Mojfaks.hr u Karijera

Nema naučnica pa uskaču studentice: U ovom zagrebačkom frizeraju već dvije godine rade djevojke preko SC-a

Nedavnim oglasom koji je objavljen u popularnoj Facebook grupi Tražimnudim studentski posao, jedan zagrebački frizerski salon u potrazi je za studenticama koje bi radile na pola radnoga vremena kao ispomoć u obavljanju frizerskih poslova poput pranja kose, uključivanje peglefigara u struju...

10. prosinca 2019 14:07
Nema naučnica pa uskaču studentice: U ovom zagrebačkom frizeraju već dvije godine rade djevojke preko SC-a

Nema naučnica pa uskaču studentice: U ovom zagrebačkom frizeraju već dvije godine rade djevojke preko SC-a Foto: MojFaks

Frizerski salon "Studio Art" u Španskom traži studentice, kako i sami navode u objavljenom oglasu, zbog povećanog obujma posla i nedostatka naučnica. Teško je povjerovati da u industriji ljepote u kojoj krize vjerojatno nikada neće biti jer svi uvijek želimo izgledati lijepo, nedostaje naučnica, u ovome slučaju frizerki.


Sve je manje zainteresiranih za posao  frizera


Srednja škola za frizera predstavlja program školovanja 3. stupnja srednje škole nakon čijeg je završetka polaznik obučen za samostalno obavljanje poslova iz zadataka u sklopu frizerske struke. Većina mladih frizera po završetku srednjoškolskog obrazovanja nađe se na raskrižju svojih želja i mogućnosti. Po završetku školovanja, česta je situacija da tek završeni frizeri nemaju ni dovoljno znanja ni samopouzdanja za samostalan rad. Praktični dio nastave koji su tijekom svojeg školovanja odradili u frizerskim salonima većini nije donio mogućnost da svlada sve potrebne tehnike. Tako su ostali bez temeljnih znanja i vještina i posve nesigurni i u one dijelove koje su naučili u školi.

Kriza u frizerskome poslu traje već 5 godina...foto: Facebook@Frizerski studio Art


Upravo nam ovo potvrđuje i mlada frizerka koja se po završetku srednjoškolskog obrazovanja i polaganja majstorskog ispita, odvažila na otvorenje vlastitoga salona te nastavila s usavršavanjem. "Frizera na tržištu ima dovoljno, ali na kraju školovanja ne nađu posao u struci nego van struke i tako prođu mjeseci, godine i svoj posao u struci zaborave ili se zbog nekog straha ne usude iznova prolaziti frizerski program", govori nam Lucija, mlada frizerka.

Smatra da je dobrog frizera jako teško pronaći i uvjerena je da je nezaposlenost frizera rezultat njihove nezainteresiranosti i nemotivacije za rad u struci. Razmišljala je da zaposli studenticu jer i sama u dvije godine samostalnoga rada, još uvijek nije uspjela pronaći frizerku za rad u svome salonu.


...Između preživljavanja i školovanja: Studenti ispričali da im fakultetske obaveze trpe jer moraju raditi...


foto: Pixabay

Djelatnica SC-a izjavila \'da je ovaj posao degradirajući za studente\'


Tako je i ovaj zagrebački salon koji je, umjesto na burzi rada, krenuo u potragu za kandidatima za posao u Facebook grupi Tražim/nudim studentski posao. Potraga traje i dalje jer se na ovaj oglas još nitko nije javio. Pričali smo s vlasnicom frizerskoga salona "Studio Art" u Španskom koja već 2 godine zapošljava studentice kao pomoć u frizerskim poslovima.

"Svi su mi se smijali kada sam rekla da bih zaposlila studenticu za rad u salonu. No, ja ne vidim razlog zašto ne ponuditi i ovu vrstu posla. Kada sam htjela predati oglas u Studentski centar, gospođa na telefonu izjavila je da je ovaj posao za studente degradirajući što me uistinu iznenadilo. Odgovorila sam joj da mi se ne čini ni malo degradirajući za razliku od posla u kafiću ili autopraonici - ne vidim razliku. Onaj tko hoće raditi, nema lošeg posla za njega", govori nam vlasnica ovog zagrebačkog salona.

Radom studentica iznimno je zadovoljna, a upravo se na studente odlučila jer je sve manje zainteresiranih naučnica koje se po završetku školovanja žele baviti ovim poslom. "Mladi nemaju ambicija ni afiniteta za bavljenje ovim poslom nakon završetka škole, ima iznimaka, ali velika većina pripada u ovu prvu kategoriju te izbjegava ovu struku, nažalost", govori vlasnica i napominje da ova kriza u frizerskom poslu traje već 5 godina.

foto: Facebook@Frizerski studio Art

...Učiš, a pare idu? Postoje studentski poslovi koje možeš raditi i istovremeno učiti za ispite...


Vlasnica ovoga salona imala je dosad 4 zaposlene studentice koje dolaze povremeno, ovisno o vlastitim fakultetskim obvezama. "Najpotrebnija nam je pomoć u popodnevnim satima, od 16 do 20 te vikendima kada je potražnja za frizerskim uslugama povećana", kaže nam. Vlasnici je bitno da su kandidati za posao komunikativni i da se dobro odnose prema klijentima.

foto: Facebook@Frizerski studio Art

Sve što biste trebali raditi u frizerskome salonu, ako se odlučite na ovu vrstu studentskoga posla, jest: čišćenje i pripremanje prostora za klijenta, javljanje na telefon, pranje kose, čišćenje radnoga mjesta, kuhanje kave, trganje folije, uključivanje/isključivanje fena ili uvijača za kosu... Tek manji dio posla koje frizerke obnašaju, a kako i sama vlasnica kaže, od iznimne je važnosti i velike pomoći.

Satnica je 25 kuna, a možete zaraditi i solidnu napojnicu. U svakom slučaju, nadamo se da će ovaj oglas zainteresirati studente jer vlasnica ovoga salona traži pomoćnice/ke i za iduću godinu, stoga se ne ustručavajte javiti i odazvati na ovaj oglas koji vam može donijeti priliku za stjecanjem pregršta novih vještina i znanja.

V.S.
foto: Facebook@Frizerski studio Art

Još vijesti