Mojfaks.hr u Karijera

ISTINA O HOSTESIRANJU: Razgovarali smo sa studenticama koje kažu da ipak nije sve tako 'crno'

Prije nekoliko dana društvene mreže i domaće portale uzdrmala je objava 20-godišnje djevojke na račun hostesa i hostesiranja. Ona svoju objavu naziva upozorenjem za sve djevojke koje razmišljaju o tom poslu, a pritom se nije libila upotrijebiti teške riječi poput usporedbe da se hostese tretiraju kao nečiji robovi i 'lutke'.

5. srpnja 2017 18:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studentica je objavila svoje upozorenje za hostese na Facebook stranici "Tražim/nudim studentski posao" te izazvala buru reakcija. Ispričala je vlastito iskustvo i istaknula sve probleme koje hostesa može susresti na poslu te gadno "oplela" po klijentima i gostima (ovisi o vrsti hostesiranja) naglašavajući da mnogi od hostesa očekuju seks. Osim toga, navela je i problem stajanja u štiklama po nekoliko sati i stalnog nabacivanja muškaraca.

...Danju studira, a navečer se penje na pozornice: Studentica otkriva sve tajne hrvatskih go-go plesačica...


"Nemojte raditi kao proklete hostese i biti nečiji radni materijal jer im klub ne radi dobro, jer im na eventu nema puno ljudi, jer ne uspijevaju prodati ono što žele. Još kad ti kaže na javljanje: \'Oprosti, ali mi tražimo lijepe ili barem one koje na nešto liče\'  Tko si ti pi... ti materina da ikome možeš govoriti kako izgleda?! Nemojte cure raditi tu splačinu od \'posla\' da bi za šugavih 200/300/500 kuna bile blamaža. Ima milijun i jedan posao što možete same izmisliti, a 300 milijuna drugih poslova koje vam drugi mogu ponuditi. Dajte budite lijepe same sebi, svojim roditeljima, svome partneru. Čuvajte osmijeh za bolje stvari", napisala je djevojka na kraju objave.


Izvor: screenshot@Facebook/via100posto.hr

Budući da je jasno što hostesa radi te da nije na događaju kako bi s gostima razgovarala o intelektualnim stvarima ili kvantnoj fizici, nego je ondje kako bi zabavila ljude i prodala/promovirala proizvod, nije jasno zašto se djevojka čudi onome što posao nosi (nošenje štikli, ugodan izgled itd.). Također, jasno je da uvijek ima neugodnih ljudi koji će dobaciti neki neumjestan komentar i da se taj "problem" ne događa samo hostesama na njihovom poslu. Upravo zato smo razgovarali sa studenticama koje hostesiraju kako bismo čuli drugu stranu medalje te vidjeli je li zaista sve tako crno u tom poslu.

"To mi je najbolji posao"


Studentica N.D. s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu posao hostesiranja radi više od godinu dana. Do sada je hostesirala na In Music festivalu, u Vip centru te je bila hostesa u klubovima i kafićima. Uz ovaj posao veže samo pozitivna iskustva te smatra da je djevojka u svojoj objavi iznijela tvrdnje koje ne stoje.

"Cura koja se obrušila na hostesiranje je najviše govorila o noćnim promocijama, a ja ih radim dva do tri puta tjedno i da vam iskreno kažem to mi je najbolji posao. Prestala sam s dnevnima i prešla na noćne zbog veće satnice i to je stvarno bio odličan potez u mom životu. Riječ je o malo posla, a puno para. To je posao koji ja uz svoj fakultet zapravo i jedino stignem raditi", prepričala nam je N.D.

Posebno je istaknula da s tim poslom, bez obzira na to što je studentica, uspije i uštedjeti. Ona radi za agenciju koja ju maksimalno štiti te je uvijek uz hostese i promo leader koji nadgleda kako se posao obavlja. Prepričava da ako radnu uniformu smatraju neprimjerenom da ju tada ne moraju ni odjenuti, a to se još nije dogodilo jer kako kaže, uvijek nose svoje crne štikle, traperice i majicu branda koji promoviraju.


