Mojfaks.hr u Karijera

Država ne brine o studentima? Ako završite u izolaciji ili karanteni – na naknadu zaboravite

Svi kojima se odredi karantena u bolnici ili samoizolacija kod kuće otvaraju bolovanje na teret države i naknada koju će za to vrijeme dobiti ne može biti veća od 4257,28 kuna. Taj iznos odnosi se na mjesečnu plaću za puno radno vrijeme i isplaćuje ga Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

19. ožujka 2020 16:35
Država ne brine o studentima? Ako završite u izolaciji ili karanteni – na naknadu zaboravite

Država ne brine o studentima? Ako završite u izolaciji ili karanteni – na naknadu zaboravite Foto: MojFaks

Što je sa studentima?


U Hrvatskoj brojni studenti paralelno rade i studiraju, a mnogi od njih se i sami financiraju pa im je studentski posao jedini izvor prihoda. U tom slučaju, plaćeni su po broju sati koje mjesečno odrade, a minimalna zakonska satnica iznosi 25,39 kn. Redakcija portala Otvoreno.hr pitala je Ministarstvo znanosti i obrazovanja što će biti sa zaposlenim studentima ako završe u izolaciji ili karanteni, odnosno, je li previđena ikakva naknada u tom slučaju. Evo što su im odgovorili.

...POTVRĐENO: Fakulteti ostaju zatvoreni još NAJMANJE 30 dana...


"Studentu se ne isplaćuje naknada za ono vrijeme koje ne obavlja studentski posao. Sukladno Zakonu o obavljanju studentskih poslova Ugovor o obavljanju studentskih poslova sklapa se prije početka obavljanja studentskoga posla, između izvođača, posrednika i naručitelja posla. Inicijalno se definira podatak o početku i očekivanom trajanju posla, a nakon obavljenog posla izvođač (student) i naručitelj (poslodavac) posla prema prethodno potpisanome ugovoru potpisuju izjavu kojom potvrđuju konačan broj sati ili dana obavljanja posla", rekli su  iz Ministarstva.

Studenti, ovakvu situaciju smatraju lošom, te dobrim pokazateljem toga koliko je Hrvatskoj stalo do mladih. 

 "Nažalost, smatram ovo lošom odlukom jer dosta studenata radi kako bi samostalno financirali studij i privatne obveze te olakšalo roditeljima. Dosta studenata izgubit će vlastiti izvor prihoda i smatram kako bi se mogla isplatiti neka naknada studentima ili minimalni iznos plaće te tako olakšati studentima. Nadam se da će Ministarstvo odlučiti u obostranu korist za ovu situaciju i kako studenti neće biti zakinuti u još jednoj stvari u trenutnim uvjetima kada već dosta nas je zakinuto za određene akademske stvari", rekao je Dino Stošić, jedan od brojnih zaposlenih studenata koji se sam financira u razgovoru za ovaj portal.


...\'Molimo - bez fizičkog kontakta!\' Student-servisi mijenjaju način i vrijeme poslovanja: Provjerite kako do ugovora...


...\'Domovi su prazni, nema posla, ne možeš se ošišati ni popraviti zube\': Andrija i Ana pokazali kako izgleda studentski život tijekom epidemije...


A.Z.
Izvor: Otvoreno.hr
foto: Darko Ba/MojFaks

Još vijesti