L.B. u Akademska četvrt

[VIDEO] Saborske zastupnice Orešković i Mrak-Taritaš otvoreno o problemima mladih: 'Netko vam je oduzeo mladost i priliku da radite gluposti'

Sve će proći, preživjet ćemo i to…

26. ožujka 2021 15:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Rijetko imamo priliku osobe iz javnog i političkog života doživjeti kao ljude od krvi i mesa, prošlosti slične našoj sadašnjosti: prepune polaganja ispita, neprospavanih noći, straha pred profesorima, razmišljanja o karijeri i mogućnostima zapošljavanja.


No, činjenica je da su i oni nekada studirali, bili dijelom ove demografske skupine, sa svim njenim poteškoćama, manama, ali i dražima zbog koje je ovaj period života zbilja – nezaboravan.


Potvrđuje nam to i kratak razgovor sa zastupnicom Dalijom Orešković, koji smo kontaktirali zbog slučaja "izgubljeni laptop", no nakraju završili bogatiji za mnogo informacija, dojmova i pozitivnih poruka usmjerenih ka studentima i mladima općenito.


Studiranje u pandemijskim uvjetima mladi sve teže podnose


Bilo je nemoguće, uz fokusiranje na temu laptopa i poštenih žena Marušić koje su ga vlasnici i vratile, ne dotaknuti se i aktualne teme pandemijskog iskustva studiranja. Ono nije nimalo lako ni jednostavno, o čemu svjedoče porazne statistike i nebrojeni članci u medijima, a koje govore o tome da sve više mladih osjeća mentalne poteškoće i javlja se liječnicima u potrazi za savjetom, pomoći ili liječenjem. Depresija, anksioznost, tjeskoba, suicidalne misli… sve su to nažalost danas realne pojave i fenomeni koji se šire kao pošast i uzimaju maha u narušavanju psihičkog zdravlja mladih.


Online nastava, održavanje fizičke distance, "zaključavanja" i restrikcije kojima se dokidaju brojni izvori zabave i razonode koji su studentima oduvijek služili kao ispušni ventili, kumovali su ovom narušavanju dobrobiti i zdravlja mladih na području cijele naše zemlje.


Svjesne su toga i naše saborske zastupnice Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš, članice zastupničkog kluba koji još broji i zastupnicu Marijanu Puljak, a koje su nas, barem na nekoliko trenutaka uvele u svoj radni dan, na svoje radno mjesto, koje je, kao i studentima, izmijenjeno restrikcijama i epidemiološkim mjerama koje vrijede i za prostor parlamenta.




"Ja sam danas, recimo, izgubila pravo iznošenja takozvanih slobodnih stajališta jer dok sam se popela stepenicama iz sobe do gore, prošlo je moje vrijeme. Bilo mi je izrazito bitno da nešto kažem što sad nisam uspjela reći", kazala je Orešković u pokušaju da nam ilustrira izazove života i rada u pandemiji koje opterećuju sve skupine naših sugrađana i sunarodnjaka.


"Oduzeli su vam priliku da radite greške...bolje sada nego kad uđete u Sabor..."


No, ono što je karakteristično za studente, upravo je ta potreba za zabavom, druženjem, socijaliziranjem s vršnjacima, koje su sada redom reducirane. Upravo u ovome Orešković vidi najveći izazov i "hendikep" aktualnog studentskog života.


"Sve generacije su osakaćene za ono što smatram najbitnijim, a to je drugi čovjek, blizina, interakcija. Mislim da ponajmanje ova situacija šteti studiranju. Čovjek najbolje studira kad se koncentrira na materijale i knjige koje su ispred njega, ali ono što ljude čini depresivnima, kako mlade, tako i nas sve ostale, je nemogućnost neposredne interakcije s drugima. I ono što mlade tišti, a tištilo bi i mene u tim godinama, sjećam ih se, je nemogućnost zabave. Vama je netko oduzeo mladost, vama je netko oduzeo priliku da radite greške, da radite gluposti, bolje da ih napravite sada nego kada uđete u Sabor", našalila se Dalija.




 Unatoč svemu, sigurna je da će to sve skupa proći. "Rješenje će se naći onog trena kada se mi svi oslonimo jedni na druge", smatra Dalija.


"Kad jedna generacija svoje brige, a isto tako i svoje životno iskustvo na onu sljedeću. Dakle, gledano kroz povijest svaka se generacija suočila s nekakvim teškim izazovom i problemima. Mi još uvijek imamo, evo, u Saboru se to zna čut', onih koji se sjećaju Drugog svjetskog rata… Hoću reći, u prirodi je čovječanstva da ima određene probleme s kojima se suočava, i određene izazove, ali isto tako je u našoj prirodi i izdržljivost i nagon, to je doslovno nagon, kao i svaki drugi, nagon za preživljavanjem. I ono traži svoj put. Kao kad se čudimo nekoj travci ili cvijetu koji iznikne iz betona. Zašto? Zato što je volja za životom nadvladala sve prepreke koje su joj stajale na putu", slikovito pojašnjava Orešković.


Zatočeništvo bi joj teško palo


S obzirom da je Mrak-Taritaš morala dalje za svojim obavezanam, kratko nas je pozdravila uz poruku da se i ona sjeća svojih studentskih dana te ih je, ukratko, usporedila s današnjima. "Hoću vam mahnuti i reći da sam ja u dobi kad se puno bolje sjećam studentskih dana nego što je bilo jučer. I bilo bi mi jako teško da moram biti doma zatočena, kao što ste vi", kazala nam je Anka Mrak-Taritaš u kratkom, ali jezgrovitom komentaru na sve poteškoće s kojima se aktualni studenti nose tijekom pandemije i restrikcija po kojima je svim građanima RH izmijenjen i preoblikovan život.




Svi se nadamo skorom izlasku iz "novonormalnih" životnih okolnosti i povratku na životne i radne uvjete u kojima nećemo kasniti na izricanje slobodnih stajališta niti s profesorima i kolegama komunicirati gotovo isključivo putem ekrana.

Još vijesti