Mojfaks.hr u Karijera

Fizičar Marin Vukšić: Stroj u kojem testira fuzijske materijale mogao bi dovesti do novog izvora energije!

Marin Vukšić je 27-godišnji fizičar Instituta "Ruđer Bošković" koji želi sudjelovati u razvoju novih vrsta elektrana, kako bi se smanjilo globalno zatopljenje. "Pokušavamo imitirati proces koji se odvija u zvijezdama"., govori Vukšić za Dnevnik.hr.

6. kolovoza 2019 13:04
Fizičar Marin Vukšić: Stroj u kojem testira fuzijske materijale mogao bi dovesti do novog izvora energije!

Fizičar Marin Vukšić: Stroj u kojem testira fuzijske materijale mogao bi dovesti do novog izvora energije! Foto: MojFaks

Vukšića su na znanost potaknule bakine enciklopedije "Svijet oko nas", a svoje znanje voli dijeliti s drugima. Prošlo ljeto proveo je na Oxfordu kako bi proširio znanje, usavršava se u europskim zemljama, a zatim sve to prenosi učenicima u školama i djeci na obrazovnim radionicama.

Što ovaj fizičar istražuje?


 "U reaktoru nastojim spremiti zvijezdu u kutiju i pitanje je od čega napraviti tu kutiju. I za neku selekciju materijala prvo je potreban ovakav stroj", govori Marin za Dnevnik.hr i dodaje da su oni „jedno od četiri mjesta u EU-u“ gdje se to može raditi. Stroj u kojem testira fuzijske materijale mogao bi ih dovesti do novog izvora energije. U cijelom svijetu postoji tek desetak takvih uređaja. Na ovom pothvatu surađuju s institutima iz Njemačke, Engleske i Španjolske, pomoći će im ljudi iz Belgije, kao i Indije i možda Kine.

Foto: Screenshot Dnevnik.hr

Ovaj mladić slobodno vrijeme provodi vozeći bicikl, daruje krv, penje se na Sljeme, a bavi se i boksanjem. Pjeva u zboru Ivan Goran Kovačić, čiji je član već 11 godina. Pjevao je na Dubrovačkim ljetnim igrama, inauguraciji Predsjednice i nastupao po cijelom svijetu. Tvrdi da je to nešto „što drži čovjeka iznad vode kad je na faksu koma", piše Dnevnik.hr.

Ovaj 27-godišnji znanstvenik ima sjajne planove za znanstvenu budućnost, a ono što svima savjetuje jeste da ne zaborave i na fizičke aktivnosti.
"Svima fali malo fizičke aktivnosti. Pogotovo kad je čovjek cijeli dan za kompjuterom, onda dobro dođe.", zaključuje Marin u razgovoru za Dnevnik.hr.

A.Z.
Izvor: Dnevnik.hr
Foto: Screenshot Dnevnik.hr

Još vijesti