Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Uspješna mladež ide na fakultet: Zašto je studiranje tako važno našim roditeljima?

Ovo je pitanje koje si često postavljaju mladi koji su zainteresirani za praktično djelovanje, pokretanje vlastitog posla ili probijanje vlastitog puta karijere, uglavnom za sve one stvari za koje nam fakultet nije presudan.

15. ožujka 2016 12:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studiranje je sve skuplje, ponekad je dosadno, troši naše vrijeme jer smo prisiljeni sjediti u predavaonicama i učiti većinu onoga što bismo mogli naučiti samostalno, u nekom vlastitom aranžmanu. Profesori su često nezainteresirani, kao i kolege koji su tamo samo da zadovolje formu, društvena očekivanja, fantazije svojih roditelja...

Sve je veći broj mladih koji u studiranju i formalnom akademskom obrazovanju vide sve manje smisla, ali i dalje po inerciji upisuju razne studijske programe naješće zato jer roditelji od njih to očekuju.

STUDIRANJE = USPJEŠNOST


Za roditelje, činjenica da pohađamo fakultet predznak je uspješnosti u ovoj životnoj fazi.

Mama i tata imaju se čime pohvaliti na obiteljskim druženjima i druženjima sa susjedima i prijateljima. Dijete na fakultetu je poput odlaska u Crkvu nedjeljom, ako ste odgajani i živite u religioznoj obitelji i sredini. Sve je super u životu, dijete je posebo uspješno, ide na fakultet/misu nedjeljom. S druge strane, ti možeš biti jako nesretan/na zbog te odluke, možda sumnjaš u sve i razmišljaš što ti je to sve trebalo u životu, no studiranje tvojim roditeljima pruža sliku zdrave ambicije i još jednog koraka u tvojoj karijeri koju si već započeo/la graditi.


Mnogi roditelji počnu odvajati za školovanje dok je dijete još u majčinoj utrobi!

Zašto je došlo do te korelacije, teško je reći. Možda je u vrijeme naših baka i djedova bio privilegij upisati fakultet i dobiti diplomu, ali danas jedva da postoji posao u oglasniku za koji se ne traži ovaj komad papira. Fakultet je postala nova srednja škola, a tako je i na tržištu rada. Povezanost između studiranja i bilo kakvog predviđanja buduće uspješnosti sve je slabija.

"MAMA, TATA, ODUSTAJEM OD FAKSA" = KATASTROFA


Zamislite, recimo, da kažete roditeljima da ste odustali od fakulteta jer pokrećete vlastiti start-up/biznis/web stranicu/blog/radite aplikaciju i slično. Velike su šanse da će vam upravo ovi zadaci osigurati lagodnu budućnost (ako ponudite dobar finalni proizvod ili uslugu) nego komad papira sa pečatom sveučilišta i fakulteta na kojem studirate. No, sve što će vaši roditelji čuti bit će: "Odustao/la sam od faksa", bez obzira koliko perspektivan i potencijalno uspješan vaš plan bio. U glavi im se automatski pokreće film: sjediš na klupici u parku, nemaš prebijene kune u džepu, piješ žesticu iz boce koju sakrivaš u škarniclu i potpuni si promašaj u životu. "Zašto se to dogodilo baš našem djetetu?"


Kćeri, lijepo je to što želiš putovati i pisati blog, ali to možeš nakon diplome...

A možete im recimo i reći da ste par ispita od diplome, ali vas muče crne misli, smatrate da to nije za vas i fakultet vas je cijelo vrijeme samo deprimirao i činio nesretnim/on, još ste prekinuli s djevojkom/dečkom i osjećate da vam je život koma, ali sve što će oni ovog puta čuti bit će: "Uskoro završavam faks". Bez obzira na tvoje unutarnje stanje, stupanj zadovoljstva životom i osobnu sreću.

Bitno je ipak diplomirati, zar ne? Sve ostalo složit će se na svoje mjesto s vremenom.

Čudna je ovo situacija, ali je često upravo baš tako. Teško je roditeljima objasniti da postoje i drugi načini građenja karijere i osjećaja osobnog postignuća. Radi li se o prežitku nekog drugog vremena u kojemu su oni stasali i obrazovali se ili ne, teško je reći.

Istina je da roditelji često imaju projekcije za nas, njihovu djecu, a na nama je da odlučimo kad im se pokoriti, a kad odlučiti i krenuti vlastitim putem, ma koliko on bio drugačiji od onoga koji su nam, u svojim glavama, zacrtali naši roditelji.

L.B./foto: Pixabay