V.K. u Karijera

Magistrirao na PMF-u, sad brani 'vrata' Hrvatske! Mate je na faksu imao prosjek 5.0: 'Svaka bi ga majka za zeta'

Iako mu je posao vratara za hrvatsku rukometnu reprezentaciju ono što mu osigurava 'kruh na stolu', Mate Šunjić nije zapostavio svoje obrazovanje. Naime, pože se pohvaliti time da je završio PMF s prosjekom 5,0.

17. Siječnja 2022 14:18
Mate Šunjić

Mate Šunjić Foto: Screenshot

Mate Šunjić je 34-godišnji vratar hrvatske rukometne reprezentacije. Nakon što je imao ključne obrane zbog kojih smo bili u sigurnijoj prednosti četiri plus na nedavnoj utakmici protiv Srbije, Hrvatska je imala dovoljnu prednost da pobijedimo susjede.


"Nije bitno koliko me se čekalo, bitno je da sam ja uvijek uživao kad sam bio u reprezentaciji. Pojedinci nisu važni svih ovih godina, ekipa uvijek izbaci pojedince. Moja uloga je takva kakva jest, najbitnije je da je ekipa pobijedila i da smo pokazali veliko srce, veliku borbu. Svatko ima svoj posao, svoju ulogu na terenu, pa tako i mi vratari imamo zadatak da pokušamo nešto obraniti. Francuska je kvalitetnija ekipa od Srbije. To je velika sportska nacija i nadam se da tu neće kalkulirati i da ćemo pobjedom nad Ukrajinom osigurati drugi krug",
piše Večernji list.


>>>Od nogometa do doktorata: Odustao od profesionalnog sporta i postao najbolji student u svome gradu<<<


Maminim stopama do "vrata"


Matej je rođen u Metkoviću u kojemu je završio i gimnaziju, a rukomet igra od malih nogu. Trenutno brani u francuskom drugoligašu Ivryju, a ljubav prema rukometu dolazi od njegove majke Ane, koja je u svojoj mladosti također bila vratarka.


Mate je dosad čak nekoliko puta proglašavan najboljim vratarom po nekoliko završnica prvenstva Hrvatske za mlađe uzraste, no, nikad nije zapostavio i svoje obrazovanje. Osim rukometnih priznanja dobivao je priznanja i za matematička natjecanja na državnoj razini.


Nakon prelaska prvo u Medveščak, a kasnije i u našički Nexe, Mate je u lipnju 2010. godine službeno dobio i diplomu magistra matematičkih znanosti na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Još je od srednjoškolskih dana znao da je, barem što se obrazovanja tiče, matematika njegov put, a to je i dokazao s prosjekom 5,0 u gimnaziji, a potom i na fakultetu.


>>>Studira medicinu i pliva kao riba: Luka niže uspjehe u bazenu, a uskoro će biti i vaš liječnik<<<


Jedini student matematike koji se profesionalno bavio sportom


"Dok sam studirao, neki profesori na fakultetu nisu imali pojma da branim, a neki su znali pa su me znali puštati ranije na treninge. Ponekad bi moj klub, a tada je to bio Medveščak, odgodio utakmicu ako ne bih mogao stići. Bilo je dosta razumijevanja na obje strane. Uglavnom, mislim da sam bio jedini student matematike koji se profesionalno bavio sportom. U to vrijeme dan bi mi počinjao u sedam ujutro i trajao do ponoći. Pet godina sam živio na relaciji fakultet – trening – stan", kazao je Mate.


>>>URNEBESNO! Profesor morao otkazati ispit zbog TikTok videa: Zatrpali ga s preko 225 tisuća komentara<<<


Šunjić je po pitanju karijere dao savjet svim mladima. Kako tvrdi, školovanje je također iznimno bitno, pa i ako ste profesionalac u sportskim vodama. "Uvijek trebaju igrati na dvije karte: sport i škola. Osim što je dobar za razvoj tijela, sport je jedna vrsta životne škole u kojoj se može naučiti raditi, biti organiziran, discipliniran i uporan. Međutim, zbog sporta ne bismo smjeli zanemariti obrazovanje jer nas ono čini kompletnijom osobom", prenosi Večernji list njegove riječi.


"Svaka majka bi ga za zeta"


I njegov tadašnji trener, Zdenko Kordi koji vodi našički Nexe ima samo riječi hvale za vratara-magistra. "On je dečko kojeg bi svaka majka poželjela za zeta. Čekao je da u Zagrebu završi fakultet i tek je onda došao u Našice. Što reći o njemu koji je svih pet godina na fakultetu imao prosjek 5,0. Sve što radi, radi temeljito. Kada je došao u Francusku, naučio je jezik za nekoliko mjeseci. Francuzi su ga zavoljeli i zato je tako dugo tamo. Ivry igra Drugu ligu, ali će se nagodinu vratiti u Prvu", hvali ga Zdenko Kordi.


izvor: vecernji.hr