Mojfaks.hr u Karijera

Kruži među SC-ima: 'Crna lista' poslodavaca postoji, ali nije dostupna studentima

'Crna lista' ili 'lista srama' odnosi se na popis poslodavaca koji ne isplaćuju radnicima plaće na vrijeme ili uopće te tako posluju godinama. U posljednje vrijeme javne 'crne liste' poslodavaca sve su češće i očito učinkovite jer nakon što završe na popisu neplatiša brže bolje pohrle uplatiti plaće. No, manje je poznato da takve liste imaju i studentski centri.

2. lipnja 2017 13:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Liste srama" s poslodavcima neplatišama kruže studentskim centrima, barem nam je tako rekao Bojan Kranjec iz varaždinskog SC-a. Naime, potaknuti informacijama o tome da ljubljanski studentski centar ima javno dostupnu "crnu listu", pitali smo se razmišljaju li hrvatski studentski centri učiniti istu stvar.


Izvor: index.hr

Pisali smo da SC Ljubljana sve koji ne plaćaju radnike stavit će na listu srama, na portal neplacniki.info. Na toj se stranici s danom 16. svibnja nalazi 331 tvrtka različite djelatnosti, koja s plaćanjem studentskoga rada kasni više od 60 dana. U zaglavlju portala ističe se da objava podataka služi unapređenju usluga platnog prometa, tako da od javnog upozoravanja neplatiša studenti moraju i mogu imati koristi. Takva lista očito postoji i kod nas, ali nije javno dostupna.

Riječ je o internoj mailing "crnoj listi" hrvatskih studentskih centara


Veliki je problem kada poslodavac ne želi studentu isplatiti plaću, odugovlači s isplatom ili "razvlači" s ispunjavanjem ugovora. Često studenti nisu niti sigurni što im je činiti u takvoj nepovoljnoj situaciji, a nerijetko možemo čuti upravo o tome: student je odradio posao, strpljivo čekao plaću, a ona nikada nije stigla. S javnom listom neplatiša riješio bi jednim dijelom i taj problem: na oglase tih poslodavaca studenti se ne bi javljali.

...Posao obavljen, a love nema? Evo kako postupiti ako ti poslodavac ne želi isplatiti plaću preko studentskog ugovora...


"Postoji crna mailing lista. Između svih studentskih centara u Hrvatskoj provodi se komunikacija i razmjena informacija elektroničkim putem, tzv. crna lista na kojoj jedni druge obavještavamo o poslovnim partnerima koji ne isplaćuju studente odnosno neuredno ispunjavaju ugovore ili studenti s njima imaju drugih problema", otkrio nam je Kranjec iz SC-a Varaždin.


Foto: arhiva

Na naš upit bi li mogao otkriti o kojim se tvrtkama radi odgovorio je negativno jer kako i sam kaže, radi se o mailing listi, odnosno "internoj" listi neplatiša. Kaže da poslodavci koji ne isplaćuju studente ne mogu objavljivati oglase na službenim stranicama SC-a, a studenti ne mogu podizati ugovore za poslodavce s kojima je postojao problem s naplatom, a sve u svrhu kako bi se izbjegla zlouporaba studentskih ugovora. Napominje da su za ostalo nadležne inspekcije i institucije države.

...Eldorado ipak nije daleko? U susjednoj državi 60% tvrtki želi zaposliti studente čim završe fakultet...


...Svi znaju da su loši i nitko ne poduzima ništa: Treba li postojati javna \'crna lista\' profesora?...


Pitanje je koliko je učinkovito imati takvu listu, a da ona nije javna jer slučaj studentice koja je radila u firmi koja je ušla u blokadu, priča malo drugačiju priču. Naime, tvrtka joj nije htjela isplatiti plaću, a pravna služba SC-a nije mogla napraviti puno jer su jedino mogli čekati da firmi "sjedne" ovršno rješenje nakon što ga je odvjetnica predala u Finu.


Izvor: Pixabay/Pixlr

Po saznanjima odvjetnice, tvrtka je u blokadi, premda, prema riječima studentice, zapravo opet (ili i dalje) posluje jer su osobe koje su ondje zaposlene kontaktirale neke njezine bivše kolege u vezi novih ponuda. Nitko ne tvrdi da bi SC trebao dodatno još provjeravati tvrtke i to je li bivša tvrtka tog trgovačkog društva u blokadi i slično, ali uz sve načine varanja zakona, možda bi bilo dobro učiniti listu neplatiša studentima javnom kako bi se izbjegle takve situacije.

Ivana Petrić
foto: arhiva/Pixabay/Pixlr

Još vijesti