego tijekom proljeća i ljeta. Iako je akademska godina službeno započela uživo, nije trebalo dugo da prvi fakulteti nastavu presele na daljinu. U Zagrebu su to prvi napravili na Pravnom fakultetu, zatim na Ekonomiji, a slični su potezi povučeni na fakultetima Sveučilišta u Osijeku i Rijeci. Sveučilište u Puli prvo je koje je na daljinu preselilo rad apsolutno svih pripadajućih sastavnica, o čemu smo već pisali.

...Kraj nastave uživo? Semestar tek počeo, a sve više fakulteta prelazi na online predavanja...


...Ovo Svečilište – prvo u Hrvatskoj – u POTPUNOSTI prelazi na online! Roditelji ogorčeni: \'Do kad će to trajati i moramo li nastaviti plaćati stanove iz kojih nam djeca odlaze?\'...


S obzirom na sve brojnije zaražene, u najavi su i nove mjere takozvanog "mini lockdowna", a sve više studenata nastavu i provjere znanja izvršava od kuće. Ovo naravno ne protječe bez problema. Vrijeme je kolokvija, a sudeći po brojnim komentarima studenata na društvenim mrežama, provjere znanje ne protječu glatko.

...Od \'cool online pismenog\' do \'skajpanja\' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj...


Nemogući uvjeti kolokviranja


Na ovo je ukazala studentica Fakulteta za organizaciju i informatiku (FOI) koja je željela ostati anonimna, jer, kako kaže, baš se na njenom fakultetu vole hvaliti činjenicom da kvalitetno i bez većih poteškoća odrađuju online nastavu. No, njeni su perspektiva i iskustvo drugačiji.

...Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!...


Kako tvrdi, online nastava "samo je muka". Uz klasične obaveze koje podrazumijeva studiranje na ovom fakultetu, opterećeni su i dodatnim zadacima i lekcijama. Kako kaže, mnogo toga je dodano i ne žali se na činjenicu da studenti moraju mnogo toga samostalno odraditi. "Pisati kolokvij u ovo \'novo normalno\' vrijeme stvarno nije normalno!", tvrdi.

Kako pojašnjava, u Uvjetima svi studenti "moraju prihvatiti da je njihova krivica nestanak interneta ili struje, dok se sve svodi na sekunde vremena bez mogućnosti povratka na prethodna pitanja. Sve u cilju izbjegavanja prepisivanja, no na štetu nas studenata." Svjesna je da na svakom fakultetu postoje varijacije i nijanse. Ovdje ukazuje na još jednu nelogičnost i to upravu u Varaždinskoj županiji koja je trenutno veliko žarište u kojemu je svaka druga osoba testirana – pozitivna na koronavirus.

...Nejasan raspored, kolizije, previše zadaće... Više od 3 tisuće studenata ocijenilo online nastavu: Slažete li se s njima?...


"Fakultet organizacije i informatike sve online, Sveučilište Sjever normalna nastava. Znači ipak nije bitno područje zaraženosti", kaže ova studentica. Ovdje valja napomenuti da su i studenti Sveučilišta Sjever od prošloga vikenda upućeni na rad od kuće.

Mnogo dodatnih obaveza i promjena uvjeta polaganja ispita


Kako nam dalje kazuje, najviše problema je ustvari kod online kolokvija. "Često se vrijeme određuje po kriteriju koliko brzo profesori mogu riješiti kolokvij, dok je to ogromna razlika u odnosu na našu brzinu rješavanja, a i naravno da brzo riješe kad su ga oni sastavili", kaže nam.

...\'Pali\' prvi ONLINE KOLOKVIJI na fakultetima u Zagrebu, Zadru i Varaždinu: Evo kako to izgleda, koliko vremena imaju i može li se proći...


Upozorava na dodatno "more" problema. "Razno-razni kvizovi i provjere svako malo, da provjere je li proučeno gradivo. Naravno i kod pitanja esejskog pita, nemogućnost vraćanja na prethodna pitanja, nisam toliko dobro nikad naučila da idem pitanje po pitanje, nego prvo riješim koja sam 100% sigurna (kao i većina studenata) te onda idem na ostala, a sad samo ograničeni i moramo ići po redu", kaže za MojFaks.

