Mojfaks.hr u Karijera

Faks ili tečaj: Gledaju li poslodavci diplome privatnih fakulteta 'ispod oka'?

Tko se barem jednom nije upustio u raspravu o prednostimanedostacima privatnih u odnosu na državne fakultete, taj kao da nije studirao.

26. listopada 2020 11:41
Faks ili tečaj: Gledaju li poslodavci diplome privatnih fakulteta 'ispod oka'?

Faks ili tečaj: Gledaju li poslodavci diplome privatnih fakulteta 'ispod oka'? Foto: MojFaks

I dok su za jedne privatni faksevi mjesta koja upisuju oni s "dubljim džepom", drugi pak ističu mogućnost stjecanja konkretnijeg praktičnog iskustva tijekom studija, bolje prilike za networking s potencijalnim poslodavcima i suvremeniji pristup nastavi.

Bivši student dva zagrebačka fakulteta, FSB-a i PFZG-a, 60-godišnji Tomislav Gundulić prije nekoliko mjeseci ispitivao je aktualne studente o stanju na fakultetima i što bi mu preporučili da upiše sada kada ima viška vremena. No, osim preporuka za studiranje, čini se da Tomislava zanima i kakva je situacija na tržištu rada kada je riječ o privatnim fakultetima. U jednoj od grupa na Facebooku, postavio je pitanje koje je, sasvim očekivano, studente u grupi podijelilo u dva tabora.

Privatni fakultet kao "tečaj"?


...Zagrepčanin od 60 godina ponovo bi upisao neki \'LAKŠI\' faks – evo kamo su ga poslali aktualni studenti...


"Imam jedno pitanje, nadam se da neće ispasti bezobrazno ili uvredljivo u bilo kojem obliku. No zaista me zanima. Jesu li poslodavci bili skeptični kada ste došli s diplomom privatnog fakulteta? Ipak, zna se da se ti fakulteti po kvaliteti ne mogu mjeriti s državnim. Neki na to gledaju kao na tečaj, pogotovo Algebru i sl. Zanimaju me vaša razmišljanja", napisao je Tomislav. Nekoliko studenata osvrnulo se na spomenutu Algebru i njihova iskustva tu.

"Za Algebru vam iz prve ruke tvrdim je kvalitetniji od većine državnih i nije baš primjer klasičnog \'privatnog\' fakulteta", napisao je jedan student, a s njim se složila i studentica koja kaže da se do diplome na Algebri ne dolazi lako. 

...Ne diplomira pametan, nego uporan? Studirao 12 godina zbog \'problema s profesorom\', a sada će biti – ministar...


"Nisu tako popustljivi sa studentima i očekuju puno više od nas nego da idemo na državni. Radije će srušit cijelu godinu studenata nego dat\' diplomu nekome za koga ne vjeruju da predstavlja kvalitetu Algebre", napisala je ona.

"Odjednom postali odlikaši na privatnim fakultetima"


Što se ekonomskih fakulteta tiče, jedna studentica smatra da poslodavci prednost daju onima koji su završili državnu Ekonomiju. Slično je i s pravom: "Što se tiče prava u bilo kojem obliku, definitivno samo državni", smatraju studenti. 

...Privatni fakultet kao izbor \'tatinih sinova\', a državni za sirotinju? Evo najboljih izjava o ovoj vječnoj dilemi! VIDEO...


"Ja samo mogu reći da su iz moje generacije državnog Ekonomskog faksa u Zagrebu oni koji nisu mogli položiti osnovne predmete na 1. i 2. godine faksa odjednom postali odlikaši i nove ekonomske nade na privatnim ekonomskim fakultetima", dodaje još jedna studentica.

Praktični rad bitniji od fakulteta


Studenti komentiraju da sve ovisi i o tome gdje se posao traži.

"Državne firme traže uglavnom člansku iskaznicu stranaka. Privatnici pak traže znanje, i kao takve ih ne zanima gdje si završio. Njima je u cilju dobit, a ako zakonski mora imati osobu s diplomom, dokle god je određeni fakultet priznat i akreditiran od države, onda mu je sasvim svejedno. Barem bih ja osobno da sutra postanem privatnik tražio znanje koje će doprinijeti razvoju moje firme i ne bi me puno zanimalo jel\' papir s PMF-a ili Algebre", komentirao je jedan član grupe na Facebooku.

"Ovisi o faksu i smjeru. Smjer koji pokriva 90% praktičnog rada, ažuran je i priprema te za rad u svojoj profesiji dobit će prednost kod poslodavaca jer znaju da dodatna edukacija nije potrebna, već da imaš kvalitetnu podlogu", napisala je studentica.

Kao i inače, ovakva rasprava teško da može završiti jednim zaključkom ili rješenjem.

"Na svakom faksu ima kukolja u žitu, ali državni faks ima svoju težinu. Za zapošljavanje bih općenito preferirala motivirane ljude jer na kraju dana posao se nauci. Svatko je slučaj za sebe", istakla je jedna studentica.

A.Z.
foto: Shutterstock By BCFC