Mojfaks.hr u Akademska četvrt

James Bond na studentski način: hrvatski studenti varaju pomoću kamera, naočala, satova i bubica

Za studente koji na ispitima prepisuju najblaže se može reći da idu linijom manjeg otpora. Uz novu tehnologiju koja djeluje pomalo špijunski, neki od njih davnih su dana zaboravili na knjigu i vlastito znanje.

14. prosinca 2016 15:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nedavno sam na tramvajskoj stanici kod Cibone vidjela sličicu na kojoj se reklamira stranica bubice-bube.com s tvrdnjom "da su Bubice vaš najbolji šalabahter".

Odmah mi je kroz glavu prošlo pitanje o legalnosti tog posla te prodavanja i iznajmljivanja tih bubica jer se prepisivanje na fakultetu kažnjava ili bi barem trebalo.


Ironično je vidjeti reklamu za bubice i instrukcije na jednom mjestu jer ako možemo varati, čemu instrukcije?... foto: MojFaks

Premda svaki fakultet ima određena pravila za prepisivanje studenti bivaju udaljeni s ispita, padaju predmet, a rijetko kada su izbačeni zbog prepisivanja. Istraživajući ovu temu ponovno sam se vratila ondje gdje je sve počelo – na stranicu za prodaju i najam bubica.

"Nevino" prepisivanje sa šalabahtera zamijenile su kamerice, bubice i satovi na koje stane 800 tisuća stranica šalabahtera


Za one koji ne znaju, bubice postoje u različitim veličinama i vrstama pa se tako mogu naći magnetne bubice koje su navodno najmanje na svijetu te im je promjer tri milimetra. No, to nije sve jer postoje i elektronske bubice koje su "zapravo maleni zvučnik u boji kože", kažu na stranici.

...Nije prikrila ni svoje podatke: Objavila fotografiju ispita na popularnoj studentskoj grupi i zamolila za pomoć...


Kako bi svaka bubica radila potreban je i odašiljač pa tako na stranici ističu da oni imaju 14 različitih odašiljača čime se dolazi do preko 30 mogućih setova koji su prilagođeni, kako pišu na stranici, "vašoj anatomiji uha".


Screenshot@Bubice-bube.com

Kada sam bivše kolege i prijatelje pitala jesu li kada vidjeli da je netko koristio bubicu na ispitu ili slična pomagala, većina je rekla ne. Očito je vrijeme prije dvije godine bilo ono kada su ljudi još uvijek švercere imali na papirićima ili na mobitelu. Oni su se jednako kao i ja šokirali kada sam im poslala stranicu s bubicama, satovima, kamericama i drugim šalabahterskim čudima pa smo se samo zapitali: "Kuda ide ovaj akademski svijet?".

S buba-bubica tvrde da je studentska kamera + bubica vrhunac njihove prepisivačke ponude jer navodno ove kamere imaju velik domet, čak od 100 do 300 metara ako je u pitanju zatvorena prostorija s prozorima dok je na otvorenom puno veći domet i to do 1500 metara. Kvaliteta slike je navodno dobra, a ako ste mislili da se radi samo o pukoj kamerici prevarili ste se jer je riječ o gumb kameri, kameri u kemijskoj olovci, kameri u naočalama, 3G mini gumb kameri i kameri u kemijskoj olovci 3G.Ako vam sve ovo što ste pročitali nije dovoljno "džejmsbondovski", u ponudi bubica je i "Šalabahter sat – Sat za prepisivanje" memorije 4GB. Kako bi ovi s bubica bolje dočarali koliko je to zapravo veliko, napisali su da je jedna stranica teksta u txt formatu veličine oko 5KB, a to znači da na 4GB memorije stane otprilike 800 000 stranica teksta. O satu kažu još i ovo: "Naš višegodišnji rad s učenicima i studentima omogućio nam je poboljšanje značajki ovog sata, te sada nudimo proizvod jedinstven na hrvatskom tržištu. Ponosni smo na njegovu kvalitetu i performanse" te napominju da postoji tri modela: BASIC, PLUS i PRO.


Izvor: bubice-bube.com

Naravno, studenti ne moraju ove švercerske gadgete kupovati nego ih mogu i unajmiti. Svoje cijene opisuju kao "pristupačne": sat možete kupiti za 395, 445 i 496 kuna, ali i unajmiti za 89 kuna. Cijene iznajmljivanja bubica variraju o modelu, ali se uglavnom kreću od 140 do 198 kuna, a cijena najma kamerice penje se od 180 do 820 kuna.

Nakon proučavanja ovog materijala kontaktirala samo "bubice" jer me zanimalo što je zapravo posrijedi. Marino iz ove "tvrtke" je bio vrlo kratak pa je rekao da nisu zainteresirani za nikakvu suradnju, što samo nameće pitanje: plaše li se?