No osim okolnosti polaganja kolokvija, mijenjali su se i uvjeti. "Imali smo i situaciju prije dva tjedna kad su nam izmijenjeni uvjeti kolokviranja: trebala su biti dva kolokvija po 30 bodova, no smanjena su na 20 i uveden je dodatan usmeni", govori.

Google Meet zbog preopterećenosti izbaci i po 5-6 puta iz ispita


Problemi s kolokviranjem nisu izolirani samo na ovaj fakultet. Studentica Sveučilišta Sjever kaže da su i oni od subote na online režimu i također nema pozitivno iskustvo s provjerom znanja na daljinu. "Grozno, pala sam ispit iz matematike jer me google meet sa 50+ sudionika izbacio", nadovezala se na ovu temu koju je pokrenula prva studentica. Za portal MojFaks prokomentirala je ovo svoje neugodno iskustvo.

...Kaos u ljetnom ispitnom roku! Studenti tvrde: \'Svi okolišaju oko nastave i ispita, a nitko ništa ne zna...\'...


"Moje osobno mišljenje je da su online kolokviji/ispiti puno teži zbog pritiska vremena, profesora, upaljenih mikrofona svih 30+ sudionika na Google Meetu što značajno utječe na koncentraciju studenta dok pišu", kaže naša druga sugovornica.
Upozorava da ishod ovakvih tehničkih poteškoća uvelike ovisi o svakom profesoru ponaosob. "Do profesora je koji nema razumijevanja, a trebao bi imati, jer se ispit u tih 30 sekundi ne može prepisati. Na tom ispitu nakon što me izbacilo iz sustava, ispit mi je poništen, a kod druge profesorice iz istog kolegija me izbacilo 5, 6 puta i svaki put je rekla \'U redu je kolegice, razumijem\'", pojasnila nam je ova studentica sa Sveučilišta Sjever.

Za kraj samo dodaje kako smatra da profesori nemaju razumijevanja i da očekuju puno od studenata zato jer su kod kuće. "Svaki profesor misli da je jedini pa daje hrpu zadataka", tvrdi. Za kraj je samo napomenula da kao redovna studentica ima jako puno posla pa tako za laptopom provede cijeli dan, od 9 ujutro do 8 navečer, a pita se kako je tek izvanrednima koji uza sve to i rade.

Zadaci na papiru koji se onda fotografira i šalje...


Još jedna studentica FOI-ja ukazuje na kompliciranu proceduru polaganja nekih ispita. Naime, zadatke rješavaju na papiru, rezultati se upisuju u sustav, no moraju i fotografirati postupak dobivanja rješenja i predati ga na za to predviđeno mjesto. "Naravno, sve to u par minuta", kazala je.

...Provjerili smo kako studenti \'slušaju\' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


Smatra da je stresno snalaziti se u ovakvim situacijama kad "krivo prepišeš broj u zadatku, a za isti ti je ostalo još minuta i pol\'". "Jako žalosno što ipak na kraju ne pokazujemo svoje znanje. Sve to više izgleda k\'o loto na sreću, a ne k\'o ispit", kaže.

S obzirom da se sezona kolokviranja zahuktava, a približava se i zimski ispitni rok, ostaje vidjeti hoće li se kriteriji profesora mijenjati i tehničke poteškoće ukloniti ili barem uzeti u obzir prilikom provjera znanja na daljinu. Činjenica je da se nalazimo u izvanrednim okolnostima koje predstavljaju presedan za naš obrazovni sustav stoga bi uvjete studiranja svakako trebalo adekvatno prilagoditi kontekstu u kojemu se propisuju, definiraju i provode.

Svim studentima i nastavnom osoblju želimo uspješno i plodonosno provođenje provjera znanja.

L.B./foto: ilustracija/Facebook@Veleučilište u Bjelovaru
Još vijesti