V.K. u Karijera

Studentski 'minimalac' ponovo raste! Evo ispod koje se satnice poslodavci neće smjeti spuštati

Ako se danas na sjednici Vlade usvoji nova minimalna plaća, povećava se i studentski 'minimalac'...

28. listopada 2021 12:37
Studentski ugovori

Studentski ugovori Foto: MojFaks

Hrvatski sabor opet je u raspravama za podizanje minimalne plaće u Hrvatskoj. Srećom, povećanjem ove brojke, raste i satnica za studente!


U Saboru je konačno aktivna diskusija o povećanju minimalne plaće u Hrvatskoj. S obzirom na cijene i troškove života u Hrvatskoj, ovo su dobre vijesti za sve zaposlene na minimalcu, ali i studente.


>>>Veći minimalac za studente i bolje satnice ove godine: Provjerite koji je posao 'najmasnije' plaćen i što preporučuje SC<<<


Minimalna satnica skoro 30 kuna


Poklon za Novu godinu dobivaju svi koji rade na minimalcu, ali i svi zaposleni studenti. Ako se na Vladi usvoji odluka o povećanju minimalne plaće s 3400 kuna na 3750 kuna neto, to jest 4.687,50 bruto, studentska minimalna satnica raste na 29,29 kuna!


>>>Nekima se nakon fakulteta smiješi plaća i do 10 tisuća eura: Ovo su firme koje u Hrvatskoj isplaćuju NAJVIŠE PLAĆE<<<


Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, iznos minimalne bruto plaće dijeli se sa 160, pa se time dobiva minimalna studentska satnica koja će dakle, u slučaju izglasavanja ovog prijedloga, iznositi 29,29 kuna. Stoga, s prijašnjih 26,56 kuna, koliko iznosi minimalac od 1. siječnja ove godine, satnica ponovo raste!


Procedura ipak još nije gotova


Studenti će ovo povećanje na svojim računima moći osjetiti tek nakon što ministar Radovan Fuchs donese propis o iznosu minimalne studentske naknade, što mora po spomenutom Zakonu o obavljanju studentskih poslova donijeti u roku od 15 dana nakon što Vlada izglasa novu minimalnu plaću.


>>>Što student više radi, to roditelj više ispašta: Rasle satnice, 'pao' porez, ali – oprez – limiti i dalje isti<<<


Studentska satnica zadnji put je rasla prije godinu dana, pa su iz Studentskog centra objavili i cjenik po kojem se može vidjeti koliko minimalno poslodavac mora isplaćivati studentu za obavljanje posla. Trenutni cjenik koji je na snazi napravljen je po sadašnjoj minimalnoj plaći, a na snazi je od 1. siječnja 2021. godine. Satnice za obavljanja određenih poslova okvirne su i služe poslodavcima kao orijentir zbog čega su još tada iz Studentskog centra naglasili: "Navedene cijene su okvirne, poslodavac može ponuditi i drugačije cijene od navedenih, ali ne niže od minimalne satnice propisane Zakonom".


Cijeli cjenik morat će se mijenjati u skladu s novom minimalnom satnicom, a ovdje možete pogledati kolike su trenutno aktualne preporučene satnice za pojedine poslove.

Još vijesti