Iznajmljivačima bubica cvate posao, a više ih koriste djevojke


Biznis iznajmljivanja bubica nije ništa novo, ali sada je tehnologija uznapredovala pa studenti kao pravi špijuni mogu kamericu držati u svojoj olovci. Upravo o tome nam je pričao bivši iznajmljivač bubica D.Č., koji je to činio prije tri godine. Kaže da je po bubici naplaćivao 200 kuna, a da je glavna špica u sezoni iznajmljivanja uvijek bila za vrijeme ispitnih rokova.

...Varanje na ispitima sve češća pojava: širi se kao epidemija...


"Zimi i ljeti je najviše cvao posao, a sve je počelo tako što sam došao kod prijatelja u Osijek gdje je studirao. U trenutku kada sam ušao u njegovu sobu vidio sam kako njegovi prijatelji nekome preko bubice govore odgovore za ispit. Nije mi baš bilo jasno što se događa, ali tada mi je prijatelj ispričao da je počeo iznajmljivati bubice pa smo na neki način postali partneri nakon toga. Iznajmljivanje je koštalo 200 kuna, a za vrijeme ispitnih rokova bih zaradio čak 2000 kuna", prepričao je D.Č.


Izvor: ebay

Kaže da su njegovi "klijenti" bili uglavnom studenti s privatnih fakulteta poput VERN-a, ali i oni koji su pisali vrlo opširne ispite kao studenti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ono što je zanimljivo jest to što mladić tvrdi da su bubice češće koristile studentice.

"Cure su masovno koristile bubice jer su shvatile da će se to manje primijetiti zbog kose, šalova koje nose i drugo. Mene su neke stvari čak šokirale, a to je recimo bilo da su djevojke bubice imale i na usmenim ispitima što mi je skroz suludo", otkriva mladić.

Budući da su danas gotovo sve stvari lako dostupne, pitali smo sugovornika D.Č., gdje je njegov prijatelj tu cijelu opremu nabavio prije tri godine, ali je rekao da taj podatak ne zna.

Jedna od djevojaka koje su ušle u ovu statistiku je i naša sugovornica I.N. koja je za potrebe jednog ispita unajmila bubicu i dogovorila da će joj brat pomagati "s druge strane slušalice".

..Kad ti profesor vadi bubicu iz uha nakon što položiš ispit...


"Nosila sam (bubicu) jer nisam bila spremna za ispit. Bilo me užasno strah (od nervoze prije ispita sam povraćala) i onda se preporodila - vratila u normalnu, sjela za stol", prisjetila se. "Pročitala sam bratu pitanja, on je našao odgovore i sve dalje normalno", prepričala nam je svoje iskustvo korištenja bubice.

S obzirom da je ispit položila, kaže da bi bubicu preporučila svima jer osim "ako niste glupi, nitko ne može primijetiti da ju imate."

Neki profesori su svjesni mogućnosti bubica u studentskim ušima, ali posebne sankcije za to ne postoje


Tajči je prije 25 godina pjevala "Bube su u glavi", a mi bismo mogli dodati stih "Bube su u glavi, to su studentske godine" jer očito puno studenata pribjegava ovakvoj metodi prepisivanja. Prije dvije godine izašao je članak u kojem je profesor Miroslav Joler s riječkog Sveučilišta uhvatio studenta u prepisivanju preko poruka na WhatsApp-u.

Profesor Joler je cijeli slučaj objavio na svom blogu te poslao pisanu prijavu stegovnom povjerenstvu, ali na žalost ono, kao i dekan fakulteta nisu reagirali kako bi trebali – sankcijama.

"Dekan i fakultetsko vijeće i stegovno povjerenstvo, reagirali su onako kako smo u današnjem hrvatskom društvu navikli u situacijama u kojima se treba jasno odrediti prema kršenju pozitivnih vrijednosti (...) Morao sam ovo prijaviti iz principijelnih razloga, a zbog eklatantnoga kršenja ispitnih pravila i akademske čestitosti, ali i s motivacijom da se preko ovoga slučaja upozori na zabrinjavajuće perspektive koje nas u skoroj budućnosti čekaju u kontekstu osiguravanja regularnosti pisanih ispita. Da nisam, ti bi (i drugi) studenti, bez imalo grižnje savjesti, taj prijestup ponovili već sutra na nekom drugom ispitu, prekosutra na nekom trećem ispitu, jer odnos nastavnik – student na ispitu percipiraju kao igru policajaca i lopova, a ne kao moralni kodeks kojega se treba pridržavati čak i da vas nitko ne motri", napisao je Joler na svom blogu.


Izvor: blog.mjoler.info

Godine 2014. Joler je postavio pitanje na blogu u vezi pametnih satova i naočala koji su tada tek trebali doći u upotrebu pitavši: "Kada još prije pametnih naočala, u širu uporabu uđu pametni satovi? Kome ćemo tada moći reći da skine sat?". Očigledno je da je profesor imao pravo jer se danas u svrhu švercanja koriste i naočale i satovi.

