Mojfaks.hr u Karijera

Kad nema posla ovdje, ima preko granice: Minimalna satnica 10 eura, povoljan smještaj… Evo kako do posla u zemlji omiljenoj među Hrvatima

S pojavom koronavirusa u Hrvatskoj i uvođenjem restrikcijskih mjera, broj poslova za student drastično je smanjen.

15. svibnja 2020 13:39
Kad nema posla ovdje, ima preko granice: Minimalna satnica 10 eura, povoljan smještaj… Evo kako do posla u zemlji omiljenoj među Hrvatima

Kad nema posla ovdje, ima preko granice: Minimalna satnica 10 eura, povoljan smještaj… Evo kako do posla u zemlji omiljenoj među Hrvatima Foto: MojFaks

S postepenim ukidanjem mjera oporavlja se i ponuda poslova, no za one kojima je domaća minimalna satnica premalena kako bi se nakon ove duge pauze i udara na standard popunio budžet, nudi se mogućnost minimalno dvostruko bolje zarade.

Kako smo prvi pisali, krajem prošle godine oglas firme NOPUS d.o.o. u kojemu su potraživali 20 studenata/ica za poslove slaganja, sortiranja etiketiranja i skeniranja robe u skladištima zainteresirao je naše čitatelje, ali i brojne druge domaće medije. Osim što je garantirao odličnu minimalnu satnicu u iznosu od 9 eura, posebno je zanimljivo bilo što se studentski posao obavljao – u Njemačkoj! Ovo je bio prvi takav posao objavljen u domaćem student-servisu, onom u Bjelovaru.

...POČELO JE: Čak i student-servisi studente šalju u Njemačku! Satnica 9 eura, plaćen put i smještaj....


Nakon ovog oglasa uslijedili su i drugi, a sada nam se javio predstavnik njemačke agencije koja posreduje između njemačkih poslodavaca i domaćih studenata s istim ciljem – zapošljavanja redovnih studenata u Njemačkoj tijekom ljeta.

Fairmittlung Rekanović vam omogućava odlazak na sezonske poslove preko Njemačke agencije koja radi isključivo sa studentima uz minimalnu bruto satnicu u iznosu od 10,15 EUR.

"Poslovi su uglavnom zastupljeni u skladištima, pomoćni radnici na pakiranju proizvoda i sličnim poslovima", kaže nam Elvis Grahović iz ove agencije. "Zainteresiranim je potrebna ovjeren ‘Immatrikulations Bescheinigung’ obrazac možete dobiti elektroničkim putem", dodaje. 

Potrebno je samo javiti im se na e-mail cv@fmittlung.com ili pak WhatsApp porukom na broj +49 176 28762694. "Uvjeti su da se radi o redovnim studentima i da imaju volju za radom", naglašava.

...Studentica objasnila zašto je posao za 9 eura po satu super prilika iako je ona u Njemačkoj zarađivala skoro DVOSTRUKO više...


Upitali smo Elvisa strahuju li studenti od zaraze koronavirusom i jesu li zbog epidemiološke situacije ipak potrebne neke dodatne potvrde ili provjere kojima se student podvrgavaju, s obzirom na prelazak granica. “Nakon prijave za posao, poslodavac šalje potpisani ugovor i poziv. Već imamo studenata iz Hrvatske koji su otišli prije dva tjedna, a ovog vikenda za Njemačku odlaze još tri studenta. Dobili su ugovore i poziv za rad u inozemstvu, u kojem slučaju ne ulaze u samoizolaciju”, kaže nam.

...Novo pravilo za koje još uvijek ne znaju svi studenti! Državljani ove dvije susjedne zemlje ne mogu raditi preko SC-a...


Smještaj osigurava poslodavac. U financiranju smještaja djelomično sudjeluju student, no na način da im se naknada od 13 eura dnevno za smještaj umanji na plaći.

L.B.
foto: MojFaks
Još vijesti