Mojfaks.hr u Karijera

Jesu li ocjene važne za dobivanje posla? Djevojka poslala oštru poruku poslodavcima: 'Ne pitajte me za prosjek'

Na razgovorima za posao kandidati se (kao i poslodavci) naslušaju svakakvih pitanja i izjava. Osim što i dalje postoje apsurdna i zapravo 'nedopuštena' pitanja, poput onih koja zadiru u planiranje obitelji ili kandidatovu vjeroispovijest, čini se da pojedini poslodavci i dalje ispituju o ocjenama na fakultetu. Jedna studentica smatra da tome treba doći kraj.

11. srpnja 2018 14:19
Oni najbolji ne bi više trebali na prijemne ispite

Oni najbolji ne bi više trebali na prijemne ispite Foto: MojFaks

Mladi koji su našli posao u struci nakon diplome znaju da ocjene s fakulteta nisu presudne za posao koji se obavlja te prosjek ocjena nikako ne daje do znanja kakav je tko radnik niti koje su mu kompetencije. No, čini se da neki poslodavci i dalje postavljaju kandidatima na razgovoru za posao upravo pitanje o ocjenama.

Jedna djevojka s invaliditetom iz Srbije koja je završila fakultet, objavila je na Facebooku objavu koja je privukla pozornost javnosti. Srpska javnost i studenti pokrenuli su nakon njenog statusa raspravu o tome treba li bilo koga pitati za prosjek ocjena, a ne samo osobe s invaliditetom.

Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Premda se ova djevojka nalazi u specifičnoj situaciji zbog toga što jest bila student s invaliditetom, u njenoj objavi se sigurno mogu pronaći studenti koji su iskusili isto pitanje na razgovoru pa čak i oni koji su "zaluđeni" ganjanjem prosjeka. Djevojčinu objavu donosi portal alo.rs., a mi ju prenosimo u cijelosti:

Dragi potencijalni poslodavci,

prestanite me pitati za prosjek ocjena na fakultetu. Kao bivša studentica i osoba s invaliditetom, savršeno sam ponosna na svaku ocjenu koja čini prosjek sedam u konačnom rezultatu. Iskreno, nemate pravo da me kao osobu s invaliditetom pitate za tako nešto. Ne nasjedajte na stereotip osobe s invaliditetom koja mora biti super učenik/super student/doktor znanosti s 15 godina. Ne tražite od nas, od mene prve, da prosjekom ocjena kompenziram svoj invaliditet. Ne dopuštam to iz više razloga:

...To vam nitko nije rekao: na tržištu rada od odličnih ocjena bitnije su neke druge stvari...


- pored svih obaveza na fakultetu, ja sam imala životnu obavezu (i dan danas je imam) koja zove se rehabilitacija. Između toga dvoje je nemoguće balansirati. Školu sam mogla nadoknaditi, čak i kad sam zbog neredovnog čitanja pala iz materinjeg jezika na popravni, dok rehabilitaciju ni u doba puberteta, ni fakulteta, ni sad ne mogu. Svaki moj akademski uspjeh je bitniji ako je blagovremen i ako mu na put nije stalo stanje koje imam. Ipak, nek vam moje stanje ne bude opravdanje da me ne zaposlite!

Izvor: Shutterstock

- da živim u društvu u kojem profesor zaista dijeli ocjene po znanju, a da me triput ne promotri kad uđem u kabinet ili mu u predavaonici priđem, te on ugleda "problem" koji ga navede da me pita bolno jednostavna pitanja i "udijeli" mi neku devetku, samo da idem kući i ostatak života presjedim bez pravog angažmana; ili da me ne otkači ocjenom šest ili sedam, u oba slučaja podsvjesno ili vrlo svjesno izjednačujući fizičke i intelektualne teškoće; da se to ne događa, imali biste pravo da me pitate za prosjek. Ovako, oprostite, ali to pravo nemate.

...Odvjetnik odbio zaposliti studenta koji je završio pravo U ROKU s ODLIČNIM prosjekom – evo kako to objašnjava...


- da moje kolege s invaliditetom i ja živimo u društvu u kojem nas je manje briga za ocjenu, a više za to kako stići na ispit po snijegu i ledu, koga da zamolimo da nam bude pratnja, tko će da se u naše ime ispriča kod asistenta jer smo na izlazu iz kuće pali niz stepenice... e tada bi ocjena bila ono što me izdvaja iz mase. Da je naš sistem podrške za studij isti kao kod kolega bez invaliditeta, a u to ubrajam i funkcionalnu obitelj, neopterećenu preživljavanjem s mnogo većim troškovima (prijevozom, drugačijom obućom, pomagalima za vježbe ili svakodnevicu), rekla bih da je opravdano da se od nas traži uber znanje.

- dijete sam prosvjetnih radnika i ocjena nije mjerilo znanja, to provjereno znam i na to su me pripremali još u periodu kad sam osvajala općinska i regionalna natjecanja iz matematike i bila "dijete za primjer". Ne vrijeđajte mi inteligenciju tim pitanjem, već pogledajte u ogledalo našeg visokog obrazovanja - koliko fantastičnih ocjena je kupljeno, koliko izvanserijskih profesora mi je predavalo, a koliko je mojih ocjena prepisano, jer prvo uzmu indeks, pa onda procjene kako sam odgovorila na pitanje?

...Prosjek ocjena milijunaša je 2.9: Evo zašto je tako nizak i zašto su unatoč lošim ocjenama uspjeli u životu...


- ne zaboravite da o meni možda više govori podatak da sam rame uz rame stajala sa svim onim studentima koje su profesori na fakultetu cijenili iz mnogih razloga. Da biste znali kakav sam radni potencijal, ne morate znati moj prosjek ocjena, već kako obavljam određeni zadatak u poslu koji obavljam. A za tu stepenicu treba maknuti vlastite predrasude.

Ako stignete do zadnje stavke, hvala na pruženoj prilici.

Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Portal alo.rs napominje na kraju članka da je djevojka status napisala još 2015., ali ga je odlučila ponovno podijeliti jer tri godine kasnije, ona je i dalje nezaposlena i skuplja staž na birou.

Ivana Petrić
izvor: alo.rs
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks