Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Vodiš bilješke na laptopu ili pišeš rukom? Evo što je bolje za učenje i koncentraciju!

Studenti koji bilješke vode zapisujući rukom uspješniji su od onih koji tipkaju. Iako sve više studenata bilješke na predavanjima vodi tipkajući po tabletima, laptopima i sličnim gadgetima, pametnije je ipak pisati rukom.

20. travnja 2016 17:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Laptopi i aplikacije koje vam pomažu voditi i organizirati bilješke bacili su \'old-school\' pisanje rukom u drugi plan, ali novo istraživanje pokazalo je da pisanje rukom poboljšava koncentraciju i potiče učenje.

Studenti koji su pisali rukom uglavnom su postizali bolji uspjeh na fakultetu od onih koji su bilješke vodili na računalima, pokazalo je istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Princetona i Sveučilišta u Los Angelesu, piše Wall Street Journal. U usporedbi s osobama koje su "tipkale" svoje bilješke, osobe koje pišu uče uspješnije i kvalitetnije, dulje pamte informacije i spremnije prihvaćaju nove ideje i koncepte.Bilježenje se proučava već stotinu godina


Još otkako su pisari i notari bilježili podatke na papirusu, bilježenje je postalo katalizatorom alkemije učenja jer pretvara ono što čujemo i vidimo u pouzdanu bilješku kojoj se kasnije možemo vraćati i prisjećati je se.

Znanstvenici proučavaju bilježenje gotovo stotinu godina, no tek su se nedavno usredotočili na razlike koje uzrokuju različiti načini bilježenja. Iako bilježenje naliv-perom, tehničkom olovkom ili kemijskom nije drugačije, kad se u priču umiješa suvremena tehnologija stvari se malo zakompliciraju.

Osobe koje vode bilješke na laptopu doista mogu zabilježiti više informacija i lakše pratiti tempo kojim predavač izlaže: tipkanjem možete "uhvatiti" 33 riječi u minuti, a pisanjem samo 22. Kratkoročno se ovaj "višak" informacija isplati: znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu 2012. godine pokazali su da se osobe koje tipkaju na laptopima nakon predavanja mogu prisjetiti veće količine informacija koje su upravo čule, ali ova je prednost samo privremena. Nakon samo 24 sata "tipkači" uglavnom zaborave materiju koju su na tom predavanju zabilježili.U usporedbi s njima, osobe koje bilješke pišu rukom mogle su se prisjetiti materije kroz puno dulji vremenski period i imale su puno jasniju sliku ideja i koncepata koje su prezentirane na svakom pojedinom predavanju, čak i tjedan dana nakon što su ih čule. Proces zapisivanja "utisnuo" je informacije mnogo dublje u memoriju, a pokazalo se da su ovako pisane bilješke organiziranije i kvalitetnije za kasnije učenje iz njih.

Tri eksperimenta


U tri eksperimenta koja su proveli tijekom 2014. godine, psiholozi Pam A. Mueller s Princetona i Daniel Oppenheimer s UCLA-a studenti su slušali razgovore o različitim temama: od algoritama do šišmiša. Istovremeno su morali voditi bilješke – ručno ili kompjuterski. 67 studenata ispitano je odmah nakon predavanja, ali i tjedan dana kasnije nakon što su imali priliku ponoviti materiju iz svojih bilješki.

Oni koji su pisali rukom zabilježili su manje riječi, ali su internzivnije promislili o stvarima koje su zapisivali, a samim time su i kvalitetnije "provarili" teme koje su slušali.


U predavaonicama sjedi sve veći broj studenata koji tipka na laptopima i tabletima. Na Princetonu otprilike dvije trećine studenata vodi bilješke na laptopima, a na UCLA-u se za isti način bilježenja odlučuje manje od polovine polaznika. Na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini, otprilike 41% studenata u anketi je izjavio da bilješke vode – na računalu.

L.B./izvor: Wall Street Journal
foto: Pixabay