V.K. u Karijera

18 mu je godina tek: Najmlađi pilot preletio svijet za samo 44 dana

Kad tvoje ime završi u Guinessovoj knjizi rekorda zasigurno se osjećaš odlično - kao da letiš. Za tek punoljetnog Travisa, doslovno tako! Jer dok je Jules Verne pisao o putu oko svijeta za 80 dana, ovaj je pustolov bio brži čak 36 dana.

15. srpnja 2021 15:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tinejdžer iz Buckinghamshirea postao je najmlađi pilot koji je samostalno letio diljem svijeta i završio u Guinessovoj knjizi rekorda.


Strani su se mediji raspisali o mladim 18-godišnjem Travisu Ludlowu, mladiću rodom iz malog sela Ibstone, Buckinghamshite, u Velikog Britaniji. Ovaj 18-godišnji pilot oborio je Guinnessov rekord i postao najmlađom osobom koja je samostalno preletjela svijet u jednomotornom zrakoplovu.


Travis Ludlow sletio je u Nizozemsku u utorak, a trebala su mu 44 dana da završi put od 24.900 milja (40.072 km). Ovim je preletom njegovo ime službeno uneseno u Guinessovu knjigu rekorda, prenosi BBC.



S točno 18 godina i 150 dana bio je 13 dana mlađi od prethodnog rekordera.


Za BBC je kazao da je "čudan osjećaj" te nadodao da, prvi put nakon nekoliko tjedana, ne mora brinuti o ranom ustajanju, kasnom odlasku u krevet, teškom terenu preko kojeg bi mogao preletjeti ili olujama koje bi ga mogle uhvatiti. "Čudan je to osjećaj - evo me, stigao sam i sutra se nemam zbog čega brinuti - čudno je", iskren je mladi pustolov koji je počeo letjeti sa samo 12 godina, a s 14 je postao najmlađi britanski pilot jedrilice.



Njegova svjetska avantura započela je u Nizozemskoj, a preletio je Rusiju, SAD-e, Aljasku, Grenland, Island, Škotsku i Irsku. "Let iznad Grand Canyona u Americi bio je nevjerojatan, a imao sam mogućnosti vidjeti sve znamenitosti i mislim da je ovo bila prilika života. Imao sam toliko sreće da sam to učinio", dodao je.



Travis kaže da želi nadahnuti druge mlade njegovih godina da slijede svoj san i ostvare svoje ambicije. Njegov rekordni let u 2001 Cessni 172R poveo ga je Europom, Rusijom i Amerikom, prije nego što se vratio kući preko Kanade, Grenlanda i Islanda. Planirana ruta imala je oko 60 zaustavljanja u devet zemalja.


>>>40 tisuća kuna mjesečno: U idućih 20 godina 600 tisuća radnih mjesta otvorit će se u ovoj profesiji<<<


Prethodni rekorder Mason Andrews iz Louisiane završio je let 2018. godine. "To je stvarno najopasnija i najteža stvar koju biste mogli učiniti u jednomotornom zrakoplovu. Travisa čeka svijetla budućnost. Svjetski rekordi napravljeni su tako da se ruše. Imao sam i ja svoj rekord. Ne dobivam ništa time da i dalje držim rekord, pa sam više nego voljan predati baklju sljedećoj generaciji", napomenuo je Andrews za BBC.


Inače, mladi je pustolov tijekom leta često objavljivao slike i statuse na društvenim mrežama, kako bi obožavatelji mogli pratiti svaku etapu njegovog putovanja.



>>>Najprije letenje, a onda brak: Kako je jedna zadarska studentica poludjela za pilotima<<<


Njegova majka Loryn Ludlow rekla je da je presretna što joj se sin vratio kući. "Nevjerojatno je to što je postigao, cijela je obitelj jako ponosna", kazala je.


izvor: BBC.com

Još vijesti