Mojfaks.hr u Karijera

Dvoje studenata presudilo letcima iz dućana: njihova stranica nudi najbolji popis sniženja

Početkom rujna ove godine nedavno diplomirani FER-ovac i studentica zagrebačkog PMF-a predstavili su svoj projekt kojim će uvelike pomoći svima koji žele kupovati pametno i na sniženjima. Njihova web stranica SveAkcije.eu odličan je 'savjetnik' za svaku kupovinu.

2. studenog 2016 12:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jan Berger i Sunčica Moslavac osmislili su projekt SveAkcije, web portal koji na jednom mjestu donosi sve akcijske ponude špeceraja iz svih shopping centara i trgovina.

Tako ne morate skupljati ne-ekološke kataloge i razmišljati o njihovom odlaganju u kontejner za recikliranje ili posjećivati stranice svakog trgovačkog centra posebno – dovoljno je na portalu provjeriti što se danas nudi po sniženim cijenama i isplanirati najjeftiniju kupovinu.


foto: screenshot/sveakcije.eu

Jan je nedavno diplomirao na zagrebačkom FER-u, a Sunčica je studentica biologije na PMF-u. S obzirom na njihove studije, podjela poslova na projektu dogodila se "sama od sebe": Jan je zadužen za programiranje, a Sunčica za unošenje akcija u sustav i promoviranje stranice na društvenim mrežama. Janov otac Zdravko bivši je student varaždinskog FOI-ja koji također pomaže u održavanju projekta, posebice unošenjem aktualnih akcija u sustav kako bi pregled bio najpotpuniji mogući.

Letci su neekološki, stvaraju nered i zauzimaju prostor


"Cijela je ideja krenula iz razmišljanja o tome kako ispuniti slobodno vrijeme, ali i pokrenuti neki posao", kaže nam Sunčica. "Nakon par dana razmišljanja i nekoliko proanaliziranih ideja, zaključili smo da su SveAkcije naš budući projekt."

Razlozi su bili mnogostruki, ali jedan se posebno isticao i kod Sunčice i kod Jana: želja da budu okruženi sa što manje nepraktičnih i neekoloških letaka.

"Kako je jedan od fokusa mog studija briga i zaštita okoliša, smetalo mi je da se troši hrpa papira na letke od trgovina od kojih većina završi u smeću, a da ne bude ni prelistana. Ili recimo, vidim par zanimljivih proizvoda u različitim letcima i kada dođem u trgovački centar više ne znam u kojoj trgovini su koji proizvodi na akciji jer mi se sve pomiješa", kaže Sunčica.

"I ja sam imao svoje probleme s letcima. Volim kupovati proizvode na akciji, no ne volim unositi letke u stan jer samo zauzimaju prostor i stvaraju nepotreban nered, posebno mom bratu", kaže kroz smijeh Jan. "Zbog toga ih uglavnom nisam ni uzimao iz kutije u koju nam ih dostavljaju. Tako sam vjerojatno propustio mnoge akcije koje su mi mogle uštedjeti značajna sredstva", dodao je Jan.

Nakon što su razradili početnu ideju, Jan je počeo s razvojem web stranice, a Sunčica s kreiranjem kategorija i logotipa. Prva verzija stranice bila je gotova krajem ljeta, a početkom rujna "pustili" su je u korištenje.

"Tada zapravo kreće glavni posao - unošenje akcija svaki tjedan te paralelno s time promoviranje stranice kako bi joj povećali broj korisnika, a samim time joj dali smisao. Tu nam se pridružuje Zdravko koji nam puno pomaže kod unošenja novih akcija. Pohvaljujemo ga jer se, s obzirom na svoje godine, sjajno snašao u novim zadacima", dodaje Sunčica.


Janov tata Zdravko marljivo pomaže unositi nove akcije...foto: privatna arhiva

Praćenje akcija kao zahvalna studentska aktivnost


I Jan kao bivši student, ali i Sunčica kao aktualna studentica znaju da kada imaš ograničeni budžet, svaka ušteđena kuna dobro dođe.

"Tako prije odlaska u kupovinu studenti (i ostali) na našoj stranici mogu pronaći željene proizvode na najpovoljnijim cijenama te si tako isplanirati kupovinu. Također, što je još bitnije, stranicu mogu koristiti i na mobitelu za vrijeme kupovine, ako žele provjeriti ima li u nekoj drugoj trgovini (u blizini) isti proizvod na akciji", savjetuje Sunčica kako koristiti ovu stranicu.

Savjeti za odlazak u shopping


S obzirom na ideju i projekt koji su pokrenuli, zamolili smo Sunčicu i Jana da nam daju nekoliko savjeta za povoljniju kupnju. Evo što su nam savjetovali:

* Prije odlaska u trgovinu, napravite popis potrebnih proizvoda - velike šanse da ćete u suprotnome kupiti dosta toga što vam nije neophodno!

* Provjerite u kojoj trgovini su proizvodi najpovoljniji – pogotovo ako kupujete skuplji proizvod, a u blizini imate nekoliko trgovina! Uvijek provjerite gdje je isti na akciji, da uštedite novac.

* Ne mora nužno vrijediti da veća cijena znači bolju kvalitetu – ponekad zbilja nema razlike (u okusu).


Kreativni i izvršni tim na djelu! foto: privatna arhiva

* Općepoznato pravilo je da u shopping ne biste trebali ići gladni, jer vam se tada gotovo sve što ugledate čini privlačnim! Zbog toga ćete potrošiti mnogo više novaca nego što ste planirali.

* I naravno, redovito pratite stranicu SveAkcije jer ćete tako lako uštedjeti.


Studenti se javljaju s pohvalama, ali i idejama za unaprjeđenje


Naši sugovornici kažu da im se zasad, na društvenim mrežama, javilo mnogo studenata čiji su komentari vrlo pozitivni.

"Jako im se sviđa ideja i jednostavnost korištenja stranice. Neki su se već ponudili za suradnju. Također, kolege studenti su osim pohvala iznijeli i svoje ideje za unapređenje stranice. Većinu tih ideja ćemo pokušati postepeno unijeti u stranicu. Poručujemo vam da nam se i dalje slobodno javljajte s prijedlozima, savjetima i kritikama", dodaje za kraj naša sugovornica.

L.B./foto: privatna arhiva