Ivana Petrić u Akademska četvrt

Ususreta Danu žena: Statistika jasno pokazuje – djevojke osvajaju fakultete u Hrvatskoj

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka te se toga dana slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Na taj dan svaka studentica će sigurno čuti klasičnu 'sretan Dan žena' čestitku, a kako bi se osjećale 'moćno' u svakom trenutku trebaju znati koliko su kroz godine napredovale kada je riječ o visokom obrazovanju.

7. ožujka 2018 15:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Državni zavod za statistiku objavio je zanimljive podatke povodom Dana žena, a upravo ti podaci mogu mnogim ženama baš kao i studenticama biti ohrabrenje za slavlje. Žena je prema zadnjim procjenama popisa stanovništva iz 2016. u Hrvatskoj je bilo 51,7 % žena što je brojka od 2,1 milijuna žena.

Osim što se kod nas rađa više djevojčica nego dječaka te žene duže žive, djevojke se mogu pohvaliti i svojom akademskom karijerom. Od ukupnog broja studenata upisanih na visoka učilišta u akademskoj godini 2016./2017., studentice su činile 56,7%. Više od dvije trećine ukupnog broja studentica upisalo je visoka učilišta s područja društvenih znanosti (77,1%). Ako uspoređujemo omjer muškaraca i žena, najveći udio, 74,6%, činile su studentice upisane na visoka učilišta iz područja biomedicine i zdravstva. U odnosu na akademsku godinu 2006./2007. ukupan broj upisanih studenata povećao se za 17,8%, a doprinos studentica u tom povećanju bio je znatno veći i iznosio je 71,2%, stoji u podacima Državnog zavoda za statistiku.

60% diplomiranih studenata su žene, a doktoriraju u kasnim tridesetima


Promatrajući unatrag posljednjih desetak godina, udio studentica koje su diplomirale na visokim učilištima u ukupnom broju diplomiranih nije se znatnije mijenjao te se kretao oko 60%. S obzirom na to da najveći broj studentica upisuje visoka učilišta iz područja društvenih znanosti, ne iznenađuje činjenica da ih najviše i diplomira na istom području.

Žene su prisutnije i na doktorskim studijima. Udio doktorica znanosti u 2016. iznosio je 55%. Najveći broj žena doktorirao je u području biomedicine zdravstva, društvenih znanosti, te prirodnih znanosti, a najmanji u umjetničkom području. Iako je u 2016. većina doktorica znanosti imala između 30 i 34 godine, njihova prosječna starost iznosila je 38,1 godinu.

...Biti žena u akademskom svijetu: Uspješne studentice i mlade znanstvenice komentiraju Dan žena...


...Na Dan žena splitska Ekonomija dobila prvu dekanicu u povijesti...


U pola stoljeća zabilježene su velike promjene u području obrazovanja žena. Ako promatramo žene u dobi od 15 i više godina prema najvišoj završenoj školi, vidljivo je da su žene kroz desetljeća sve obrazovanije. Naime, prema podacima
Popisa stanovništva 1961., čak je 92,4% žena imalo osnovno obrazovanje ili manje, a njih svega 0,8% visoko obrazovanje. S druge strane, podaci posljednjeg Popisa stanovništva 2011. pokazuju da je najveći broj žena, točnije gotovo polovica ukupnog broja, imao srednjoškolsko obrazovanje. Na području visokog obrazovanja zabilježene su najveće promjene. Udio visokoobrazovanih žena iznosio je 16,7%, dok je udio visokoobrazovanih muškaraca iznosio 16%. Visoko obrazovanje je tako jedno od područja u kojem žene ne samo da su postigle ravnopravnost s muškarcima, već su ih i prestigle.

Podaci pokazuju da su žene najbolje plaćene u djelatnosti financija i osiguranja, a u dva područja djelatnosti žene su imale veće plaće od muškaraca, i to za 8,3% u građevinarstvu te za 0,2% u rudarstvu i vađenju. Najveći broj zaposlenih žena u pravnim osobama u 2016. bio je u djelatnostima trgovine na veliko i na malo (18,6%) te obrazovanja (14,9%), dok je najveći udio zaposlenih žena bio u djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (78,4%) te obrazovanja (78,2%).

Za kraj možemo samo reći, drage studentice, sretan vam Dan žena!

izvor: Državni zavod za statistiku

Još vijesti