Mojfaks.hr u Akademska četvrt

'Zažmiri' samo na nekim kolegijima: Asistent priznao kad i zašto dopušta studentima da prepisuju na ispitu

Zamislite da ste na njegovom mjestu: završili ste taj studij, radite na fakultetu na kojemu ste stekli diplomu i nadgledate studente koji pišu ispit koji vam neće biti bitan, kako za kasniji tok studiranja tako i za buduću karijeru. Biste li im dozvolili da prepisuju?

8. veljače 2018 16:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na stranici Ispovesti anonimni korisnici s drugima dijele svoje najskrivenije misli, želje i uspomene. Ova anonimnost omogućava im da bez straha od osude okoline ili ozbiljnijih posljedica (primjerice na poslu), kažu sve što ih muči ili ono što nemaju prilike reći u drugim situacijama.

Svoju ispovijest s čitateljima je podijelio i jedan asistent koji radi na fakultetu na kojemu je i diplomirao, a njegova priča izazvala je oprečne komentare: dok ga neki hvale i čak mu izjavljuju i ljubav, drugi njegov način rada nikada ne bi podržavali niti ga smatraju akademski čestitim.

...Varanje na ispitu: Pitali smo studente prijavljuju li kolege koji prepisuju - šokiraju li vas odgovori?...


"Radim kao asistent na fakultetu koji sam završio i kada dežuram na ispitu iz nekih predmeta, znajući njihovu (ne)važnost za dalje studije i struku, gledam kroz prste studentima koji prepisuju", ispovijedio je na ovoj stranici anonimni zaposlenik jednog fakulteta.

Ova je rečenica podijelila čitatelje i korisnike stranice u dva tabora: neki mu zbog toga skidaju kapu jer i sami znaju da je samo maleni postotak onoga što naučimo na faksu bitan za karijeru i konkretan posao, a drugima je ovo njegovo ponašanje veliki moralni problem.

"Što će inženjerima sociologija?"


"Podržavam! Meni je totalno glupo to što na tehničkim fakultetima na prvoj godini imaš sociologiju. Jedva sam je položila iz trećeg puta, i dan danas mi nije jasno koji će mi to kao inženjeru", komentirala je jedna korisnica.

...\'Riješite mi ispit i plaćam 250 kuna\': Student objavio oglas za posao na koji se nitko ne bi trebao javiti...


"Činjenica je da ti za ono čime ćeš se baviti kasnije treba jedno 10% onoga što si učio na fakultetu i to je ok. Ali zaista postoje neki predmeti koji su smišljeni eto tako samo da bi se ne\'ko zaposlio. I smatram da baš zbog toliko nekih nebitnih ispita studenti ne mogu da se fokusiraju u potpunosti na ono što je zaista bitno za kasnije zanimanje", komentirala je druga djevojka sličnog stava.

"Podržavam jer su neki predmeti zaista nepotrebni i neće utjecati na kvalitetu rada. Naravno ne znam za svaku struku, ali pretpostavljam da na svakom faksu ima nešto", još je jedan komentar osobe koja podržava asistenta s početka priče.

"Problem je u karakteru osobe koja prepisuje"


No, naravno da ima i onih koji ne odobravaju njegovo ponašanje. Kao veliki problem ističu neetičnost takvog ponašanja i akademsku nečestitost.

"Problem je u karakteru osobe koja prepisuje, ne u tome da li će proći ili ne, da li će naučiti ili se provući. Osobe koje cijeli život idu na muljažu ići će tako i poslije faxa. Zamisli da te liječi takav doktor, sudi ti takav sudac ili ti kuću gradi takav arhitekt", upozorava korisnik iz drugog tabora.

"Ja sam 5 godina farmacije i još ne vidjeh ni jedan predmet da nema veze sa strukom. Vi ste fakultetski građani i morate znati stvari puno šire od onoga što ćete možda raditi", komentar je jedne djevojke.

...James Bond na studentski način: hrvatski studenti varaju pomoću kamera, naočala, satova i bubica...


"A kako ti znaš što ima je manje važno za struku? Možda su im predmeti sa osnovnih studija samo baza, a kasnije će se fokusirati upravo na te oblasti koje su \'manje važne\'. Ne podržavam takav postupak zbog te selektivnosti, nijedna oblast ne funkcionira nezavisno od drugih, a interdisciplinarnost je već godinama u svijetu osnova u istraživanjima, dok smo mi još zatucani po tom pitanju", oštro osuđuje još jedna čitateljica.

"Ne znam kako ljudi mogu tako da se ponižavaju i da dozvole sebi da prepisuju na fakultetu. Slažem se da ima nebitnih predmeta, ali to ne znači da treba pustiti studente da prepisuju. Ako nisu u stanju da nauče, ne treba ni da upisuju fakultet. Osuda i za tebe i za studente koji prepisuju", komentira još jedan korisnik, jednako kritičan prema postupcima asistenta.

I iako je teško reći radi li se o stvarnoj osobi i stvarnim radnim navikama tog asistenta, njegova je ispovijest izazvala puno iskrenih komentara osoba koje u tome ne vide ništa loše ili za ovakvo ponašanje imaju samo riječi osude.

L.B./foto: Shutterstock