V.K. u Karijera

Hvatska u top 10 država Europe po nezaposlenosti mladih

Eurostat je objavio rang-listu nezaposlenosti mladih u Europi koja pokazuje da smo u prvih 10 zemalja po tom kriteriju. Skoro svaka četvrta mlada osoba ispod 25 godina nema posao.

8. lipnja 2021 14:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Eurostat, Ured za statistiku Europske unije, objavio je podatke o nezaposlenosti mladih Europske unije i eurozone za travanj ove godine. Nakon prvog vala korona krize, mnogo je mladih izgubilo posao, a ni statistika za travanj nije pozitivna, iako pokazuje lagani trend pada broja nezaposlenih, u odnosu na ožujak.


>>>Ništa od posla? Hrvatska pri samom vrhu po nezaposlenosti mladih: Samo par zemalja još gore od naše<<<


Naime, kako stoji u njihovom izvješću, u Europskoj uniji čak je 2,939 milijuna nezaposlenih mladih do 25 godina, što je 17,1% posto. "U usporedbi s ožujkom 2021., nezaposlenost mladih smanjila se za 21 tisuću u EU i za 18 tisuća u eurozoni. U usporedbi s travnjem 2020., nezaposlenost mladih porasla je za 211 tisuću u EU i za 126 tisuća u eurozoni", stoji u izvješću.


Te se procjene temelje na globalno korištenoj standardnoj definiciji Međunarodne organizacije rada (ILO) za nezaposlenost, koja se računa kao broj nezaposlenih osoba bez posla, a koje su unutar 4 tjedna aktivno tražile posao uz početak rada unutar naredna 2 tjedna. Također ističu da se povećala i brojka onih koji su se prijavili u agencije za nezaposlene i više ne traže aktivno posao, kao, na primjer, zbog brige o djeci.


>>>Utjecaj pandemije na nezaposlenost studenata: Čak 71% mladih izgubio posao – mnogi pokrenuli svoj biznis<<<


Što se tiče hrvatskih brojki, nezaposlenost mladih u travnju prošle godine je bila 20,2%, točnije 38 tisuća mladih, dok je u ovog godini posljednji podatak za ožujak. Tako je u ožujku postotak porastao na 20,6% nezaposlenih, što znači 29 tisuća mladih.

Najgore stoji Španjolska s 38% nezaposlenih mladih ljudi, dok ju Grčka slijedi na drugom mjestu s 36,3%. Hrvatska se smjestila na visokom 8. mjestu, a ispred nas se još nalaze Italija s 33,7%, Švedska s 25,2%, Portugal, Luksemburg i Slovačka koja je samo za 0,2% ispred nas.


Najmanje nezaposlenih mladih imaju Njemačka (samo 6%), Češka (8,3%) i Malta (8,6%).


Izvješću pristupite ovdje.

Još vijesti