V.K. u Akademska četvrt

Studenti provode istraživanje o 'gorućoj temi' cijepljenja: U jednome danu prikupili 2 tisuće odgovora – pridružite se i VI

Istraživački tim studenata Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru provodi istraživanje o stavovima naših građana o obaveznom cijepljenju. Interes je velik zbog 'goruće teme' koju obrađuje.

26. studenog 2021 15:40
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svakodnevno svjedočimo rezultatima mnogobrojnih "novih istraživanja" o utjecaju pandemije na ekonomiju, gospodarstvo, mentalno zdravlje, ali i o utjecaju cjepiva na transmisiju zaraze, odnose u društvu, nove sojeve koji koincidiraju s novim valom širenja zaraze, ali i zdravlje osoba koje se podvrgnu cijepljenju u usporedbi s onima koji to odbijaju.


Plasiranjem cjepiva za zaštitu od koronavirusa na svjetsko tržište, medicinska istraživanja o utjecaju cjepiva u fokusu su znanstvene zajednice, javnosti i medija svakodnevno, no neka pitanja i dalje ostaju neodgovorena, posebice kad je naša zemlja u pitanju.


S obzirom da danas brojimo više od pet tisuća novozaraženih, a mnogo je onih koji se spremaju na prosvjed protiv COVID potvrda i ove subote, fokus znanstvenika pada i na međuljudske odnose i stavove sugrađana kad su protupandemijske mjere u pitanju, poput ovih najrecentnijih koje su na snagu stupile 16. studenog. I dok se jedni bore za ukidanje mjera i Stožera, drugi čekaju svoju treću, booster, dozu, a ostali strahuju za svoju budućnost, zdravlje te gospodarske i ekonomske prilike u zemlji.


>>>Počeli prosvjedi zbog COVID potvrda! Studenti palili lampaše pred FFZG-om, dekan poručio: 'Ja o Ustavu pojma nemam...'<<<


Troje studenata Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru došlo je na ideju da na znanstven i objektivan način ispitaju stavove sugrađana RH kad je obavezno cijepljenje u pitanju. Kako nam kažu, ideja za ovakvo istraživanje rodila se u neformalnome okruženju i atmosferi ispijanja studentske kave na kojoj su se dotakli teme o kojoj svakodnevno bruji cijela Hrvatska, ali i svijet. I sami o toj temi imaju različite stavove, posebice u kontekstu cijepljenja koje bi se uskoro moglo uvesti kao obavezna  mjera za sve sugrađane.


Sve je krenulo od jedne studentske kave


"Zaključili smo da nas ponajprije zanima ispitati stavove svih građana RH prema obveznom cijepljenju, a za koje uopće ne postoje konkretne informacije do sada - osim u vidu prosvjeda, a zatim i neke psihološke odrednice istih. Od te početne kave do realizacije provedbe istraživanja prošlo je svega desetak dana jer je tema zbilja 'goruća', a ovim putem bi se kao istraživački tim htjeli zahvaliti našoj mentorici na podršci na ovom projektu, izvanrednoj profesorici dr. sc. Ani Slišković", kaže nam Katarina Talijančić, jedna od troje studenata koji provode ovo zanimljivo istraživanje.


U istraživačkom timu još su i studentica Marija Gulam te kolega Marko Galić, koji također studiraju na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru.


"Situacija je stvorila velike podjele u društvu…"


S obzirom da su od 16. studenoga na snazi nove, rigoroznije mjera Stožera civilne zaštite RH koje nalažu da su za ulazak u javne i državne službe i institucije obavezne COVID potvrde, za čime su se poveli i određeni fakulteti koji isto zahtijevaju od svojih studenata, uslijedili su prosvjedi sugrađana i studenata koji smatraju da su provođenjem ovih mjera lišeni građanskih, ali i temeljnih, ljudskih sloboda zagarantiranih Ustavom RH. Mladi su također vrlo skeptični kad je cjepivo u pitanju te su, prema mišljenju struke i epidemiologa, slabo procijepljeni.


>>>[FOTO] Sve samo ne 'pikanje': Studenti koji se ne žele cijepiti traže način kako da se zaraze: 'Tko ima koronu nek' mi se javi...'<<<


"Trenutna situacija stvara jako velike podjele unutar društva, nažalost posljedično razvijajući netrpeljivost, neuvažavanje mišljenja ostalih pojedinaca i sukobe, što je osobito vidljivo na društvenim mrežama. Svi pojedinci su slobodni iznijeti svoje stavove, no svakako želimo pozvati na konstruktivnu, kulturnu i uvažavajuću komunikaciju", kaže Talijančić za MojFaks.


Po  pitanju konkretnijih brojka i postotaka cijepljenih mladih, Katarina kaže da raspolažu podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. "Najaktualniji podaci za dobnu skupinu 20-29 godina su udjeli potpune procijepljenosti od 27.68 posto, odnosno cijepljenosti jednom dozom od 40.25 posto", odgovara.


S obzirom da istražuju stavove građana prema obaveznom cijepljenju, upitali smo ih što očekuju od istraživanja koje su započeli te kakav je dosadašnji odaziv, kao i s kakvim su se komentarima suočili dosad.


