Mojfaks.hr u Karijera

Burza mjesecima ili odmah ugovor? Sada možeš IZRAČUNATI kolike su šanse da se zaposliš nakon diplome

Deseci tisuća maturanata započeli su pripreme za državnu maturu, a Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine izdaje preporuke maturantima i budućim studentima koji su u dilemi što upisati.

9. ožujka 2020 10:54
Burza mjesecima ili odmah ugovor? Sada možeš IZRAČUNATI kolike su šanse da se zaposliš nakon diplome

Burza mjesecima ili odmah ugovor? Sada možeš IZRAČUNATI kolike su šanse da se zaposliš nakon diplome Foto: MojFaks

Prema preporukama HZZ-a potražnja za određenim studijima i zanimanja raste posljednjih godina, a traže se studenti medicine, matematike, logopedije, farmacije, dok su na crnoj listi studenti prava i ekonomije. Ako još uvijek niste sigurni što upisati ili se ubrajate među nezaposlene, svoju zapošljivost možete provjeriti putem aplikacije "Moja zapošljivost", koja vam nakon unesenih podataka prognozira unutar koliko vremena možete očekivati zaposlenje. 

...Na crnoj listi OPET ekonomija i pravo! Pogledaj koji su najtraženiji i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima...


"Vjerojatnost zapošljavanja se računa pod pretpostavkom ulaska u evidenciju nezaposlenih. Ako niste prijavljeni u evidenciju nezaposlenih osoba, u izborniku \'Ulazak u evidenciju iz\' odaberite opciju koja odgovara Vašem trenutnom statusu (u tom slučaju, rezultate možete tumačiti kao procijenjene šanse zapošljavanja kad biste se u ovom trenutku prijavili na Zavod). Promjena jednog od ponuđenih obilježja može imati utjecaj na vjerojatnost Vašeg zapošljavanja. Provjerite što se događa ako se promijeni zanimanje, razina obrazovanja, radno iskustvo ili neko drugo obilježje", piše u opisu aplikacije. 

...Dekan poznatog fakulteta \'opleo\' po HZZ-u: \'Kako možemo znati tko će se za 5 godina najlakše zapošljavati?\'...


Korisnik ima nekoliko kućica koje treba ispuniti s vlastitim informacijama poput doba, spola, županije, statusa obrazovanja, radnog iskustva i td. Na osnovu prikupljenih podataka, aplikacija izračunava vašu zapošljivost. Ako ste budući brucoš koji nije siguran što upisati, ovo može biti dobra opcija za provjeriti situaciju na burzi. S druge strane, nezaposleni mogu mijenjaći podatke u pojedinim kućicama, vidjeti koliko bi i da li bi se njihov status nezaposlenosti brže mijenjao, i mogu li se učiniti zapošljivijim.

A.Z.
Izvor: Hrvatski zavod za zapošljavanje 
foto: gpk.hr