Mojfaks.hr u Karijera

Povećanje minimalne satnice za studente – LOŠE?! 'Posla nema, a sad će ga biti još i manje jer studenti nisu isplativi…'

S početkom nove 2021. godine, rast će i minimalna studentska satnica.

9. studenog 2020 13:48
Povećanje minimalne satnice za studente – LOŠE?! 'Posla nema, a sad će ga biti još i manje jer studenti nisu isplativi…'

Povećanje minimalne satnice za studente – LOŠE?! 'Posla nema, a sad će ga biti još i manje jer studenti nisu isplativi…' Foto: MojFaks

Na sjednici krajem listopada Vlada Republike Hrvatske raspravljala je o rebalansu proračuna. Najavljeno je da će od 1. siječnja 2021. godine minimalni iznos plaće biti 3.400 kuna neto, odnosno 4.250 kuna bruto.  Što znači da od Nove godine raste i naknada za obavljanje studentskog posla - minimalna studentska satnica trebala bi iznositi 26,56 kuna.

Student Ivan, u grupi na Facebooku Tražim-nudim studentski posao napisao je osvrt na rast minimalne satnice nazvan "Gledište jednog studenta na tržište ili o minimalnoj studentskoj satnici". Njegov tekst prenosimo u cijelosti.  

...Od Nove godine nova minimalna satnica: POZNATO koliko će iznositi!...


"Prije nekog vremena sa RADOŠĆU je objavljeno kako će od 1. 1. 2021. nova minimalna neto studentska satnica biti 26,56 HRK (brutto će biti cca. 31inešto sitno zbog 18% onih davanja (a najviše Studentskom centru za \'posredovanje\' - 12%, čak više nego za mirovinsko i zdravstveno LOL)).

Prije krize – posla je bilo


Prije ove krize, posla je bilo. Radnici su birali poslove, posla je bilo na svakom koraku, izbora ka u priči. Moglo se reći da su radnici bili u povoljnijem položaju nego poslodavci, tj. poslodavci su se natjecali za radnike tako što su podizali plaće i nudili bolje radne uvjete.

Tržište je djelovalo tako na status radnika, a na status studenata još bolje. Doslovno smo svaki dan gledali oglase za posao na stranicama SC-a, bilo je cca. 10-15 oglasa (moja slobodna procjena - feel free to correct me), te smo (bar većina studenata) bili u još boljem položaju nego \'obični\' radnici jer nismo imali obaveze (kuća, djeca) kao što većina radnika ima. Mogli smo birati što smo htjeli i nametati svoje uvjete poslodavcima.


...Nova godina, novi minimalac! Raste satnica za studente, ali oni to NE ZNAJU?!...


I tada su se počele podizati ove minimalne studentske satnice, kada je tržište bilo naklonjeno u našu korist. Za većinu poslova ta minimalna satnica zapravo nije ni bila bitna - jer se realna cijena studentskog rada vrtjela od 25 do 30 kn. Poslodavac bi za najobičnije dijeljenje letaka dao satnicu iznad minimalne. To tada nije bilo bitno jer je posla (potražnje) bilo, a studenata koji su voljni raditi (ponude) malo, tj. ne malo već je puno više bilo ponuđenih poslova - you get the picture. Tržište samo po sebi je diglo cijenu rada - ne Vlada sa svojim propisima o minimalnoj plaći.

No, ta vremena su iza nas, Kairos je prošao.


...Pokrenuta kampanja #imojradvrijedi za dostojanstvo studentskog rada: Dosta je kašnjenja isplata i nehumanih uvjeta!...


Trenutno je kriza, otpuštaju se radnici, a studenti pogotovo. Dnevno se objavi 1-2 oglasa dnevno (ako i toliko) na stranicama SC-a (mislim da u ovoj grupi TRAŽIM/NUDIM STUDENTSKI POSAO otkad sam u njoj tj. 2016. nije bilo više objava studenata da traže posao), ukratko: posla nema. Tržište više nije okrenuto u našu korist. Ponuda (studentskog rada) je trenutno premašila potražnju za studentskim poslom te cijena rada normalno nije više onih cca. 30 kn jer nema toliko potrebe te se studenti masovno otpuštaju. Jako malo studenata radi otkad je korona srušila sve.

"Za istu satnicu mogla su raditi 2 studenta, a ovako jedan radi, a drugi ne"


I tu dolazimo do problema minimalne plaće i \'usluge\' koju nam je naša Vlada učinila. \'Lijepo\' je stvarno što zakon prisiljava poslodavca da nam plaća određenu svotu, ali ako mi poslodavcu nismo isplativi za taj određeni minimalac (brutto cca. 31kn) on nas neće zaposliti. To je gruba istina tržišta. Broj poslova ovisi jedino o ISPLATIVOSTI radnika, o nikakvoj MINIMALNOJ PLAĆI. Ako se poslodavcu ne isplati dati 31 kunu za naš rad (a realno posla sad nema) on to neće napraviti - a mi nećemo raditi. NITKO NIJE NA DOBITKU. On bez radnika, a mi bez plaće.

No, ako se ta minimalna studentska plaća smanji (ili još bolje ukine) - onda bi možda poslodavcu bilo isplativo uzeti studenta za štajaznam 23-4-5 kuna sat (pogotovo sad kad je kriza). Tržišna cijena studentskog rada je na minimalcu (zapravo dosta manja).

...Studenti OTKANTANI: \'Otkazi se dijele i radnicima, a idealan posao se više ne bira!\'...


Minimalna plaća na razini prije krize kad je sve bilo lijepo i u cvatu, a stanje na tržištu je krizno. Ja (a uvjeren sam da bi i mnogi drugi studenti) bih privatio sad posao ispod minimalne plaće. Radio bih za 25 (i dosta manje) kuna sat. Netko bi radio za 24. Netko za 22. Netko bi radio za 20 i manću. Netko bi bio zadovoljan sa 19.

Znam da je na prvu misao super stvar što je minimalna plaća tolika i tolika, ali gruba istina je da ona zapravo smanjuje broj poslova u ponudi, jer ako je ona previsoka (što je sad slučaj) jednostavno NEĆE BITI POSLOVA ako nisu isplativi za tu minimalnu plaću. Možda je divno jednom studentu koji misli - \'uf, u ovo vrijeme krize sam ulovio posao za 26 kuna, ne može bolje\'. No da je min. satnica možda 20 ili 18 kuna, mogla su dva studenta raditi. A ovako jedan radi, a drugi ne. A na njega i o njegovoj financijskoj situaciji nitko ne misli?

Jedino što određuje plaću je stanje na tržištu, a nikakva Vladina odredba..."
, napisao je ovaj student.

Na kraju je ukratko poentirao svoju priču:

"Prije minimalna satnica nije ni bila bitna jer je bilo poslova pa je podizana kako bi vladajućima (u suradnji s predstavnicima studenata) palo na pamet, je l\' - čine uslugu studentima, sad poslova je puuuuuuno manje, studenti bi radili za iznos i niži od minimalne studentske satnice (jer je**ga, bolje išta nego ništa), no minimalna studentska satnica to zabranjuje, te je poslova naposljetku poslova još manje, i tako cijela priča nema željeni učinak...", smatra on.

A.Z.
foto: Darko Ba/MojFaks