Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Ususret Danu žena: Pitali smo djevojke kako je to biti studentica u Hrvatskoj, a neki odgovori otkrivaju seksizam na fakultetima

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka pa se na taj dan slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Toga dana vjerojatno će većina djevojaka dobiti čestitku povodom Dana žena, a više od čestitke sigurno bi značila veća ravnopravnosti žena Hrvatskoj. Upravo zato smo razgovarali sa studenticama koje su nam otkrile kako je to biti studentica u Lijepoj našoj. Neki odgovori su nas zbilja rastužili.

7. ožujka 2019 16:22
Ususret Danu žena: Pitali smo djevojke kako je to biti studentica u Hrvatskoj, a neki odgovori otkrivaju seksizam na fakultetima

Ususret Danu žena: Pitali smo djevojke kako je to biti studentica u Hrvatskoj, a neki odgovori otkrivaju seksizam na fakultetima Foto: MojFaks

Za Dan žena 2018. godine Državni zavod za statistiku objavio je zanimljive podatke, a upravo ti podaci mogu mnogim ženama baš kao i studenticama biti ohrabrenje za slavlje. Žena je prema zadnjim procjenama popisa stanovništva iz 2016. u Hrvatskoj je bilo 51,7 % žena što je brojka od 2,1 milijuna žena.

Izvor: FreePik

Prema prošlogodišnjim podacima DZS-a, Osim što se kod nas rađa više djevojčica nego dječaka te žene duže žive, djevojke se mogu pohvaliti i svojom akademskom karijerom. Od ukupnog broja studenata upisanih na visoka učilišta u akademskoj godini 2016./2017., studentice su činile 56,7%. Više od dvije trećine ukupnog broja studentica upisalo je visoka učilišta s područja društvenih znanosti (77,1%). Ako uspoređujemo omjer muškaraca i žena, najveći udio, 74,6%, činile su studentice upisane na visoka učilišta iz područja biomedicine i zdravstva. U odnosu na akademsku godinu 2006./2007. ukupan broj upisanih studenata povećao se za 17,8%, a doprinos studentica u tom povećanju bio je znatno veći i iznosio je 71,2%, stoji u podacima Državnog zavoda za statistiku od prošle godine.

Izvor: Pixabay

Novi podaci tek trebaju izaći, ali sudeći prema prošlogodišnjim podacima jasno je kao dan – žene vladaju akademskim svijetom. Baš zato nas je zanimalo kako je danas biti studentica u Hrvatskoj te žena općenito. Zato smo razgovarali sa studenticama različitih fakulteta pa saznali, a ono što nas je iznimno rastužilo jest da neke od djevojaka tvrde da na fakultetima vlada seksizam. Često usmjeren od strane samih žena.

"Biti žena u Hrvatskoj nije najsretnija stvar i zato sam ljuta!"


Matea je nedavno diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te tvrdi da nije loše biti studentica u Hrvatskoj. Kaže da iz njenog iskustva nema velikih razlika između studenata i studentica jer je studirala na fakultetu na kojem dominira ženski spol pa priznaje da možda zato nije osjetila da postoje razlike.

Izvor: Unsplash

"S druge strane, biti žena u Hrvatskoj možda i nije najsretnija stvar, a opisala bi to jednostavnim - ljuta sam! Imam sreću da se krećem u takvim krugovima gdje sam okružena istomišljenicima pa se rijetko srećem sa \'zatucanim\' ljudima, ali sam možda baš zato tim više zaprepaštena kad nabasam na one koji misle da je ženi mjesto u kuhinji ili da se najskuplji parfemi rade od mesa abortirane djece, a vidim da je taj trend u porastu. Ljudi ne razmišljaju vlastitim glavama i to mislim da je trenutno najveći problem u Hrvatskoj. Činjenicu da nam, kao ženama, u 21. stoljeću uopće netko poželi oduzeti neka temeljna ljudska prava neću niti \'blagosloviti\' komentarom jer je uzaludno. Uvijek ću zastupati stav da svatko ima pravo na vlastiti život kakav god želi i da se nema tko miješati u moje izbore, kakvi god oni bili, kao ni ja u njegove. Dokle god netko ima potrebu nešto nametati nekome, pa i meni, kao ženi, bilo da to dolazi od strane političkih ili vjerskih institucija u Hrvatskoj, ja ću biti protivnik toga.", komentirala je Matea.

Ana koja studira engleski jezik i talijanski na zagrebačkom Filozofskom fakultetu misli da je biti žena u današnjem svijetu teže nego ikada. Zašto? Zato što u teoriji, smatra Ana, žene imaju jednaka prava kao i muškarci, ali da u "praksi" ne vrijedi isto.

"Kad čitaš u novinama o nasilju muškarca nad ženama, ne čudiš se. Nije kraj svijeta kad dečki studiraju na ženskom fakultetu, ali jest ako se cure usude samo pomisliti o studiranju na muškom fakultetu. I dalje postoje \'ženski\' i \'muški\' fakulteti. Niti ne skeniramo da se profesori često studentima obraćaju s \'kolega\' ili prezimenom, a studenticama s \'gospođica\' ili \'gospodična\'. Toliko nejednakosti i toliko nepravde, ali u teoriji smo svi jednaki, pa je onda sve ok. A ne bi trebalo biti....", rekla nam je studentica.

...Studentica na \'muškom\' fakultetu: Stereotipi su stvar prošlosti – ovo je naše vrijeme!...


Lucija sa studija Socijalnog rada u Zagrebu kaže da je na njenom fakultetu 90 posto žena te da se rijetko nađe koji dečko, ali nekada ima osjećaj da je i taj minimalni broj muških kolega u boljoj poziciji od studentica na faksu. Nakon završenog fakulteta, kaže Lucija, više je muških socijalnih radnika na višim pozicijama.

"U Hrvatskoj, po meni, žene i dalje nisu u ravnopravnom položaju s muškarcima i to je baš frustrirajuće za znati i to me čini tužnom. Dalje, kao žena se ne osjećam sigurno hodati sama po noći jer me u 90 posto slučajeva \'zahalta\' neki manijak kojeg se fakat jedva riješim."
, otkrila je Lucija.

Ema s Ekonomije u Rijeci kaže da za sada nije imala nikakvih neugodnih iskustava kao studentica. K tome, ne smatra da ju je ijedan profesor drugačije gledao nego muške kolege, ali je primijetila da određeni profesori i asistenti "bulje" u neke studentice. I to očigledno.

Izvor: FreePik

"Mi cure smo puno pristojnije, mi nekako uvijek dižemo ruku i čekamo red da nešto kažemo dok muški kolege se samo \'zaderu\' i upadaju u riječ pa je znalo biti da muški profesori kažu kako cure nisu uopće aktivne. Profesorice, primjerice, puno vise kuže takve neke stvari, ali zato njih muški studenti jako rijetko prihvate kao neki autoritet. Pogotovo kad se muški \'zaderu\' nešto što je krivo, a ti kad kažeš točno se ne čuješ jer eto nemaš takvo grlo. Glasnije ne znači pametnije. Znači samo glasnije. Doslovno. Općenito muški (ne svi) će se opustiti ako su s nekom curom u grupi za seminar ili nešto jer očekuju od nje da će sve zapisati i napraviti. Naravno, ponekad nemaš izbora nego raditi s \'freeloaderima\'. Biti žena u Hrvatskoj? Mislim, ok je (ako zanemarimo ovo oko zabrane abortusa ili crkvu koja se plete u svašta), nisam imala neko iskustvo gdje mi je to što sam žena nešto onemogućavalo, no moraš se postaviti jer inače te neće ozbiljno shvaćati i to se zasad uvijek pokazalo točnim.", komentirala je Ema.

Seksizam na fakultetima, čini se, nije ništa novo...


Petra s Pravnog fakulteta u Zagrebu kaže da kao žena u Hrvatskoj ima osjećaj da puno duže, više i teže moraš raditi kako bi dokazala sve one stvari koje muški kolege dokažu samo svojim prisustvom.

Izvor: FreePik

"Smeta mi kako se od studentica očekuje da budu sređene jer ako niste, gleda se na vas kao izvanzemaljce. Ali onda kada se pojavite s nalakiranim noktima dobijete komentare kao \'Oh pa čak je imala vremena za lakirati nokte, a nije naučila pluralistički sustav radnog prava\'", ispričala nam je Petra.

Zabrinjavajuću priču ispričala nam je Olga s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. Olga tvrdi da na fakultetu otvoreno vlada seksizam, a k tome, budući da je pripadnica gay skupine, smatra da joj je u Hrvatskoj samo još teže biti žena.

...Žena u \'muškom\' poslu: Jedina vojna pilotkinja u Hrvatskoj podučava studente letenju...


...Sramotno: Časopis objavio članak koji govori o tome koliko su \'lake\' studentice s različitih fakulteta...


"Na mom fakultetu studentice su uvijek zadužene za pranje kemijskog posuđa, a dečkima se otvoreno izbjegava dati taj zadatak. Nadalje, muški profesori nam nerijetko gledaju sliku u indeksu s komentarima na izgled kao poput \'Wow, znači ovako izgledate bez tonu pudera\'. Nažalost, naš je izgled i modni izričaj često tema seksističkih komentara te se općenito muškarce vise cijeni i drži ih se kao kap vode na dlanu, dok smo mi otpisane kao \'kokoške bez mozga\'. Jedna od profesorica otvoreno ne trpi našminkane cure i redovno ih ruši na ispitu. Uz sve to želim biti žena u znanosti i kemiji pa to sve otpišem kao male poteškoće na putu, ali neke stvari su stvarno sramotne. Općenito, kao žena se u Hrvatskoj ne osjećam nimalo ugodno, pogotovo s desničarskim strankama na vlasti i fašizmom koji je toliko normaliziran i prihvaćen. Strah me za svoju budućnost ako ostanem ovdje, pogotovo kao lezbijka i apsurdno je što se i malo gay prava što imamo te prava na pobačaj aktivno pokušavaju oduzeti.", komentirala je Olga.

Izvor: Pixabay

Za kraj možemo samo studenticama poželjeti sretan Dan žena u nadi da u budućnosti više neće morati prolaziti loše stvari u životu i na fakultetu samo zato što su ženskog spola. Kao što već znamo, žene nisu slabiji spol, ali bi mnoge na to trebali često podsjećati. Djevojke, samo hrabro!

Ivana Petrić
foto: Pixabay

Još vijesti