Izvor: Tulumarka

"Kada uđem u klub ili kafić ovisno o lokaciji još sam i najviše prekrivena odjećom od svih...Najzahtjevniji dio tog posla su zapravo štikle, ali ako se prijaviš za posao hostese to bi trebalo značiti da znaš i možeš hodati i dugo stajati u štiklama. Uostalom uzmeš štikle za raditi baš pa ih već toliko razgaziš i navikneš se na njih pa te noge više ni ne bole. U 17 mjeseci tog posla ne mogu reći da sam imala neko neugodno iskustvo. Bitno je da si komunikativna. Hostesa je tu si da bi s ljudima pričala i nagovorila ih da uzmu piće koje promoviraš. Dogodi se da netko nabaci neprimjeren komentar, ali smatram da se to događa i u svakodnevnom životu u bilo kojoj situaciji, a pogotovo na poslu. Ako se ne osjećaš ugodno nitko ti neće zamjeriti da se ti od te osobe odmakneš i da ne progovoriš niti riječ više s njom. Maltretiranja i ostale gluposti koje pričaju o tome poslu su čista laž. Normalno je da će ti dečki baciti komentar ili tražiti možda broj jer si došla do njih, popričala, malo ih animirala i nasmijala im se. Jednostavno, ti si ta koja im je simpatična u tom trenutku i to je posao za koji si više nego dobro plaćena i ako si se odlučila to raditi nemaš što prigovarati tu u smislu \'Joj uletavali su mi\'. Ako si ti djevojka bez stava i karaktera, a prije svega i bez samopoštovanja, normalno da ćeš na to gledati na "Joj oni me žele" način pa možda čak i završiti kasnije s nekim od tih ljudi", oštra je studentica.

Napominje da je bitan sam stav djevojke prema poslu i povlačenje vlastite granice kako bi izbjegla neugodne situacije. Tvrdi da je posao lagan ako ga se obavlja profesionalno, a između ostalog, donosi i dobru zaradu. Osvrnula se i na to što je djevojka rekla da poslodavci gledaju jesu li hostese lijepe.

Kaže da se ne osuđuju agencije koje traže modele točno određenih dimenzija i izgleda, a praktički izbor manekenke/hostese dođe na isto. Poslodavac procjenjuje kakvog izgleda moraju biti djevojke za hostesiranje, a studentica posebno ističe da nitko nije bezobrazan i ne kaže "Nisi dobila posao jer si ružna" i slično.

Hostesiranje preko agencije vs. hostese "za druženje"


Ono što ova studentica savjetuje djevojkama koje se žele okušati u hostesiranju jest da se javljaju na oglase preko studentskog centra (još bolje, agencijama) i da obavezno rade preko studentskih ugovora. Isto tako, upozorava da se ne javljaju na oglase koji se referiraju na druženje, a ne na promociju i animiranje gostiju.


Izvor: Tulumarka

"Velika je razlika između hostesa koje rade preko agencije za određeni brend i onih koje se kao javljaju na oglase za druženja. U hostesiranju preko agencije postoje pravila kako se posao radi pa onda djevojke rade promociju, nagradne igre, fotografije itd. Cure koje žele biti hostese \'za druženje\' se ne trebaju čuditi ako ih ondje dočeka hrpa napaljenih tipova, a opet čemu se žaliti tu pa sama si se na to prijavila ja ne znam što si očekivala od oglasa \'Tražimo dvije cure za druženje na partiju 22-02, 200 kuna na ruke\'. To samo plaćanje na ruke pokazuje da nešto smrdi. Treba raditi preko studentskog centra i na ugovor jer je to onda profesionalni posao, a ovo na ruke nije legitiman rad... barem ja tako mislim", komentira studentica.

