Anja Z u Karijera

Ovaj student informatike radi dva posla, a prijavio se i za treći: Evo kako mu to polazi za rukom

Zbog pandemije koronavirusa već skoro godinu dana ponuda studentskih poslova znatno je smanjena.

2. veljače 2021 19:01
Studen-servis

Studen-servis Foto: MojFaks

Još od sredine ožujka 2020. godine, studenti su u velikoj mjeri uskraćeni za raznoliku ponudu studentskih poslova. Za vrijeme proljetnog "zaključavanja" nudili su se uglavnom poslovi dostave (poput Glova i Wolta), online instrukcije, informatički poslovi i ini koji su se mogli obavljati na daljinu. Ljetna sezona što se prilike za zaradu tiče bila je slabija no prethodne, ali studenti su ipak imali priliku zzaraditi za jesenskeživotne troškove. Neodržavanje Adventa u tradicionalnom obliku i ponovno zatvranje ugostiteljskih objekata, iznova su studentima umanjili prilike za posao. 


...Utjecaj korone na studentske poslove: Neki morali dolaziti na posao iako su trebali biti u samoizolaciji! U samo jednoj branši posao ipak 'cvjeta'...


Oglasi za posao u student-servisima diljem Hrvatske su znatno umanjeni, a i oni koji se objave vrlo brzo se "razgrabe" što dokazuje veliku potražnju za poslovima. I dok pojedini ne uspijevaju doći ni do jednoga, nekima je uz malo sreće i angažmana pošlo za rukom da ih obavljaju čak i dva, s tendecijom za trećim zaposlenjem. Činjenica da student radi dva posla i potražuje treći, nije nimalo ohrabrujuća već samo ukazuje na aktualan problem: trenutno se sa jednim studentskim poslom studenti ne mogu adekvatno materiajlno "osigurati".


S jednim poslom teško je preživjeti?


...3 mita o studentskim poslovima u koja ne morate vjerovati...


Kako nam govori student druge godine Visoke škole za informacijske tehnologije u Zagrebu, trenutno radi dva posla – kao skladištar i anketar (posao od kuće), a čeka i odgovor poslodavca za treći posao, onaj u struci.

"Studiram vanredno pa su mi predavanja u poslijepodnevnim satima, zato imam vremena za raditi. Korona je negativno utjecala na poslove, velika je potražnja, najviše iz razloga što ne rade kafići i restorani pa studenti koji su tamo radili sada traže druge poslove kao što sam i ja tražio bilo što samo da nisam bez posla", govori naš sugovornik, te ističe sa obzirom na čitavu situaciju, nastava online mu trenutno paše jer lakše stigne raditi.


Naš sugovornik pojašnjava nam da je razlog zašto radi dva posla i potražuje treći u malom broju radnih sati koje odradi tijekom tjedna. "Radim dva posla jer poslodavci ne trebaju studenta svaki dan u tim firmama pa mi ovako ispadne da radim svaki dan. Satnica je super, ali poslodavac traži samo dvaput tjedno pa ostalim danima radim anketiranja. Bilo bi odlično kada bi svi poslodavci tražili studenta svaki dan i kada bi se znao točan datum do kada bi trajao taj posao. Dosad sam imao iskustva sa svakakvim poslodavcima koji bi znali biti neozbiljniji od studenata", govori nam. 


...Znate li da je SC nekada UNAPRIJED plaćao studente koji su radili? 'Nije se ni čekala uplata poslodavca'...


Ima vremena i za treći posao


Otkako je aktualna situacija sa koronom, naš sugovornik ne uspijeva pronaći posao u struci, ali kako nam kaže, bitno je da radi. "Ne mogu naći posao u struci, pošaljem prijave, ali odgovora nema. Iako je izbor poslova mali, ali se i dalje može naći posao. Ponuda nije baš divna, ali bitno da se radi", ispričao nam je te dodao da je treći posao za koji se ipak u domeni njegove struke, što ga posebno veseli. "Treći posao je vezan za IT, konfiguriranje računala i instalacije softvera i bolja je satnica. Odlučio sam se i za treći posao jer me zanima moja struka, dobro je plaćeno, a i na životopisu je bolje vidjeti da sam radio u struci zbog budućih poslova", govori nam.


Online nastava mu odgovara, kako nam kaže, jer bez odlazaka do fakulteta može više raditi. Osim toga, naravno, organizacija i marljivost svakako su važne. "Imam određeni tempo što se tiče studiranja i posla. Odradim jutarnju smjenu do 15 ili 16, dođem doma i oko 17 ili 18 krene online nastava. Odslušam predavanja i preko vikenda ponovim gradivo detaljno. Mislim da se može stići jedno i drugo uz dobro organizirano vrijeme", ispričao je naš sugovornik.

Još vijesti