Mojfaks.hr u Karijera

Jesu li mladi nakon diplome spremni za tržište rada?

Sveučilišta i fakulteti rado će se pohvaliti s podatkom koliko se njihovih studenata nakon diplome uspješno zaposli, ali sigurno neće isticati koliko ih nije pronašlo posao. Jesu li mladi nakon diplome spremni za tržište rada?

16. prosinca 2015 17:01
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

K.F. bliži se kraju svog preddiplomskog studija marketinga na Svečilištu West England u Bristolu. Iako ima iskustva u svojoj struci i praktičnome poslu, priznaje da se i dalje ne osjeća dovoljno kompetentnom kako bi samostalno započela raditi u svojoj branši.

"Čak i uz iskustvo koje sam stekla, strahujem zbog svoje buduće karijere. Akademsko studiranje drugačije je od stvarnoga svijeta i mislim da postoji praznina između toga što učimo na fakultetima i stvarnih uvjeta na tržištu rada", izjavila je K.F.

Smeta li ova praznina, ovaj rascjep, poslodavcima? Ne uvijek! Neki očekuju da će mladi koji su tek stekli diplomu morati još učiti na novome poslu, poput Ann Pickering iz kompanije O2. "Za nas početničko mjesto na poslu ne znači da ste punokrvni profesionalac. Početnik za nas ima potencijal sasvim drugačijeg gledanja na stvari i inovativnih načina rješavanja problema unutar naše organizacije. Naravno da diplomci imaju još mnogo toga za naučiti – zato smo mi tu – ali mogu podučiti i nas."

Pickering kaže da dosad nije primijetila da novopečenim akademskim građanima nedostaju neka znanja ili vještine. Za nju je novo radno mjesto prostor za njegovanje pravog stava prema poslu i svojoj struci. "Prije svega želimo u mladima vidjeti želju da uče. Zadatak je nas, poslodavaca, da osposobimo najnoviji kadar. Jedino što mladima ne možemo usaditi ako ne postoji žeđ za znanjem – ona je temelj svega ostaloga."

Radno iskustvo također je velika prednost u očima bilo koje osobe koja će pregledavati životopise potencijalnih kandidata. "Poslodavci nam kažu da žele diplomce koji su spremni za posao, sa već stečenim znanjima i vještinama", kaže dr. Claire Hookham Williams sa Poslovne škole Sveučilišta u Hullu.

Ipak – sve počinje sa studentom! Iako fakulteti ponekad pomažu studentima da dođu do praksi, stipendija i potencijalnih poslodavaca, na kraju je odluka na studentu. Nema neke univerzalne formule kako se postigne potpuna spremnost za posao, ali formalno akademsko školovanje u kombinaciji s osobnim interesima i snažnom motivacijom ključ su uspjeha.

Pametno kombiniranje studiranja s drugim aktivnostima (kao što su volontiranje, odrađivanje prakse, odlasci na razmjene...) i snažna volja da učite i napredujete neće ostati nezapažene kod potencijalnih poslodavaca.

L.B./izvor: Independent
foto: Freeimages