No, razgovarali smo i s doktorandicom koja već godinama radi kao hostesa te ima i pozitivna, ali i negativna iskustva.

"Iako je posao dobar imala sam neugodno iskustvo kada je vlasnik kafića bio nezadovoljan što hostese nisu gostima pružile seksualne usluge"


Mlada doktorandica K.M. već godinama radi kao hostesa, a radila je različite poslove hostesiranja. Prije je radila promociju alkoholnih pića i hrane, a sada radi na promociji kolica za kupovinu. Kaže da je proživjela neugodna iskustva na poslu i to uglavnom tijekom promocije pića u klubovima i kafićima.


Izvor: Tulumarka

"Na početku mi je bilo zabavno, nije težak posao, mogla sam i piti ono što promoviram, trebala sam samo biti vesela, zabavna i navući ljude da kupe ono što promoviram. Išlo mi je super i možda bih to nastavila raditi kao dodatan posao i za dodatnu zaradu jer je satnica odlična, ali dogodilo se to da sam radila jednu promociju nakon koje je vlasnik kafića bio nezadovoljan sto mi hostese gostima nismo pružile seksualne usluge i još jednu promociju nakon koje sam od jednog promo lidera saznala da je vlasnik kluba agenciji preko koje sam radila rekao da više neće surađivati s njima jer su mu poslali ružne djevojke. Ta agencija nije stala u obranu svojih djevojaka, samo su počeli tražiti više, mršavije i valjda moralno neopterećene djevojke i to je ispalo stvarno jadno", rekla nam je djevojka.

......Ljetni studentski poslovi: Zašto smo odlučile ljeto provesti radeći u pizzeriji i nudističkom kampu?...


Kako kaže, nakon toga se zapitala je li joj takav "status" potreban u životu uz njen drugi fakultet, doktorat te ozbiljnu karijeru kakvu želi. Ipak je procijenila da to sve nije bilo vrijedno te satnice i pozdravila se s takvom vrstom hostesiranja jer ispada da je bitnije je li hostesa manekenske građe nego je li simpatična i može li prodati proizvod. No, napominje da se ovdje ipak radi o hostesiranju te da neprimjereni komentari ili komentari općenito na račun hostesa ne bi trebali biti problem djevojkama koje to rade.

"S druge strane, mi pričamo o hostesiranju, ali zar nema neprimjerenih komentara svugdje? Čak i na fakultetima? Jedino što možemo jest odlučiti za sebe, što ćemo biti i kako ćemo doći do nečega. Iz iskustva znam da postoje djevojke kojima odgovara takav odnos prema njima, djevojke koje takav odnos iskorištavaju za traženje sponzora itd. Različiti smo, neka svatko odluči za sebe", zaključuje K.M.


Izvor: Tulumarka

Svaki posao ima i drugu stranu medalje i jasno je da nije u redu da se od hostesa očekuje da imaju spolne odnose s gostima (jer prisjetimo se, one su hostese, a ne "kraljice noći") i nije u redu da ih se tretira nešto drukčije od ostalih zaposlenika, ali opet, nije u redu žaliti se na posao kada je već unaprijed poznat opis radnog mjesta: promoviranje proizvoda i animiranje gostiju. K tome, od hostesa se očekuje da budu ugodnog izgleda i sam poslodavac određuje kakve djevojke treba za promociju jer tako i privlače goste.

Djevojka koja je napisala objavu te progovara o hostesiranju ima loše iskustvo i lijepo je što upozorava druge cure, ali nije svako iskustvo isto niti je svaka agencija ista pa se ne može sve trpati u isti koš. Ono na što studentice trebaju pripaziti jest na kakve se oglase hostesiranja javljaju i rade li preko studentskog ili im je novac obećan "na ruke" pod sumnjivim okolnostima.

Ivana Petrić
foto: Ilustracija/Gallery via Tulumarka

Još vijesti