L.B. u Karijera

HUT predložio Vladi: 'Prvi limit studentske zarade treba dići s 15 na 30 tisuća kuna'

Ljetna sezona je idealno vrijeme za rad mnogima, a pogotovo redovitim studentima koji zbog fakultetskih obaveza ne stignu raditi tijekom akademske godine.

12. Siječnja 2022 14:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako se svake godine u medijima, ali i po raznim grupama na društvenim mrežama upozorava na "mračnu stranu" sezonskih poslova i nekorektne poslodavce, studentima takva vrsta posla često dobro dođe. Tijekom godine, studentski rasporedi zatrpani su odlascima na predavanja, pisanjem seminara, učenjem i drugim obavezama pa često nemaju vremena raditi. Zbog toga im sezonski poslovi omogućavaju dobrodošlo "podebljanje" budžeta.


>>>Može li se zaraditi za cijelu godinu? Iskusni studenti 'sezonci' otkrivaju zašto se svakog ljeta vraćaju ljetnim poslovima<<<


Prošle godine pomama za studentima u turizmu


I studenti su poslodavcima odličan odabir prilikom sezonskog zapošljavanja jer su mladi, agilni, a i studentski ugovor nudi pogodnosti u vidu manjih davanja što se mirovinskog, zdravstvenog i socijalnog tiče. Iznimno velika potražnja za studentima dovela je i do povećanja cijene njihovog rada prošle godine, pa je nerijetko minimalna, zakonom zajamčena satnica od 27 kuna dosezala i do 30 ili 35 kuna. Ove godine "minimalac" je pak narastao na gotovo 30 kuna pa je za pretpostaviti da će i sezonski poslovi nositi još bolju zaradu.


>>>U ovom SC-u pravi boom poslova: Zbog enormne potražnje za studentima rasla i satnica<<<


No, već neko vrijeme svake se sezone u Hrvatskoj ističe da sezonskih radnika kronično nedostaje. Zbog toga se aktivno radi na brojnim načinima i rješenjima za lakše zapošljavanje stranaca i studenata, jer samo u jednom sektoru trebat će i do 35.000 ljudi, piše Poslovni dnevnik.


Proširiti bazen domaće radne snage – posebice studenata


Zbog svega toga, turistički sektor čeka državnu administraciju da ubrza procedure za zapošljavanje stranaca, ali i omogući proširenje bazena domaće radne snage, prije svega studenata. Iako za sve to nema još puno vremena, tu još nema konkretnih pomaka.


foto: Jure Divich via Shutterstock


"S obzirom na to da sad već vidimo da na domaćem tržištu nema dovoljno radnika za potrebe sektora, očekujemo da Hrvatski zavod za zapošljavanje skine obavezu testa tržišta rada. Lani je to napravljeno u lipnju i ne vidimo razloga da ove godine s tim čekamo", kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.


Apelirati na Vladu da modificiraju porezne olakšice za studente


Osim toga, apeliraju i na vladu RH da modificiraju porezne olakšice za studente. "Pritom očekujemo da se ubrza administracija za dobivanje radnih dozvola. Kad je domaće tržište u pitanju, nadamo se da će Vlada što prije uvažiti naš prijedlog prilagodbe vezane uz porezne olakšice na studente, koji žele raditi", dodaje Ostojić.


>>>Studenti s Balkana omiljeni 'sezonci' u Njemačkoj: Kao čistači zarade i do 1800 eura mjesečno<<<


Naime, ukoliko student zaradi više od 15 tisuća kuna u jednoj godini, njegovi roditelji gube pravo oslobađanja poreza na dohodak. HUT predlaže da se to digne barem na 30 tisuća kuna.


Podsjetimo postoje dva bitna praga zarade o kojima studenti moraju voditi računa. Prvi prag iznosi 15 tisuća kuna i odnosi se na poreznu olakšicu roditeljima. Naime, student može biti porezna olakšica roditeljima sve dok zarađuje manje od 15 tisuća kuna godišnje, a kada prijeđe taj iznos, pa bilo to i za jednu lipu, Porezna će uprava od roditelja zatražiti plaćanje razlike.


Drugi se odnosi na plaćanje poreza na godišnju zaradu preko studentskog ugovora. Naime, ako student u godini zaradi više od 63 tisuće kuna 'na ugovor', na taj će iznos platiti porez od 20 posto. Uz porez mora platiti i prirez prema mjestu stanovanja.


Kako je poznato, samo u turizmu u 2022. će trebati barem 30 do 35 tisuća radnika.


Više pročitajte ovdje.


izvor: Poslovni dnevnik

Još vijesti