L.B. u Akademska četvrt

Umjesto kobasa i šnicli – salate: Studentske menze u Berlinu izbacuju meso s menija

Menze i kantine u sklopu kampusa na berlinskim sveučilištima opraštaju se od mesnih menija u pokušaju da daju svoj obol borbi protiv klimatskih promjena.

1. rujna 2021 12:04
nova menza, tete u menzi

nova menza, tete u menzi Foto: MojFaks

Od početka listopada, studenti će s menija moći birati obroke koji će biti 68 posto veganski, 28 posto vegetarijanski i samo 4 posto mesni ili riblji, piše BBC. Ponedjeljkom u ponudi uopće neće biti mesa jer će tradicionalne kobasice zamijeniti – salatama.


>>>Za 'mesojede' među studentima ima više opcija: Otkrivamo kako je biti vegetarijanac i vegan na studentskome budžetu<<<


Menze su trenutno zatvorene za posjetitelje, ali se može naručiti hrana za van. Novi meniji osmišljeni su kako bi smanjili negativni utjecaj na klimu i klimatske promjene.


Baj-baj kobase, koljenice i šnicle


U tradicionalnim njemačkim jelima, meso je učestala namirnica pa se tako obroci uglavnom sastoje od odrezaka, kobasica i koljenica pripremljenih na razne načine. Međutim, znanstvenici su sve glasniji u svojim upozorenjima da emisija ugljičnog dioksida koju proizvodi industrija mesa znatno doprinosi negativnim klimatskim promjenama.


Prema podacima Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, upravo je uzgoj domaćih životinja odgovoran za 14,5 posto globalne emisije stakleničkih plinova. Također, izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) za 2019. godinu predlaže biljnu prehranu kao odličan način kojim se mogu ublažiti klimatske promjene.


Gotovo 50 posto berlinskih studenata ne jede meso


Daniela Kummle iz grupe za podršku studentima Studierendenwerk, izjavila je da postoji sve veća potražnja za jelima bez mesa u njihovim menzama. Pritom se pozvala na rezultate istraživanja među studentima iz 2019. godine koji su pokazali da se 14 posto berlinskih studenata izjasnilo kao vegani, a još njih 33 posto kao vegetarijanci.


>>>Zbog jednog studenta 'popustio' i SC: Menze u ovome gradu odsad će nuditi i VEGANSKE obroke<<<


Dodala je i da je Studierendenwerk, koji vodi 34 menze na berlinskim sveučilištima i fakultetima, revidirao jelovnik tijekom pandemije koronavirusa "kako bi njihova ponuda bila klimatski prihvatljivija".


Jela koja će studenti moći naručiti uključuju vegansko varivo od povrća s kokosovim mlijekom i crvenom lećom te 'maneštru' od slanutka i kvinoje s povrćem i chia sjemenkama.
Kummle tvrdi da su, osim nekoliko negativnih komentara na društvenim mrežama, dosadašnje reakcije studenata bile uglavnom pozitivne.


Njemačka u vrhu veganskih zemalja


Prva veganska menza za studente u Berlinu otvorena je na Tehničkom sveučilištu 2019. godine, čime je naglašena sve snažnija sklonost prema biljnoj prehrani u ovoj zemlji. Štoviše, ovakva je prehrana toliko popularna da je Njemačku uvrstila na sam vrh liste veganstva u međunarodnoj studiji o prehrambenim navikama koju je sproveo Veganz 2020.


>>>Dobro došli u 21. stoljeće: Prva hrvatska menza u kojoj se nude i veganski sendviči<<<


Rezultati su pokazali da je 2,6 milijuna ljudi – oko 3,2 posto stanovništva – vegana i oko 3,6 milijuna (4,4 posto) vegetarijanaca.


Klima kao aktualna tema na sveučilištima


U međuvremenu, zaštita klime postaje sve aktualniji problem na berlinskim sveučilištima, a mnogi prave detaljne planove za smanjenje emisije ugljika.


Sveučilište Humboldt planira doseći nivo klimatske neutralnosti do 2030. godine, a kako bi to postigli, zaposlili su čak i dva menadžera za zaštitu klime. Tehničko sveučilište ovaj cilj planira postići do 2045. godine. Također se renoviraju i zgrade sveučilišta kako bi postale energetski što efikasnije.


>>>Na sveučilištu podigli spomenik Greti Thunberg, studenti nisu zadovoljni: 'Bolje da ste nama dali tih 28 tisuća eura'<<<


Stotine zaposlenih na oba sveučilišta također su se dobrovoljno obavezali da će odustati od avionskih letova na kratkim relacijama radi službenih putovanja. "U protekle četiri godine značajno smo unaprijedili i aktualizirali temu zaštite klime", kaže profesor Hans-Ulrich Heiss, zadužen za politiku održivosti na Tehničkom sveučilištu.


izvor: BBC

Još vijesti