>>>Zabrinjavajući utjecaj pandemije na studente u Hrvatskoj: 'Korona je unakazila iskustvo studiranja...'<<<


Dvije tisuće ispunjenih upitnika u jednome danu


Talijančić nam kaže da je, s obzirom na već spomenutu neistraženost teme u ovom području i činjenicu da je istraživanje u procesu, nemoguće predviđati rezultate prije provedbe statističkih analiza po završetku. Dodaje da su komentari mahom pozitivni. "Što se tiče odaziva, u jednom danu smo prikupili gotovo 2 tisuće potpunih upitnika, što je iznenađujuća brojka, a nadamo se još i većem odazivu. Uzorak koji smo do sada prikupili je prilično reprezentativan po pitanju procijepljenosti stanovništva, a sami studenti/učenici čine oko 37 posto uzorka", kaže nam, te poziva i sve ostale građane da ispune anonimni upitnik, osobito mušku populaciju koje manjka u uzorku.


I unutar istraživačkog tima različiti stavovi o cijepljenju


Pitanje trebaju li se mladi cijepiti ili ne jedno je od najčešćih pitanja koja se postavljaju u pandemijskim okolnostima, a mišljenja su podijeljena. Oni kao budući znanstvenici moraju ostati objektivni, bez obzira na svoja uvjerenja kako bi istraživanje moglo biti validno.


"Potrebno je ponajprije naglasiti kako psihologijska istraživanja zahtijevaju objektivnost pri provođenju istih, stoga smo kao istraživački tim neutralni. No svakako, kao članovi zajednice, međusobno se razlikujemo u nekim stavovima prema cijepljenju te pritom nastojimo razumijeti, uvažiti i prihvatiti različite stavove kao takve, na što pozivamo i ostale građane. Što se tiče cijepljenja mladih, nismo kompetentna struka kao zdravstvo da bismo govorili o tome trebaju li se mladi cijepiti, no odluka je, barem zasad, na samom pojedincu", kaže nam Katarina.


Kako je pandemija utjecala na život i razvoj mladih?


Već smo nebrojeno mnogoputa pisali o utjecaju pandemije i protupandemijskih mjera na studentski život, ali i mentalno zdravlje mladih. Naša sugovornica smatra da je upravo ovo najvažnije pitanje u trenutnoj situaciji jer bi studentski živottrebao biti jedan od najljepših perioda u životu.


>>>Ove godine brucošima još i gore: Trećina novoupisanih studenata bori se s depresijom i tjeskobom<<<


"Studentski život inače karakteriziraju socijalne interakcije, sklapanja novih prijateljskih i partnerskih odnosa te posljedično, integracija i identifikacija pojedinca u sklopu zajednice", pojašnjava. Međutim, pandemija je mladima oduzela mnogo, pa i neke ključne prilike za socijalizaciju tijekom studentskog života. "U protekle dvije godine nam je sve to 'oduzeto' zbog pandemije te je zaista veliko i bitno pitanje kakve će to posljedice ostaviti na mladima. Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da u se u ovom razdoblju iznimno povećao broj mladih osoba koje ulaze u stanja frustracija, anksioznosti te depresije", govori za MojFaks.


>>>71% studenata pati od 'sagorijevanja'! U samo godinu dana psiha studenata dodatno stradala: 'Cijepljenje može smanjiti tjeskobu...'<<<


Studenti ne traže pomoć zbog stigmatizacije mentalnih poteškoća


Katarina naglašava kako bi se institucije, posebice fakulteti, trebali više angažirati oko pružanja pomoći i podrške svima kojima je mentalno zdravlje narušeno ovom situacijom.


"Većina fakulteta ima savjetovališta u kojima se studentima nudi stručna pomoć savjetovanja ili psihoterapije, no velik broj studenata koji imaju poteškoće teško se odlučuju na taj iskorak zbog opće stigmatizacije društva prema mentalnim poteškoćama, na čemu, kao zajednica, trebamo svi još puno poraditi", zaključuje studentica.


Poziva sve studente koji osjećaju da im je mentalno zdravlje narušeno da se obrate matičnim institucijama, ali i da si kolege međusobno budu podrška.


>>>60% studenata nema više volje ni koncentracije za studij: 'Mladi će biti najveće preživjele žrtve pandemije'<<<


>>>Tužna ispovijest studenta koji je odustao od faksa jer nije bio sretan: 'Svaki dan mi je siv, bez optimizma, smijeha…'<<<


Kako bi ovaj tim budućih znantsvenika dobio što bolji i objektivniji uvid u stavove naših građana o obaveznom cijepljenju, pozivaju sve da ispune njihovu kratku anketu koja se nalazi ovdje.


Nakon što istraživanje privedu kraju te analiziraju podatke, rezultate i zaključak njihovog istraživanja svakako ćemo objaviti. Istraživanje poput ovoga moglo bi biti od velike pomoći vladajućima i svima uključenima u donošenje protupandemijskih odluka koje će se zasigurno mijenjati sa svakim novim momentom pandemije, a koje se tiču svih građana naše zemlje.

Još vijesti