Mojfaks.hr u Akademska četvrt

'Zaradim 50 eura po danu': Djevojka koja studentima piše seminarske radove otkrila koliko zarađuje

Sve dok se studentima ne da pisati vlastite akademske radove, do tada će osobe koje to čine umjesto njih trljati ruke i dobro zarađivati. Tako neki zarade i do 50 eura ako u jednoj noći studentu treba napisati seminarski rad.

13. prosinca 2018 13:04
'Zaradim 50 eura po danu': Djevojka koja studentima piše seminarske radove otkrila koliko zarađuje

'Zaradim 50 eura po danu': Djevojka koja studentima piše seminarske radove otkrila koliko zarađuje Foto: MojFaks

Do sada smo puno puta pisali o temi izrade seminarskih i drugih akademskih radova u kontekstu da ih studentima piše druga osoba za lovu, a čini se takvih priča nikada dosta. Prije nekoliko mjeseci razgovarali smo s osobama i studentima koji umjesto drugih kolega pišu radove i tako si zarađuju džeparac. Osim toga, pričali smo i s mladićem koji je nekada studentima iznajmljivao bubice kako bi varali na ispitu te ga bez učenja prošli.

Izvor: FreePik@katemangostar

I u susjednoj Srbiji raste broj onih koji pišu radove za novce pa je Telegraf razgovarao s djevojkom koja zaradi čak 50 eura za radove koje mora napisati u jednoj noći. Njeno ime je Jovana pa im je ona ispričala kako to izgleda.

...Mladić očitao lekciju onima koji nude pisanje akademskih radova: \'Sutra će na određenim poslovima biti nekvalificirani ljudi\'...


...\'Povoljno pišem seminare, ali i disertacije\': Tko je kriv što studentima drugi pišu radove?...


"Djevojka s jednog privatnog fakulteta nazvala je moju prijateljicu i pitala poznaje li nekog tko bi mogao da napiše seminarski u jednoj večeri jer već sutra ujutro ima posljednji termin za predaju istog. Moja prijateljica je znala da sam taj i naredni dan slobodna pa mi je predložila da uzmem i to brzo završim."
, kazala je Jovana za Telegraf.


Zarađuju otprilike 370 kuna za seminarske radove od 20 stranica


Tema je bila "mobing" pa je Jovana otišla do knjižnice u koju je inače učlanjena te pronašla samo jednu knjigu. Literatura je bila više nego oskudna, ali kako je trebalo ispisati samo 10 stranica, posao je bio lak. Novinari Telegrafa htjeli su provjeriti i ostale "pisce" radova pa saznati kolika je njihova zarada te podudara li se s onim što im je Jovana ispričala. Zvali su nekoliko brojeva. Žena s druge strane slušalice odmah ih je pitala za koji predmet trebaju seminarski i za koji datum.

...U najavi rigorozne kazne: Za varanje i kupovanje seminara i završnih radova – kriminalni dosje...


...\'Ako nemate vremena, ja ću vam napisati diplomski\': Na stupu u Osijeku osvanuo oglas za pisanje radova...


"Seminarski rad od 20 stranica je 50 eura. Ako ti profesor bude vratio rad na ispravak, radim i to. Ništa nije copy/paste s Googlea već radim po literaturi koju ti je profesor dao.", objasnila je. To znači da gospođa zarađuje otprilike 370 kuna po seminarskom radu od 20 stranica.

Izvor: FreePik

Dodala je i da radi i s državnim i s privatnim fakultetima te da joj neće biti problem koji god da je predmet u pitanju, ali da se cijena može razlikovati od kompleksnosti teme, količine gradiva i brzine kojom treba raditi. Kazne koje su predviđene za ovaj prekršaj u Srbiji za naručitelja rada su: ukor, javna opomena, zabrana polaganja određenog predmeta u određenom roku ili u najdrastičnijem slučaju - isključenje sa studija. Za one koji pišu seminarske radove kazna koja prijeti je novčana, jer se osim plagijat i podvala, ovo tretira i kao kršenje autorskih prava.

...Zagrebačka studentica objavila neobičan oglas: \'Tražim osobu da na predavanju zapisuje umjesto mene\'...


Više puta smo pokušali saznati kada se u Hrvatskoj zadnji put dogodilo da je profesor uopće primijetio i saznao da za studenta piše netko drugi i kakve su bile sankcije, ali čini se da se ne poduzima previše u vezi tog problema. Dovoljno je reći da samo na nekim domaćim fakultetima postoji program za prepoznavanje plagijata.

autor: MojFaks
izvor: Telegraf
foto: FreePik

Još vijesti