L.B. u Akademska četvrt

Zagreb dobiva studij videoigara: Na projektu radi čak 5 fakulteta, a moći ćete upisati 4 smjera

Studij se razvija kroz širi projekt Edu4Games koji uključuje i ponudu programa cjeloživotnog učenja iz ovog područja

24. svibnja 2021 14:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pet zagrebačkih fakulteta udružilo se u pripremi prvog javnog sveučilišnog studija dizajna i razvoja videoigara, piše Jutarnji list.


Diplomski studij bit će namijenjen svim studentima završenih preddiplomskih studija, bez obzira na to dolaze li s ekonomskih, filozofskih, umjetničkih, tehničkih ili bilo kojih drugih studija.


Besplatan za redovite studente


Za redovne studente studij će biti besplatan, a izvodit će se na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) čiji su partneri Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Akademija likovnih umjetnosti (ALU), Fakultet organizacije i informatike (FOI) i studij dizajna Arhitektonskog fakulteta.


>>>'Nisu gubitak vremena nego su korisne': Evo zašto ovaj profesor misli da videoigre treba uvesti na fakultete<<<


"Budući studij temeljit će se na novodefiniranim standardima kvalifikacija i zanimanja koji će biti uneseni u Hrvatski kvalifikacijski okvir", kaže Mirko Sužnjević sa Zavoda za telekomunikacije FER-a.


Studentima će nuditi četiri smjera: dizajner videoigara, vizualni umjetnik videoigara, programer videoigara i producent videoigara. Dio predmeta, objašnjava Sužnjević, bit će zajednički za sve studente, poput povijesti, teorije i analize igre ili osnove dizajna i razvoja videoigara, dok će drugi biti kreirani po smjerovima. Odabiru predmeta koje će studenti slušati prethodila je analiza 30-ak studijskih programa kakve izvode sveučilišta u svijetu.


>>>Nisu u pitanju skripte i izlasci: Otkriveno na što studenti troše najviše novca<<<


Kako objašnjavaju na FER-u, elementi budućeg dvogodišnjeg studija već su testirani kroz radionice, ali i u predmetima koji se predaju u sklopu drugih diplomskih programa, poput osnova razvoja digitalnih igara na FER-u ili razvoja računalnih igara na FOI-ju. Paralelno, kroz kraće programe cjeloživotnog učenja nudit će specifična znanja potrebna za industriju igara.


Kvota se kreće između 20 i 30 studenata


Davor Švaić, prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju ADU i voditelj projekta Edu4Games, ističe kako je plan na početku upisati 20 do 30 studenata.


"Kvote ovise o preduvjetima, uz prostorne, za koje se nadamo potporu Sveučilišta, Ministarstva znanosti i Ministarstva kulture, a temelj su i kadrovski. Bitno je, uz postojeće nastavnike na fakultetima, u provedbu programa uključiti i afirmirane stručnjake s iskustvom rada u području videoigara", kaže voditelj projekta.


izvor: Jutarnji list