Anja Z u Akademska četvrt

Većina studenata iskoristi priliku barem jednom: Samo je 25% 'nevinih' – evo što oni koji varaju koriste za prepisivanje

Varanja postoji otkad ima i ispitivanja, a s prelaskom u online sferu, kako što se predavanja tako i održavanja ispita tiče, tema se aktualizirala.

10. veljače 2021 18:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Šalabahteri, mobilni uređaji, bubice i došaptavanja samo su neki od načina varanja na ispitima. Akademsku godinu iza nas obilježila je pandemija koronavirusa uslijed koje je nastava prebačena "na daljinu", a značajan broj provjera znanja također se zbog epidemioloških razloga odvijao online putem.


Studenti su se žalili na "otežane" uvjete polaganja ispita online: stres i dekoncentraciju prouzrokovane upaljenim kamerama, veliki broj ispitnih zadataka uz premalo vremena za njihovo izvršavanje, dok su profesori takav režim opravdavali mjerama sigurnosti – jer nije tajna da pojedini studenti vole prepisati ispit kad se za to ukaže prilika.


Hakiranje laptopa profesoru ili pak Team Viewer


Nedavna vijest o 157 studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli, koji su izašli na online ispit iz kolegija Anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje i svi dobili najvišu ocjenu, ponovo je aktivirao dvije sukobljene strane. Profesor dr. Semir Imamović uvjeren je da to nije moguće te da su studenti ispit prepisali, zbog čega traži poništavanje ispita. Na drugoj strani su studenti, kojima je dosta optužbi da prepisuju i stvaranje dodatnog pritiska i suludih zahtjeva profesora tijekom online ispita, a sve kako bi se potencijalno spriječilo prepisivanje.


...'U povijesti faksa to se nije dogodilo!' 157 studenata dobilo 5 na ispitu: Profesor želi poništiti rok, ali studenti se ne daju – evo što kažu...


Sudeći prema iskustvima studenata, ne može se osporiti činjenica da online ispiti otvaraju nove mogućnosti onima koji žele prepisati ispit, o čemu svjedoči i ispovijest studentice Sare. Ona je uz programa "Team Viewer" na računalu, osigurala sebi položen ispiti tako što je kolega "ušao" u njezin laptop i rješavao ispit dok je ona samo "pozirala" ispred kamere koja ju je pratila.


...Kako se vara na online ispitima? Sara sa zagrebačkog fakulteta pokušala i uspjela: 'Treba samo instalirati jedan program…'...


Ispiti u veljači su skoro gotovi, a s obzirom na dvije priče o prepisivanju koje su se posljednjih dana proširile akademskom zajednicom, odlučili smo provesti mini-anketu. Studente smo na Instagram profilu portala MojFaks pitali: Jesu li prepisali ispit u svom studentskom vijeku? U anketi je ukupno glasovalo 446 studenata, od kojih je njih 75% (333 studenta) reklo nam da je prepisivalo. Samo 25% studenata (njih 113) nije prepisivalo na ispitima.


foto: Screenshot Instagram @moj_faks


Rezultati ove mini ankete ne razlikuju se značajno od onih starijih i značajnih istraživanja, poput onog EduCentra iz 2017. godine, kada je taj portal ispitivao učestalost varanja na ispitima. Istraživanje EduCentra koje je obuhvatilo najviše ispitanika mlađih od 25 godina (91%) pokazalo je kako 95% učenika i studenata ima barem jedno iskustvo varanja na testu.

Potrebno je naglasiti, kako varanje na ispitima nije karakteristična pojava samo u Hrvatskoj, već i diljem svijeta u akademskim zajednicama. Akademsko varanje zbog svojih specifičnosti tema je mnogih socioloških istraživanja. I dok s jedne strane varanje tretiramo isključivo kao stvar pojedinca i promatramo kao izoliran slučaj (nije se dobro pripremio za ispit, lijen je, preokupiran drugim stvarima) s druge strane, novije studije pokazuju kako je varanje jednako produkt osobnog karaktera kao i društvenog stanja koje ne kažnjava prepisivanje.


Najčešće se koriste šalabahteri i telefoni


...Prepisivanje je oblik korupcije, a varalice slave kao 'heroje'? Evo što o prepisivanju kaže bivša predsjednica, a što naši studenti...


Jedna studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu govori nam da se tijekom studija znala poslužiti šalabahterima ili telefonom na ispitu. Tada joj je, kako nam kaže, najvažnija misao bila samo da je ne uhvate. "Bio je i jedan ispit di mi je cura ispred, koju nisam znala, rekla 'evo, ti prepiši ako trebaš'. Oči su mi ispale dok sam pokušavala to pročitati, ali sam ju čak i uspjela pitati što piše, pa mi je malo i izdiktirala", prisjeća se naša sugovornica, zanimljivijih situacija s ispita.

Još jedna sugovornica, studentica Fakulteta političkih znanosti, govori nam da inače nije sklona prepisivanju jer je "smotana i ćorava" pa joj škiljenje u šalabahter ili telefon dodatni stres. Ali se ipak prisjetila jedne situacije, kada je čitav ispit prepisala.

"Ispit je bio na prvoj godini diplomskog studija kod starijeg profesora. U velikoj dvorani bilo je oko stotinu studenata. Iako sam očekivala da će pismeni ispit kod tog profe biti lak, scena koju sam zatekla me iznenadila. Profesor je sjedio za katedrom, a studenti su se rasporedili po svojim mjestima, stepenicama, šetkali se, sa sve isprintanim skriptama i papirima s kojih su prepisivali. Tada, ni ja nisam bila izuzetak. Svakako sam uštedjela na vremenu ne mozgajući o formulaciji odgovara, već ga slijepo prepisujući sa skript. Svi smo dobili pet", ispričala nam je.

Za neke, problem prepisivanja leži u tome što ne vole ono što studiraju. "Kada čovjek studira ono što voli i ni ne padne mu na pamet prepisivati. Ako nešto voliš, zainteresiran si za to i lako naučiš pa ne moraš koristiti razne Team Wievere", smatra još jedna naša sugovornica.


...'Oprao' sve koji po grupama 'žicaju' druge da im rješavaju zadatke s ispita: 'Studenti bi trebali biti stupovi napretka društva, a ne varalice...'...


Koji god razlozi bili, prepisivanje je rasprostranjene pojava, a aktualna događanja i održavanja online ispita samo ukazuju da je potrebno pronaći i novije oblike komuniciranja i uspostavljanja povjerenja između profesora i studenata, kako pojedinci koji ne prepisuju, ne bi ispaštali zbog kolega koje prepisuju. Jer, koliko god kamere bile uključene i odgovori ograničeni vremenom, izgledno je da će oni koji imaju za cilj prepisati – pronaći način.

Još vijesti