Mojfaks.hr u Karijera

Hoće li društvenjaci s vremenom prestići STEM-ovce u plaćama? Istraživanja pokazuju da hoće - evo i zašto

Hrvatska se u poslijednjih nekoliko godina iskazala kao država koja u velikoj mjeri potiče STEM znanosti – stipendije, članstvo u CERN-u pa čak i sama izjava Predsjednice povodom prvog dana škole uporno ukazuju na to. Diploma u nekom od STEM područja u očima svakog studenta izgleda kao izvor velike zarade, no poslijednja istraživanja pokazuju kako su i društveni i humanistički fakulteti itekako sposobni zarađivati kao STEM-ovci.

23. listopada 2019 14:37
Hoće li društvenjaci s vremenom prestići STEM-ovce u plaćama? Istraživanja pokazuju da hoće - evo i zašto

Hoće li društvenjaci s vremenom prestići STEM-ovce u plaćama? Istraživanja pokazuju da hoće - evo i zašto Foto: MojFaks

Naime, novo istraživanje iz Sjedinjenih Američkih Država pokazalo je kako iako magistri STEM fakulteta odmah pri zapošljavanju imaju puno veću plaću od društvenjaka koji su završili primjerice povijest, do 40-e godine te dvije plaće se izjednačavaju.


Razlog tomu leži u činjenici što društvenjaci na fakultetu, piše The New York Times, uče kako izgraditi tzv. "soft skills", što podrazumijeva kritičko razmišljanje, prilagodljivost te učinkovito rješavanje problema. Sve te vještine oni ne mogu dokazati na početku, što znači da će im trebati duže vremena da dođu do plaće koja te vještine cijeni.


Velike razlike u počecima


Prema podacima, STEM-ovci u dobi od 23 do 25 godina u godini dana zarade 61.744 dolara, što je čak 37 posto više od njihovih kolega društvenjaka.


Dok će muškarci inženjerstva i programiranja \'poduplati\' svoju plaću do 40-e godine, njihovi muški kolege iz društvenih znanosti imat će plaću od prosječno čak 131.154 dolara. Žene programeri imat će pak duplo veću plaću na svom prvom poslu od društvenjakinja, ali se ta razlika do 40-e godine smanjuje na svega 10 posto.


P.H.
Izvor: The New York Times
Foto: freepik

Još vijesti