Mojfaks.hr u Karijera

Budimo realni, tko to ne radi? 'Ganjate' diplomu, ali si istovremeno ubijate šansu za zaposlenjem – mobitelom

Najnovija istraživanja provedena na studentima pokazuju kako provođenje sati i sati na internetu smanjuje kreativnost, a prema LinkedIn poslodavcima kreativnost je jedna od najtraženijih vještina u poslovima suvremenog doba.

9. ožujka 2020 16:07
Budimo realni, tko to ne radi? 'Ganjate' diplomu, ali si istovremeno ubijate šansu za zaposlenjem – mobitelom

Budimo realni, tko to ne radi? 'Ganjate' diplomu, ali si istovremeno ubijate šansu za zaposlenjem – mobitelom Foto: MojFaks

Prošlo je 13 godina otkako je Steve Jobs u San Franciscu predstavio Iphone, tehnološki alat koji je u potpunosti promijenio način na koji komuniciramo. Danas, sve je više istraživanja koja su pokazala kako zlouporaba interneta smanjuje sposobnost usvajanja novih vještina i učenja kod sveučilišnih studenata. Praksa pokazuje da što smo više bombardirani slikama i sadržajima, to se više smanjuje naš maštoviti i kreativni kapacitet, prenosi Novi list. 

...Nije znanje nego ovih 5 vještina! Nakon diplome na kraju ti za posao ipak treba nešto što nećeš naučiti na faksu...


Istraživači Sveučilišta u Milanu i britanskog Sveučilišta Swansea podigli su uzbunu. Svoje istraživanje objavili su u časopisu Journal of Computer Assisted Learning. Piero Barbanti, docent neurologije i sporta na Sveučilištu San Raffaele Telematics u Rimu objašnjava da istraživanje dokumentira kako studenti provode više vremena na društvenim mrežama, nego u potrazi za vijestima i informacijama. "Mreža postaje svrhom i više nije alat",  navodi se u istraživanju.

"Na društvenim mrežama postoji obilje raznih videa i fotografija koje zadovoljavaju naš najinstinktivniji dio. No, paradoksalno, kako se ponavljaju fotografije, primjerice osoba koje pratimo, to smanjuje našu maštovitu i kreativnu sposobnost. Ta sposobnost koja nas kao djecu čini da se osjećamo hipnotizirani kod pričanja omiljene bajke i koja budi u nama našu maštu i snove", ističe docent Barbanti. To se događa zbog "zavođenja" živčanog sustava komunikacijom koja se odvija u slikama, a ne konceptima.


foto:Shutterstock By GaudiLab

Istraživanje provedeno na studentima 


U istraživanju je sudjelovalo 285 studenata i to zdravstvenog sektora, a ocjenjivanje se obavljalo na temelju nekoliko aspekata. U obzir su uzeli korištenje digitalnih tehnologija, vještinu učenja, motivaciju, anksioznost i osjećaj samoće. Čak 25 posto uzorka, odnosno jedan od četvero mladih ljudi, reklo je da provode više od 4 sata dnevno online, dok je preostali udio bio od 1 do 3 sata dnevno. Web-ovisnost je također povezana i s "osjećajem samoće koji bi bio daleko teži" kada bi se morali uklopiti u stvarnosti bez pomoći tehnologije. Pravi rizik, prema istraživačima, je pogoršati usamljenost koju mladi ljudi već itekako snažno osjećaju.

...Bez mobitela na hrvatskim fakultetima: Domaći studenti komentiraju kako bi preživjeli predavanja nakon zabrane...


...Internet u domove stigao prije 20 godina, a stanari se i danas spajaju putem žice: Provjerili smo ima li nade za WiFi koji funkcionira...


Izvor: Novi list
foto: Shutterstock By Akhenaton Images