Mojfaks.hr u Karijera

Oglas za posao koji je razbjesnio studente: A za koju satnicu ti NE ŽELIŠ raditi?

Koliko nisko poslodavci mogu ići, a da je to studentima prihvatljivo?

1. rujna 2016 12:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U Facebook grupi \'Tražim/nudim studentski posao\' u kojoj se svakodnevno objavljuju oglasi za poslove za one među nama koji žele ili moraju raditi, razvila se zanimljiva polemika o niskim satnicama koje neki poslodavci nude i komentarima nevjerice kad im se rijetki odluče javiti na oglas za posao...

Iako SC (ovdje konkretno zagrebački) propisuje minimalne satnice za pojedine poslove, istina je da poslodavci i dalje mogu nuditi i manje od predloženoga ili manipulirati satnicom da se ove vrijednosti zaobiđu ili rastegnu.

Konkretna satnica koja je potaknula raspravu iznosila je 15 kuna što je mnogim kolegama sramotno malo, ali u nedostatku viših ponuda sasvim prihvatljivo.

Cijeli dan rada za pokaz, 5 dana za dok, a za stan 20...


S druge strane, postavlja se pitanje: koliko bi sati bilo potrebno odraditi da se, ovako niskim satnicama, sakupi dovoljno novca za plaćanje svih troškova studija i života u mjestu studiranja?

...Dobra i loša iskustva: Saznali smo tko (i što) sve ljuti hrvatske studente koji žele raditi...


Kako je to jedan od korisnika ove grupe napisao: "Cijeli dan trebaš raditi samo za pokaz u Zg. 5 dana za dom dok za stan i do 20 dana.(Govorim o 8 sati dnevno.) Za hranu trebaš raditi 6-7 dana minimalno. Ne znam o kakvom džeparcu pričate, studenti rade prvenstveno da plate mjesečne troškove."

Ne treba zaboraviti da studenti prvenstveno studiraju, što im oduzima ponekad i cijeli dan (čitavu radnu smjenu), a tek onda pune budžet povremenim honorarnim poslovima.


foto: szssplit.hr

Redovno studiranje i poslovi od 8 sati dnevno?


Već nakon površnog pregledavanja poslova na stranicama zagrebačkog SC-a moguće je primijetiti da velika većina njih radno vrijeme definira unutar raspona 4-10 sati dnevno. Rijetki su oglasi koji navode mogućnost dogovora i fleksibilno radno vrijeme, a još rjeđi oni koji studente zapošljavaju na dan-dva s izvrsnim dnevnicama. I kako onda pomiriti studiranje i honorarni rad kad je honorarni rad u većini slučajeva – puno radno vrijeme?

...Posla ima, ali studenata ne: iz Student-servisa Varaždin kažu da studenti nisu motivirani za rad...


"Student bi trebao i studirati uz studentski posao. Ne znam kako je moguce raditi 8 sati dnevno, studirati i ostati redovan. (Tada je mjesečna zarada OK, ali trpi obrazovanje.) S druge strane ako radimo 4 sata zarada od 60 kn dnevno je sramota jer se radi o visokoobrazovanim ljudima", komentirao je jedan od korisnika grupe.

Studente ne treba plaćati više jer nemaju razvijene kompetencije?


Logično je onda da će studenti težiti bolje plaćenim poslovima koji će im omogućiti da sa što manje sati sakupe dovoljno novca. No, nisu svi mišljenja da studenti trebaju zarađivati dobro niti da im se trebaju nuditi bolje satnice jer mladi nemaju nikakvog radnog iskustva niti formirane radne navike.

"Neki zaboravljaju da su još uvijek samo studenti, bez ikakvih radnih komparativnih prednosti na tržištu rada i možda bi bilo bolje osvjestiti to...Većina studenata je danas toliko inertna bez imalo proaktivnosti i iako im 10 puta objasniš opet naprave ofrlje, a očekuju managerski tretman", komentirala je osoba koja je stala na stranu poslodavca.

"Vaša pretpostavka da studenti \'uče pristojnost ophođenja, kolegijalnost i radne navike\' na studentskim poslovima pokazuje kakav bi poslodavac bili. Punoljetna osoba koja je upisala fakultet, pogotovo ako je željeni, te stvari već vrlo vjerojatno ima razvijene", napisala je kolegica u raspravi.

Je li i "sića" bolja od ničega?


Većina se ipak složila da je bilo kakav novac bolji od nikakvog i "žicanja roditelja za kavu i cigarete". Neki upozoravaju da je upravo to stav koji sprečava postupan rast satnica jer "dokle god ima onih koji će raditi za 15 kuna po satu, bit će i poslodavaca koji će to nuditi", piše u jednom od komentara.

Studentima uvijek ostaje mogućnost da ne prihvaćaju poslove na kojima mogu zaraditi, po njihovim osobnim kriterijima, premalo. Koja je najniža satnica ispod koje vi ne biste išli?

Ako radite studentske poslove, riješite našu kratku anketu i recite nam – koja je najniža satnica za koju ste voljni raditi?

L.B./foto: arhiva/MojFaks