V.K. u Karijera

Ima dvije diplome sa samo 22 godine: 'Spremanje ispita mi je bilo najjednostavnije'

Sa samo 22 godine, Aleksandra Tolj u rukama ima magisterij, a pitanje je vremena kada kreće na doktorat.

3. ožujka 2022 12:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ova perspektivna studentica dolazi iz Istočnog Sarajeva i najmlađa je diplomirana ekonomistica u turizmu i hotelijerstvu na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Istočnom Sarajevu i k tome najbolja studentica generacije.


„Završiti studije sa 22 godine kao najmlađi diplomirani ekonomist za turizam i hotelijerstvo i biti najbolji student svog odsjeka zahtijevalo je mnogo truda i upornosti, posebno kada ste student u BiH“, započinje pričati Aleksandra za Kateru.


>>>Studentica 'oprala' ministra: Niže same petice, studira na dva faksa, a i dalje je ispod crte za stipendiju<<<


„Studirala sam na fakultetu skoro 30 kilometara udaljenom od svog doma, bilo je potrebno svakodnevno odlaziti na predavanja, mijenjala sam nekoliko prijevoza i istovremeno radila kako bih financirala troškove studiranja. Stipendija koju sam imala nije mogla pokriti osnovne troškove, pa smatram da sam kao izvrsna učenica i studentica trebala imati veću podršku institucija“, kaže ova ambiciozna studentica.


"Upisala sam što volim"


„Spremanje ispita mi je bila najjednostavnije, jer sam upisala ono što volim, i uživala sam usvajati nova znanja i usavršavajući se“, priznaje studentica.
Za uspjeh na fakultetu nije samo dovoljno sjesti i učiti, već je također bitna i socijalizacija s drugima, a to potvrđuje i Aleksandra.


>>>Pao drugi razred osnovne, a sad ima diplomu socijalnog radnika<<<


„Na Ekonomskom fakultetu na Smjeru turizam i hotelijerstvo stekla sam nova znanja i nova prijateljstva. Za sreću i uspjeh potrebno je i jedno i drugo. Diplomirala sam na temu "Koncept i dizajn događaja" i bilo je neophodno pokazati veliko znanje za ocjenu 10. Kontinuirano učenje tokom četiri godine mi je donijelo sposobnosti da sama kreiram svoje projekte. Sudjelovala sam na Biznis forumu na Jahorini, i moj projekt je odlično ocijenjen. Prosjek na fakultetu mi je donio i sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji u Mostaru, što će me kasnije navesti da studiranje nastavim tamo“, prisjeća se za Kateru.



Uz spomenuto, Aleksandra je imala i radnog iskustva radeći u turizmu. „Već na preddiplomskim studijima sam imala više od godinu dana radnog iskustva u turizmu. Sama sam kreirala svoju praksu, i predložila bih da to organiziram za naredne generacije, jer trenutno omogućavaju praksu samo u bankama i hotelima, što se veže za ekonomiju i hotelijerstvo, ali ne i direktno za turizam. Smatram da sam na osnovu znanja i iskustva sposobna doprinijeti našoj zajednici“, kaže.


Još jedan magisterij


Osim svojih studija na Ekonomskom fakultetu, Aleksandra ima diplomu magistrice komunikologije.


„Magisterij komunikologije u Mostaru sam izabrala zbog toga što sam htjela steći znanje u sasvim drugoj branši. Sada imam zvanje magistrice komunikologije. Osposobljena sam za predavanje jezika, komunikacija, novinarstva, javnih nastupa, politologije i marketinga. Osim srpskog, govorim tri strana jezika - engleski, njemački i španjolski“, nabraja svoje uspjehe i nadodaje da je do sada već objavila dva znanstveno - istraživačka rada na temu "Prednosti i nedostaci online medija u odnosu na tradicionalno novinarstvo". Fakultet humanističkih znanosti na Sveučilištu „Džemal Bijedić“ u Mostaru je imao odlične kadrove pa sam u najkraćem roku stekla to zvanje“, hvali se.


>>>Sve više studenata želi savršenstvo: Svaka generacija sve ambicioznija – evo što bi mogao biti razlog<<<


Sa sakupljenim diplomama ne misli stati, pa, kako kaže, samo je pitanje vremena kada će krenuti i na doktorat.


"Završila sam pripravnički rad nedugo nakon završetka diplomskih studija. Moj trud prepoznale su općine Istočno Novo Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo. S obzirom na to da su branše koje sam studirala donekle srodne, postoji više ciljeva kojim težim. Nadam se poslovnoj suradnji sa Turističkom organizacijom koja, nadam se, teži suradnji s najboljima u toj branši“, iskreno priznaje svoje planove i kaže kako uvijek postoji mogućnost suradnje s nekom turističkom agencijom. „Biti voditelj  i novinarstvo je nešto u čemu se odlično pronalazim i u čemu imam iskustva, kao i u ulozi predavača. Do sad sam ocijenjena kao neko tko odlično prenosi svoje znanje, pa je moguće da se to dogodi i u turizmu, i u komunikologiji, javnim nastupa ili marketingu. To više ne ovisi o meni nego o institucijama i poslodavcima“.


>>>Dolazio pijan na nastavu i ispite, ali je i dalje bio student generacije: Znate li o kojem se poznatom piscu radi?<<<


Kako Aleksandra kaže, nije ni pomišljala stati samo na ovoj diplomi i sa svojim obrazovanjem. „To bi značilo stagnaciju, a potom i nazadovanje“, kaže studentica.
„Čovjek uči cijeli život. Što se tiče upisa doktorskih studija, samo je pitanje vremena. Potrebno je procijeniti u kojoj branši bih donijela najveći doprinos našoj zajednici i u kojoj od ove dvije branše je našem gradu potrebniji stručnjak“, završava studentica.  


Izvor: katera.news
 

Još vijesti