Mojfaks.hr u Karijera

Financijski impuls: od studenata stvaraju lidere i poslovne ljude

Studentska udruga Financijski impuls nastala je 2014. godine kad su Drago Dević, Filip Hojsak i Mario Raič, nakon tri godine studiranja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, uvidjeli da studentima fali praktičnog znanja i dodira s ljudima koji su stručni u području ekonomije i financija.

15. lipnja 2016 11:57
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Moram svakako napomenuti da su od samog početka rada Udruge s nama i druge kolegice i kolege, koji su i više nego pomogli u razvoju Udruge te su i danas bitan faktor", kaže nam Mario Raič, jedan od osnivača udruge. Krenuli su s desetak članova, a danas ih udruga broji 25 aktivnih.

Od mladih i ambicioznih studenata stvaraju poslovne ljude


Udruga je osnovana s ciljem da se studentima, ali i drugim zainteresiranima, omoguće dodatne aktivnost, mogućnosti učenja, stjecanja znanja, vještina i sposobnosti kroz organiziranje i sudjelovanje u različitim projektima, konferencijama i predavanjima, a kako bi od mladih i ambicioznih studenata stvorila financijski obrazovane i sposobne poslovne ljude.

"Iako djelujemo relativno kratko razdoblje, tri godine, uspjeli smo napraviti nekoliko izuzetnih projekata, od kojih svakako vrijedi izdvojiti \'Europski tjedan novca\', koji smo organizirali zadnje dvije godine te je uvijek izuzetno dobro posjećen, kako od strane studenata tako i od srednjoškolaca", napominje Mario.


Europski tjedan novca, foto: privatna arhiva

Ekipa iz Financijskog impulsa osmislila je i realizirala i brojne druge projekte poput studentskih debata "Riskirati i/ili profitirati", "Životno osiguranje – štednja i/ili investicija", projekt financijskog opismenjavanja učenika po srednjim i osnovnim školama, natjecanje "Pametni investitor", organizirano u suradnji s Udrugom malih dioničara Valamar, u kojemu je za najboljeg virtualnog investitora osigurano besplatno ljetovanje i brojne druge.

"Također, nedavno smo od dekana Ekonomskog fakulteta, prof.dr.sc. Vladimira Cinija, dobili i priznanje za doprinos u promicanju izvrsnosti kroz organizaciju studentskih projekata i vannastavnih aktivnosti, što će nas dodatno motivirati u našem daljnjem djelovanju", ponosno kaže naš sugovornik.

Financijsko opismenjivanje treba provoditi već u osnovnim školama


Nedavno su započeli s jednim zanimljivim projektom financijskog opismenjavanja učenika. Na provođenje projekta potaknula ih je spoznaja da u današnje moderno doba postoji sve više novih i kompleksnih financijskih proizvoda i usluga te je za njihovo korištenje potrebna financijska pismenost na primjenjivoj razini što zahtjeva i odgovarajuće financijsko obrazovanje koje mladima u Hrvatskoj nedostaje.

"Učenicima smo nastojali objasniti zašto je financijsko obrazovanje važno, što je to osobni proračun, koje marketinške zamke postoje, vrste bankarskih proizvoda te smo im rekli nešto više i o samom osiguranju", objašnjava Mario.


Članovi Financijskog impulsa, foto: privatna arhiva

Nakon provedene edukacije u srednjim školama, odlučili su istu proširiti i na učenike osnovnih škola. "Svakako smo mišljenja da bi se u ranijoj učeničkoj dobi već trebalo učenicima približavati pojam financijske pismenosti te ih obrazovati u tom području. U današnje vrijeme, kada se skoro svi suočavamo s financijskim problemima ili poteškoćama, jako je važna navika dobrog upravljanja osobnim financijama odnosno jako je važna visoka razina financijske pismenosti", objašnjava.

U vremenu sve većih ekonomskih nestabilnosti financijska pismenost je nužna


Kada je općenito riječ o pismenosti studenata i učenika u Republici Hrvatskoj, rezultati nisu zadovoljavajući. Prema istraživanju o razini ekonomske pismenosti provedenom 2010. godine, u 55 zemalja svijeta, Hrvatska je zauzela 51. mjesto što je poražavajući rezultat. Svakako treba istaknuti kako brojna istraživanja pokazuju da su u našoj državi upravo osobe mlađe od 19 godina, najmanje financijski pismen dio stanovništva.

"Svakako je visoka razina financijske pismenosti bitna i za pojedine poslove koje bi studenti, učenici u budućnosti mogli obavljati", kaže Raič. "U mnogim segmentima potrebna je visoka razina financijske pismenosti jer živimo u takvom vremenu gdje se susrećemo s rastućom nestabilnošću u karijeri i radnom životu, smanjenjem socijalne sigurnosti, povećanjem zaduženosti, povećanjem broja privatnih poduzeća i slično. Iz toga zapravo možemo zaključiti da bi zahvaljujući visokoj financijskoj pismenosti pojedinci mogli biti lideri kako u privatnom životu, tako i u poslovnom svijetu."


foto: privatna arhiva

Formalno akademsko obrazovanje ne pruža studentima ovakvo specifično znanje


Iako postoji suptilna razlika između financijske opismenjenosti studenata i učenika (studenti ipak znaju malo više), ipak je to na nezadovoljavajućoj razini. "Zbog toga mi svojim projektima i aktivnostima, koje drže stručnjaci iz financijskog sektora, nastojimo svima približiti određene pojmove, usluge kako bi u budućnosti mogli upravljati svojim financijama", dodaje Mario. "Svima je jasno da samo redovno obrazovanje u školi i/ili na fakultetu nije dovoljno za stjecanje željenih znanja – trebaju se aktivirati u raznim vannastavnim aktivnostima, udrugama, projektima, predavanjima", zaključuje.

I za sam kraj, naš sugovornik uputio je poruku svim učenicima i studentima koja glasi:

"Učite, čitajte, volontirajte, aktivirajte se u udruzi koja vam odgovara po aktivnostima i području djelovanja, napravite od sebe profil osobe s kojom ćete u budućnosti biti zadovoljni!"

L.B./foto: privatna arhiva
Još vijesti