Mojfaks.hr u Karijera

Nova godina, novi minimalac! Raste satnica za studente, ali oni to NE ZNAJU?!

Krajem listopada na sjednici Vlade Republike Hrvatske predloženo je da se minimalna plaća u Hrvatskoj od 1. siječnja 2020. godine povisi na 3250 kuna neto, odnosno 4062 bruto. Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, do najniže cijene sata studentskog rada dolazi se tako da se radnički minimalac podijeli sa 160, kolika je mjesečna satnica.

7. Siječnja 2020 14:40
Nova godina, novi minimalac! Raste satnica za studente, ali oni to NE ZNAJU?!

Nova godina, novi minimalac! Raste satnica za studente, ali oni to NE ZNAJU?! Foto: MojFaks

Za studente koji rade preko Student-servisa dosadašnja najniža cijena sata rada iznosila je 23,44 kune. S obzirom na to da se ove godine povećala minimalna plaća, to je donijelo i povećanje studentske satnice koja bi trebala narasti na 25,39 kuna. Zaputili smo se pred Student-servis zagrebačkog SC-a da bismo priupitali nekoliko studenata znaju li za povećanje satnice te kako bi ga prokomentirali.

...SLUŽBENO JE: Evo koliko će od 1. siječnja iznositi minimalna studentska satnica...foto: MojFaks

Danijela studira sociologiju na Filozofskom fakultetu i zna za povećanje studentskog minimalca. 

"Nisam sigurna je li dovoljno. Nadam se da će kroz neko vrijeme biti još veća, a li s obzirom na to da je prije nekoliko godina bila 18 kuna, ovo je sada super", kazuje ova studentica. 


foto: MojFaks

Pojedini još uvijek ne znaju za povećanje 


"Nisam znao da se povećala studentska satnica. Radim preko SC-a u Tisku, ali samo nedjeljama. Poslodavci vjerojatno znaju za to povećanje, samo je bitno da se i studenti upute", kaže student Ivan. Njegov kolega Martin dodaje da je i on posljednje popratio prošlogodišnje povećanje satnice na 23,44 kune, ali ne i ovo najaktualnije.


foto: MojFaks

"Nisam znala za povećanje studentske satnice. To jest, znala sam da je satnica za demonstraturu na faksu prije bila 10 kuna, a sada je puno veća. To povećanje od dvije kune je dobro, neću se žaliti", govori kroz smijeh studentica veterine, Lucija.

Nika koja studira Medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku, znala je da će doći do povećanja, ali ne i kada će to biti.

Slično kaže i Mia s Filozofskog fakulteta. Govori nam da zna da se satnica trebala povećati na "nekih 25 kuna", samo nije znala da to stupa na snagu početkom godine.

"Nisam znala da je to sada, vidjela sam neke objave po grupama na Facebooku. Radim inače preko Student-servisa. Dobro da znam da je to došlo, mislim da ni moji poslodavci to ne znaju, ali uputit ću ih", govori Mia.

Oni koji znaju za povećanje zadovoljni su njime


"Svjestan sam da se povećala minimalna satnica na 25,39 kuna. Smatram da je za nas studente to dovoljno, s obzirom na to da je prošla satnica bila 23,44 kune. Tako da povećanje od nešto malo manje od 2 kune je za nas studente dovoljno dobra satnica", govori nam Josip s Ekonomskog fakulteta

I studentica psihologije Antonija je zadovoljna promjenom.

"Inače radim preko Student-servisa i znam da se povećala studentska satnica. Ova sad od 25 kuna je ok. Bolje je nego prije, znači ti nešto više. Recimo da sam zadovoljna tom satnicom", govori naša sugovornica. 

...Kako su izmjene ZOR-a utjecale na uvjete rada mladih u Hrvatskoj? Dobro plaćen posao nije privilegija već pravo!...


Većina studenta s kojima smo razgovarali rekli su nam kako će povećanje i od dvije kune ipak značiti. Nekima nam pak govore da im to nikako nije dovoljno, no činjenica je da će iznos u novčaniku na kraju mjeseca ipak biti "izdašniji", što je za svaku pohvalu. 

Anja Zulić
foto: MojFaks