V.K. u Karijera

'Hoćete li popiti kavu ili čaj?' I još 5 TRIK-PITANJA koja će vam postaviti budući poslodavci

Kao da razgovor s budućim poslodavcem sam po sebi nije dovoljno stresan, još moramo paziti i na trikove kojima nas budući poslodavci testiraju.

20. srpnja 2021 17:09
Razgovor za posao

Razgovor za posao Foto: Shutterstock

Mnogo studenata odlučuje ovo ljeto iskoristiti kako bi zaradili novac i popunili budžet. Ako već nemate studentski posao, zasigurno uskoro krećete u potragu za istim kako biste pripremili svoj novčanik za nadolazeću akademsku godinu.


Stigli ste na razgovor za posao. Stres i pritisak rastu - u samo nekoliko minuta pokušat ćete budućeg poslodavca uvjeriti da zaposli upravo vas jer ćete svojim inovativnim idejama doprinijeti firmi. Čak i da vam nije stalo do posla, već samo do plaće na početku sljedećeg mjeseca, morate "prodati" svoju uslugu. No, poslodavci su mudri ljudi pa testiraju "robu" koja im se nudi, i to već u prvim minutama razgovora.


>>>'Roditelji su mi u kreditima i moram zarađivati': Priče mladih koji studiraju i rade u isto vrijeme<<<


Ako već imate iskustva s razgovorima za posao, zasigurno su vas barem jednom ponudili kavom ili nečime za popiti, zar ne? A pokazivali urede gdje biste radili? Upoznavali s potencijalnim kolegama? Da, prema stranici Brightside, sve su ovo bili potencijalni psihološki trikovi kojima nas budući poslodavci testiraju.


Hoćete li popiti kavu ili čaj?


Trik pitanja na razgovoru za posao Trik pitanja na razgovoru za posao Foto: Screenshot

Što ćete napraviti s čašom ili šalicom? Foto: screenshot via Brightside.me


Na početku razgovora poslodavac odvodi kandidata u kuhinju i nudi mu šalicu kave ili ga odvodi u konferencijsku dvoranu i nudi mu šalicu ili čašu nekog napitka. Nakon razgovora, poslodavac pažljivo promatra što će kandidat raditi sa šalicom – hoće li pitati gdje je staviti, hoće li ju jednostavno ostaviti na stolu ili će ju oprati u kuhinji.


>>>Ljetovanje ili obrazovanje? Pitali smo hrvatske studente imaju li novca za more: 'Školarina mi je prioritet, nikakvo sunčanje...'<<<


Šef tvrtke za razvoj računovodstvenog softvera "Xero Australia", Trent Innes, ujedno i autor ove metode, kaže da ovaj trik otkriva o karakteru osobe i njenim navikama više od odgovora na uboičajena pitanja iz razgovora. Ovaj trik može pokazati i koliko biste se brzo i dobro uklopili u tim. Iako kod nas nije ustaljena praksa samostalno u novome prostoru oprati šalicu, svakako je mudro pokazati da ste spremni oprati je, ukoliko vam sugovornici dozvole.


Trik "pričekajte malo"


Do kada? Do kada? Foto: Screenshot

... A ti samo sjedi i budi strpljiv... / Foto: screenshot via Brightside.me


Možda će vas poslodavac, iako ste došli u dogovoreno vrijeme, zamoliti da pričekate. Prvo 10 minuta, pa onda još toliko. Pa onda možda još 15. I dok bi vam ovo moglo "dići živac", vašem će poslodavcu pokazati koliko ste strpljivi, emocionalno stabilni u stresnim situacijama i koliko općenito želite ovu poziciju.


 A ako budući poslodavac počne vikati?


Povišenje glasa, vrištanje, pa čak i korištenje uvredljivih riječi još je jedan način stvaranja stresne situacije i prilika da se provjeri sposobnost kandidata da se odupre stresu.


Stručnjaci vam savjetuju da ostanete smireni i odgovorite na ta pitanja što mirnije. Iako je ovo bilo i logično za zaključiti, smirivanjem situacije koja nije očekivana i potencijalno je eskalirajuća, pokazuje koliko ste mirni. Također, u ovom slučaju valja i osvijestiti svoju neverbalnu komunikaciju. Nemojte ustuknuti. Gledajte i dalje u oči.


>>>Koliko vrijedi rad na studentski ugovor? Više od 50% studenata mjesečno zaradi manje od zakonskog 'minimalca'<<<


Traže vas da "skočite s prozora"


Još jedno neugodno iznenađenje za tražitelja posla moglo bi se skrivati iza ekscentričnog zahtjeva – na primjer, da skočite s prozora. U ovom slučaju, poslodavac želi provjeriti može li potencijalni zaposlenik razmišljati "van okvira".


Brightside nudi ekstravagantno rješenje ovog problema. "Stanite na prozorsku dasku, ali skočite na pod sobe u kojoj se odvija intervju. Od vas se ipak tražilo da skočite sa prozora, ali nitko nije pojasnio gdje da skočite, stoga možete skočiti unutra. To bi bio pokazatelj vaše snalažljivosti i inteligencije", pišu. No, kada biste se zbilja našli u ovoj situaciji, možete jednostavno postaviti i protupitanje: "Kakvu korist ima tvrtka od mog skoka?"


Realno gledajući, ako vam ovaj posao nije "posao iz snova", na ovakvo pitanje možete ustati, pristojno zahvaliti osobi s kojom razgovarate i mirno otići iz prostorije.


Skakanje s prozora Skakanje s prozora Foto: Screenshot

Da, i to je moguće! / Foto:screenshot via Brightside.me


Budući poslodavac vas ne "tangira" 5 posto


Još jedan od trikova jest i da se vaš budući poslodavac počne čudno ponašati. U tom trenutku mogao bi vas ignorirati, gledati zaslon svog laptopa, mobitela ili se javiti na telefonski poziv i napustiti sobu usred razgovora.


Ovim trikom ispituje se kreativnost kandidata da pridobije pažnju ispitivača i usmjeri je na sebe te načini koje će iskoristiti za izlazak iz ove situacije. Jedna od najučinkovitijih opcija je tražiti odgodu intervju za dan ili dva.


Pažnja poslodavca Pažnja poslodavca Foto: Screenshot

Ili je trik ili je samo nepristojan? / Foto: screenshot via Brightside.me


Upoznaje vas s ostalim kolegama i pokazuje vam radni prostor


Moguće je da će šef ponuditi kandidatu priliku da komunicira sa svojim potencijalnim kolegama nakon razgovora. Ovo nije samo pristojna gesta – to je način na koji poslodavac ujedno doznaje što drugi zaposlenici misle o vama, smatraju li da biste se uklopili i kakvu energiju, prema njima, imate.


Upoznaj tim! Upoznaj tim! Foto: Screenshot

Upoznaj potencijalne buduće kolege... / Foto: screenshot via Brightside.me


Budućem poslodavcu olovka pada na pod


Još jedan test koji može pomoći poslodavcu da uoči reaktivne i dobronamjerne kandidate je bacanje olovke koja ju je "slučajno" pala. Na ovaj način promatra vašu reakciju: jeste li spremni pomoći, hoćete li automatski posegnuti za olovkom na podu ili ćete nastaviti sjediti i slično. Kako navode, ako se sagnete i pokupite olovku s poda, veća je vjerojatnost da ćete dobiti posao.

izvor: brightside.me