Anja Z u Karijera

Isprobalo ju već 1700 studenata: Nova aplikacija pomaže vam naći posao, čak i kad ne znate što biste točno radili

Studentske poslove mladi najčešće traže putem oglasa na stranicama studentskih centara, što ponekad zna biti monoton i nepregledan posao.

9. ožujka 2021 11:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako bi pomogli studentima i olakšali pronalazak i prijavljivanje za posao, nedavno je pokrenut hrvatski startup DING.jobs. Radi se o aplikaciji koja na jednom mjestu prikazuje aktualne ponude studentskih i entry-level poslova. Klasične životopise zamijenio je moderan profil, motivacijska pisma pretvorila su se u chat, a DING studentima garantira da će na svoju prijavu dobiti odgovor.

Kako piše Novac.hr, na aplikaciju se u manje dva mjeseca prijavilo preko 1700 studenata, a odsad je dostupna i mobilna verzija koja se može preuzeti u Google Play i Apple trgovini, priopćili su iz startupa. Vrijednost DING-a prepoznali su i mnogi poslodavci, pa se tako na DING-u mogu pronaći poslovi najrenomiranijih poduzeća poput Rimac Automobila, Henkela, Infinuma, Erste Banke, KPMG-a, Croatia Osiguranja i mnogih drugih.


...U svom timu imaju čak 40% milenijalaca: Domaća renomirana tvrtka traži friško diplomirane mlade za pripravništvo...


"U DING-u znamo da studenti ne znaju što točno žele raditi nakon fakulteta - zato smo kreirali aplikaciju koja studentima služi kao 'karijerni kompas', odnosno, mjesto gdje zajedno pronalazimo što ih zanima. Naš napredni sustav prilagođava ponudu poslova studentima u skladu s njihovim interesima", ističe David Rey Hudeček, suosnivač i generalni direktor DING-a za Novac.hr.

Studenti ne znaju što ih točno zanima


Razvoj DING-a se temelji na naprednoj tehnologiji koja nudi potpuno drugačiji pristup traženju posla. Većina trenutnih rješenja za zapošljavanje se temelji na pretpostavci da korisnik zna što ga zanima pa u skladu s time pretražuje bazu poslova. Iako je to možda logično u većini slučajeva, kod studenata se ipak javlja značajan problem, a to je da oni često ne znaju što ih točno zanima. Tu na scenu stupaju DING-ovi algoritmi koji kroz vrijeme uče o studentovim interesima i nude im personaliziranu listu poslova. Daljnji put DING-a bit će usmjeren na unapređenje umjetne inteligencije i bolje povezivanje poslodavaca s kandidatima.


...Studentski poslovi u doba korone: 'Novci, kartice i turisti – sve predstavlja opasnost'...


Ideja je proizašla iz jednog od mnogih istraživanja koje David i njegov kolega Tomislav Krišto provode u Štreberaju, centru za poduke studenata.


100% studenata barem jednom doživjelo da im nitko ne odgovori na prijavu za posao


"Znali smo da situacija sa zapošljavanjem studenata nije bajna, ali su nas rezultati svejedno iznenadili. Čak 83% studenata ne vjeruje da će ih fakultet pripremiti za ono što ih čeka na tržištu rada; 90% studenata nije otvorilo LinkedIn aplikaciju u zadnjih godinu dana, a 100% ih je barem jednom doživjelo da im nitko ne odgovori na prijavu za posao. Stoga smo odlučili ponuditi svoje rješenje - aplikaciju za zapošljavanje prilagođenu upravo potrebama studenata", navodi Tomislav Krišto, suosnivač i direktor razvoja proizvoda. Izgradnju aplikacije sufinancirala je Europska Unija, sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Iako epidemiološka kriza nije savršeno vrijeme za izlazak na tržište, osnivači DING-a nisu obeshrabreni. U ovoj godini očekuju oporavak tržišta i bolje prilike za mlade u potrazi za poslom.


...Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: 'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?'...


"U komunikaciji smo s preko 300 poslodavaca, tako da imamo jako dobar pregled situacije na tržištu rada. U 2020. godini, bio je zamjetan značajan pad radnih prilika za mlade, ali u 2021. godini očekujemo oporavak tržišta. Mnoga poduzeća koja su stopirala zapošljavanje na juniorskim pozicijama neslužbeno najavljuju kako planiraju otvoriti radna mjesta u prvoj polovici ove godine. Trenutno, tržište najviše traga za studentima u IT sektoru, a počinju se značajnije 'buditi' i radna mjesta za ekonomiste. Sve u svemu, mi imamo optimistična očekivanja od 2021. godine - kako za studente, tako i za DING", dodaje Krišto.


izvor: Novac.hr