L.B. u Akademska četvrt

Uskoro u ponudi STEAM studij! Domaće sveučilište najavilo veliki redizajn svih programa: 'To je projekt veći i od Bolonje'

Novi studijski programi fokusirat će se na STEAM područje…

7. ožujka 2022 16:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na Sveučilištu Jurja Dobrile pripremaju niz novih studija, ali i reviziju onih programa za kojima vlada manji interes.


Od STEMA do STEAMA


Rektor prof. dr. sc. Marinko Škare kaže da su u pripremi novi studiji s orijentacijom na STEAM područje – u planu je novi studij dizajna, komunikacije i tehnologije, uz uvođenje predavanja na daljinu za neke postojeće studijske programe, piše Glas Istre.


Podsjetimo, STEAM studiji podrazumijevaju STEM područja (matematike, znanosti, tehnologije i inženjerstva) integriranih s umjetnošću (art) s ciljem učenja mladih kritičkome razmišljanju, inovacijama, te upotrebi inženjerstva i tehnologija u kreativnom i dizajnerskom rješavanju realnih problema u svijetu i svakodnevici.


>>>[VIDEO] Od nekadašnje kotlovnice i praonice rublja u dva novootvorena studentska paviljona: Evo kako izgledaju<<<


Kako napominju sa Sveučilišta u Puli, do kraja ožujka planiraju dostaviti potrebne elaborate za akreditacijski postupak novog studija dizajna, komunikacije i tehnologije. Ukoliko dobiju dopusnicu, prvi će se studenti na ovaj program upisati već ujesen.


Informatika i primijenjena ekonomija na daljinu


Nadalje, Sveučilište je, dodaje, u postupku akreditacije dvaju studijskih programa učenja na daljinu poput onih koji se izvode zadnjih 30 godina na najboljim sveučilištima u svijetu.
Radi se o preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju informatike (FIPU) te preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Primijenjena ekonomija (FET), oba na engleskom i hrvatskom jeziku.


"Ti su programi učenja na daljinu u potpunosti prilagođeni personaliziranim ciljevima i ishodima učenja (start-up kampus načelima) temeljenih na novim tehnologijama i nemaju veze s tzv. covid-19 online učenjem koje smo morali provoditi protekle dvije godine. Ovo je nešto potpuno novo i drugačije", naglašava Škare.


Manje popularni studiji doživjet će reevaluaciju i redizajn


U najavi je i reevaluacija određenih studijskih programa, kako bi bili što konkurentniji, privukli što veći broj mladih te ih što bolje pripremili za tržište rada. Nakon ovakve evaluacije, kreće se u potpuni redizajn svih studijskih programa.


>>>Veliki planovi za maleno sveučilište: Novi pulski gradonačelnik u tom gradu vidi čak 20 tisuća studenata<<<


"Cilj je da se programi prilagode tržištu rada i trendovima u personaliziranom učenju i igrifikaciji na platformama novih tehnologija (start-up kampus načelima), uz osiguranje prostornih uvjeta u novom kampusu (bivša Mornarička bolnica) i smještaju u novim studentskim paviljonima. U tom postupku središnju ulogu imat će naši studenti kao naši krajnji korisnici usluga i zato će se njihove potrebe i zahtjevi detaljno sagledati", govori Škare.


Veći projekt od Bolonje


Kako dalje navodi, studentima ovog sveučilišta žele omogućiti personalizirano učenje i osobni razvoj kroz novi razvojni model #EvolveUnipu. On je okrenut prema stvaranju prepoznatljivih osobnih vještina i sposobnosti studenata, orijentiranih na rješavanje problema, u kombinaciji s praktičnim znanjem i novim tehnologijama (igrifikacija, učenje na daljinu, neuroznanstveni laboratoriji, virtualne učionice) da bi se ne samo pripremili za tržište rada, nego i osposobili za kreativno i stručno iskustvo u rješavanju problema.


Prema njegovim riječima, to će biti veći poduhvat i od uvođenja samog Bolonjskog procesa na Sveučilište.


>>>Ovo Svečilište – prvo u Hrvatskoj – u POTPUNOSTI prelazi na online! Roditelji ogorčeni: 'Do kad će to trajati i moramo li nastaviti plaćati stanove iz kojih nam djeca odlaze?'<<<


"Okosnicu programa činit će stjecanje personaliziranih vještina i kompetencija - uz snažnu digitalizaciju (state of the art metodika učenja i stjecanja znanja) te internacionalizaciju (združeni studijski programi s najboljim sveučilištima u Europi) - orijentiranih prema rješavanju problema u bilo kojim uvjetima. Time želimo naše studente osposobiti ne samo za tržište rada, nego i izazove u svijetu 21. stoljeća. Nažalost, zadnjih smo dana svjedoci da će to biti jedan potpuno novi svijet u odnosu na onaj tradicionalni koji smo poznavali", objašnjava rektor.


izvor: Glas Istre

Još vijesti