V.K. u Karijera

Sezonski posao vozača u podzemnoj željeznici hit među studentima: Nije bitno s kojeg ste faksa

U Beču ovog ljeta na pola radnog vremena traže studente vozače vlakova podzemne željeznice.

21. veljače 2022 16:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Najbolji pokazatelj skorog proljeća, a i ljeta koje uskoro stiže, oglasi su studentskih poslova koji se tiču turističke sezone: brojni turistički centri, lanci hotela i wellness odmarališta već su počeli s "vrbovanjem" studenata posredstvom student-servisa stoga su ključne riječi "sezona" i "sezonski posao u turizmu" i sve češće u oglasima koji se objavljuju u studentskim centrima diljem zemlje.


I dok su kod nas najtraženija "sezonska" zanimanja ona u domeni ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti, Beč svojim studentima nudi nešto drugačije!


"Budući da mreža javnog prijevoza stalno raste, a asortiman usluga se neprestano širi, Wiener Linien traži nove kolege u mnogim područjima, čak i tijekom pandemijje", stoji na službenim stranicama Wiener Linien.


>>>Uredski posao nije po tvom guštu? Student-servis traži 4 studenta naplatničara na parkiralištu<<<


Ovog ljeta Wiener Linien ima čak 12 slobodnih mjesta za najtraženiju obuku u gradu – vozače vlakova podzemne željeznice. Kako dalje navode, novi honorarci bi trebali "podržati 'redovne' vozače, posebno u jutarnjim i večernjim satima te za vrijeme najvećih gužvi", pišu.


Studentica prava Lea Suranyi i student tehnologije Alexander Schubert / Foto: screenshot via weinerlinien.at


Plaćena obuka, vježbe u simulatoru


Ova tromjesečna plaćena obuka trajat će osam sati dnevno, a nakon obuke, honorarni zaposlenici radit će na pola radnog vremena. Sljedeći niz obuka započinje 21. lipnja i 12. srpnja, a obuhvatit će  tehničke detalje o vozilima i rutama, pravilno postupanje s putnicima i opsežnu praksu vožnje u simulatoru podzemne željeznice, a onda i na samoj ruti.


>>>19-godišnja rekorderka! Buduća brucošica računarstva postala najmlađa žena koja je preletjela svijet<<<


Kako navode dalje, na ovaj se oglas mogu prijaviti svi koji imaju najmanje 21 godinu i oduvijek su željeli sjesti na vozačko mjesto vlakova "podzemne". Uz spomenuto, Wiener Linien nudi još nekoliko pogodnosti za svoje nove vozače: radno vrijeme je fleksibilno i po dogovoru, nude mogućnost napredovanja, široku paletu zdravstvenih usluga i besplatnu godišnju propusnicu.


"Honorarnim modelom obraćamo se novim ciljnim skupinama. Studenti mogu raditi skraćeno radno vrijeme kao vozači vlakova podzemne željeznice tijekom školovanja, ali čak i mladi roditelji s djecom mogu još bolje uskladiti posao i obitelj", kaže direktorica kompanije Wiener Linien, Alexandra Reinagl.


Posao savršen za početak karijere


"Stvaranje smislenih poslova jako mi je važno. Također je važno ponuditi široku paletu radnih modela. Uostalom, ljudi imaju različite potrebe ovisno o tome gdje se nalaze u životu. Fleksibilan, smislen posao, koji je također dobar za klimu, savršen je za početak karijere, posebno tijekom studija", kaže Peter Hanke, gradski vijećnik za javni prijevoz.


Studentica prava Lea Suranyi u "svome" vlakom / Foto: screenshot via weinerlinien.at


Posebno zanimljivo studentima tehničkih fakulteta


Pilot-projekt za vozače vlakova podzemne željeznice na pola radnog vremena prvi put je pokrenut 2019. godine. Posao na određeno vrijeme kao vozač podzemne željeznice posebno je popularan među studentima tehničkih fakulteta i sveučilišta. Prošle godine čak polovina vozača zaposlenih na pola radnog vremena bili su studenti.



Student tehnologije Alexander Schubert u vozačkoj kabini / Foto: screenshot via weinerlinien.at


Alexander Schubert, student tehnologije na Sveučilištu St. Pölten, jedan je od prvih honorarnih vozača koji je došao u kompaniju upravo kao student. "Stvarno sam želio steći profesionalno operativno iskustvo uz studij. Uz moju tehničku obuku, vožnja podzemnom željeznicom idealan je, tehnički primjeren i fleksibilan posao. Situacija je dobitna: puno učim iz prakse, a vozači podzemne željeznice s punim radnim vremenom imaju koristi od činjenice da im pomažemo u 'špici', ujutro i navečer", kazao je za Wiener Linien.


izvor: weinerlinien.at

Još vijesti