Žestoki protivnik švercanja
i pobornik većeg kažnjavanja studenata za švercanje, profesor fizike na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Ivica Puljak, smatra da prepisivanje oslikava naše cijelo društvo.

"Prepisivanje na ispitima je jedan od velikih problema koji, nažalost, oslikava stanje cijelog društva. Umjesto da je to sramota, jako često se studenti time hvale. Zato mislim da treba uvesti jako rigorozne mjere: za bilo koji oblik prepisivanja studente bi trebalo isključiti sa sveučilišta i na neko vrijeme ne dopustiti upis na bilo koje sveučilište u Hrvatskoj", tvrdi profesor Puljak.

Kaže kako na FESB-u postoji pravilnik o kažnjavanju prepisivanja, ali je prilično blag jer ako student bude uhvaćen u švercanju, prvi put mora biti samo opomenut. Puljak smatra kako ne vrijedi studente osvještavati o tome da je prepisivanje loše nego da bi upalile samo drastične mjere.


Izvor: Facebook@Ivica Puljak

"Kod mene je kazna za bilo koji oblik pokušaja uopće pomisliti na pripisivanje da student mora odgovarati cijelo gradivo i to direktno ispred mene. I onda to traje cijeli semestar. Rijetko se dogodi, jer studenti zaključuju da im je bolje niti ne pokušati nego se suočiti s cijelim gradivom i koje detaljno ispitujem. Studente treba dovesti u dilemu u kojoj ako pokušaju prepisati čeka ih drastična kazna. Ovako, ako ih se i uhvati i jedina kazna je da ne prođu ispit, za koji ionako nisu naučili, pa nemaju što izgubiti", otkriva Puljak.

Svako Sveučilište ima svoj Pravilnik o odgovornosti studenata i drugih polaznika Fakulteta pa tako primjerice u Pravilniku Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu piše da će biti sankcionirani svi studenti koji krše ispitna pravila.

Prepisivanje i došaptavanje je jedno od njih, a sankcije su: uvjetno isključenje iz obrazovnog programa s vremenom odgode do najduže jedne godine, isključenje iz obrazovnog programa na određeno vrijeme, trajno isključenje iz obrazovnog programa. No, još uvijek ne stoji ništa o modernim čudima koja pomažu u prepisivanju.

...Suvremene tehnike prepisivanja – kako to izgleda danas?...


Osobno bih rekla da profesori vrlo mlako reagiraju na prepisivače te ih samo udalje s ispita, a takvih nekoliko situacija sam i sama vidjela, a ni ne sjećam se kada sam zadnji put pročitala ili čula da je netko izbačen s fakulteta zbog švercanja.

Umjesto da se ponose svojim znanjem hrvatski se studenti ponose prepisivačkim sposobnostima


Kako ne bismo ulazili u legalnost poslovanja buba-bubica te njihovog reklamiranja, s moralne i etičke strane nema dvojbe: to nije ispravno. Takve stvari omogućuju studentima da praktički cijeli fakultet završe kroz došaptavanja kroz bubicu, snimanjem ispita kroz kameru i još gore stvari. Što to znači? To znači da će s fakulteta i dalje izlaziti hrpa "stručnjaka" čija je stručnost i ovako upitna zbog propusta u hrvatskom obrazovanju koji nudi manjak prakse te dozvoljava prepisivanje i muljanje.

Nerijetko možemo svjedočiti slučajevima kada se naši prepisivački kolege hvale svojim sposobnostima i govore "Nije me ništa skužila, stavila sam mobitel ispod indeksa" pa se samo možemo pitati hoće li ikada itko tome stati na kraj. U SAD-u kao i u brojnim europskih državama prepisivanje ili varanje s bubicom se smatra čistim dnom, ali kod nas se diže na pijedestale i veliča.

Bila sam u situaciji kada sam polomila kičmu učeći za ispit dok je kolegica nonšalantno prepisala, kasnije se time hvalila i još dobila pohvalu profesorice "da je lijepo napisala ispit i da je baš prava štreberica" i tada sam se osjećala kao promatrač koji postrance gleda urušavanje visokoškolskog sustava u samoga sebe.

Ono što bi svi studenti trebali zapamtiti jest da naš visokoškolski program nije bajan, ali da ih prepisivanje neće odvesti apsolutno nigdje. Vaše znanje vam zaista nitko ne može oduzeti, a to lako možete i pokazati kroz karijeru i daljnji napredak. Biti čiste savjesti je jedan od ljepših osjećaja u životu, a kada znate da vam za završetak fakulteta i akademski uspjeh ne trebaju bube-bubice, možete samo biti zadovoljniji sobom.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock