Mojfaks.hr u Karijera

Studentice osmislile najzagrebačkiju narukvicu - omiljeni suvenir turista i zaljubljenika u Zagreb

Kada posjetimo neki novi grad, volimo kupiti sitnicu koja će nas podsjećati na to mjesto. Turisti koji dođu u posjet našoj metropoli mogu kupiti jedinstveni suvenir te ga uvijek mogu nositi sa sobom, a riječ je o simpatičnim narukvicama s licitarskim srcima.

13. rujna 2017 17:01
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Velike zaljubljenice u Zagreb, Ira Pećarević s Prava i Jelka Margarita Bogdanić s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, osmislile su jedinstvene narukvice koje su ujedno i suvenir metropole. I svibnju ove godine, jedna drugoj su predložile prijavu na natječaj Piece of Zagreb koji je tražio autentični suvenir Zagreba.Djevojke planiraju svoje narukvice sa suvenirima proširiti i na druge gradove u Hrvatskoj... foto: privatna arhiva

Budući da obje obožavaju Zagreb, s lakoćom i velikim užitkom su do kraja natječaja osmislile narukvice kao odgovor na zadatak: mali, praktični, jeftin, lako proizvediv suvenir. Studentice objašnjavaju da su se vodile idejom da osmisle narukvicu koja se nikad ne skida te tako postane svakodnevni podsjetnik na taj lijepi grad i na sve vrijeme ovdje provedeno. Po završetku natječaja, djevojke su sudjelovale na izložbi u sklopu Design district Zagreba, gdje su primile posebno priznanje Turističke zajednice grada Zagreba.

Na njihovim narukvicama nalaze se licitarska srca i tramvaji


Neki od simbola grada Zagreba koji se pojavljuju na Mojati narukvicama su licitarska srca i naravno, plavi tramvaj kao pravi simbol ovog grada. Ira i Jelka Margarita tvrde da njihove narukvice ne kupuju samo turisti nego i zaljubljenici u Zagreb i to iz cijele Hrvatske.


Izvor: Instagram@mojati_
"Licitarsko srce osim tradicionalnog keksića nosi u sebi i povijest zaruka na ovim područjima; kad bi mladići prosili djevojke, darivali bi im svoje srce u obliku licitara s malim ogledalcem u kojem bi one vidjele svoj odraz. Tako da može biti i simbol darivanja svoje ljubavi nekome kad mu donesete suvenir iz lijepog Zagreba u kojem ste bili, ali i podsjetnik sebi na provedeno vrijeme tu. S druge strane, tramvaji predstavljaju neki dio Zagreba koji svaki turist zasigurno doživi, a posebni su za naš grad", otkrile su nam djevojke.

...Zadarska studentica osmislila hit suvenir - sačuvajte uspomene na retro polaroid fotkama...


...Vesele Jarsice: Od teglica radi unikatne poklone i odmara dušu od fakulteta...


Kako tvrde, narukvice su u potpunosti ručni rad: od nacrta do izrade i pakiranja, pa nekad i dostave - sve rade same. Privjesci su od pleksiglasa, a nižu ih na svileni konac. Želja im je vlastita licitarska srca i tramvaje na narukvicama doslovno kao komadić Zagreba koji ljudi mogu ponijeti sa sobom. Svoje narukvice vide na rukama prolaznika kada šetaju gradom, a nose ih svi – i mladi i stari i žene i muškarci pa čak i djeca. No, djevojke neće tu stati jer planiraju svoj brend širiti i na druge gradove.
Izvor: Facebook@Mojati

"Planiramo širenje, kako i ponude za Zagreb, tako i van Zagreba, jer bi htjele turistima u svim većim hrvatskim gradovima ponuditi ovo što nudimo zagrebačkim turistima. Lokalne prepoznatljive motive na malim narukvicama koje će vas stalno podsjećati na naše hrvatske ljepote!", kažu Ira i Jelka Margarita.

Budući da uspomenu na Zagreb sada možete nositi na ruci, narukvice brenda Mojati možete pronaći na Facebooku, ali i na Instagramu pa vidjeti sviđa li vam se više licitarsko srce ili tramvaj.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva/Instagram@mojati_/Pixlr